Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.02.2011.
09:06 >> 14:46h
Novosti A

Pokojnike ilegalno smeštaju u tuđi grob

Manjak prostora za sahranjivanje doveo do nezapamćenog skandala na groblju u Pinosavi kraj Beograda. Pokojni Rista Kisić bez dozvole je pokopan u tuđi grob, a meštani su u strahu od novih sahrana.

Ispred starog spomenika drveni krst novog stanara

Groblje u Pinosavi, podno Avale, postalo je pozornica nezapamćenog skandala kada je pre nekoliko dana pokojni Rista Kisić sahranjen u grob Milovana Arsića, čija je porodica zgrožena. Iako je u tuđoj večnoj kući, "bespravno useljeni" pokojnik ne može da se ekshumira bez odluke suda, a to bi moglo da potraje.

U mesnoj zajednici Pinosava kažu da su manjak prostora za sahranjivanje i siromaštvo doveli do tužne i bizarne situacije.

"Incidenata na našem groblju bilo je i ranije, jer duže od deset godina na njemu nema nijednog slobodnog mesta. Potomci starosedelaca se sahranjuju preko predaka, čije kosti malo pomere i tako reše problem. Međutim, u Pinosavi ima sve više novodoseljenih stanovnika i sada, čim se čuje da je neko umro, svaka porodica šalje izaslanika na groblje da pazi gde se kopa raka i čuva svoja grobna mesta", kaže Branko Jovičić, predsednik mesne zajednice Pinosava.

Tenzija je narasla posle skandala s pokojnim Kisićem, koji se doselio u Pinosavu pre nekoliko godina, pa nije imao srodnike u čiju bi grobnicu mogao da bude sahranjen.

"Kisićev zet i još jedan meštanin predložili su da ga sahrane u grob nekog Rusa koji navodno nema potomke. Upozorio sam ih da ni slučajno ne smeju da raskopavaju nijedan grob, jer je to skrnavljenje i uputio ih da pokojnika sahrane na nekom drugom groblju", priča Jovičić.

Međutim, Kisić je ipak pokopan u Pinosavi, u grobu Milovana Arsića, ispred čijeg granitnog spomenika sada stoji drveni krst novog "stanara". U mesnoj zajednici kažu da o tome ništa nisu znali sve dok se nije pojavila policija.

"Kisićeve kćeri, koje žive u gradu, neko je obavestio o ovom svetogrđu i one su se opravdano ražestile i pozvale policiju. Tek tada sam i ja saznao šta se desilo. Organizovao sam sastanak Kisićevog zeta sa Arsićevom rodbinom da bi razrešili ovu užasnu situaciju. On se pravdao da je nezaposlen i da nije imao novca da tasta sahrani na drugom mestu, ali je naglasio da mu je ukop dozvolio pokojnikov sin, koji živi u Pinosavi", nastavlja priču Jovičić.

On kaže da i pored najbolje volje mesne zajednice i opštine da što bezbolnije reše problem, to sada nije lako.

"Zatražili smo pomoć od naše opštine Voždovac, gde su nam izašli u suret i obezbedili novac za premeštanje Kisića na drugo groblje. Međutim, u policiji su nam rekli da je nemoguće obaviti ekshumaciju bez sudske odluke, čak i kada je pokojnik nelegalno ukopan. U opštini su obećali novac za proširenje groblja još ove godine da se ovako nešto ne bi ponovilo. Nažalost, situacija je ista u svim podavalskim selima i bojim se da ovaj problem neće moći lako da se reši", pesimistično kaže Jovičić. 

Ponedeljak 07.02.2011. 12:41
Zalosno ni pokojnici vise nemaju MIRA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online