Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 25.01.2011.
22:06
Beta A

"Tadiću, uhapsi Vukotića!"

Porodice žrtava državnih zločina, grupa intelektualaca i javnih ličnosti zatražili su danas, u otvorenom pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću, hitno hapšenje Veselina Vukotića i mere protiv odgovornih za njegovo nedavno puštanje na slobodu.

Veselin Vukotić

U pismu se podseća da se Vukotić, koji je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori na najstrožu zatvorsku kaznu zbog ubistva izvršenog 1997, godinama krio u inostranstvu, da bi krajem 2008. bio izručen Srbiji, gde mu je vanredno odobreno državljanstvo i gde je oslobođen posle nepunih 10 meseci zbog ''srčanih smetnji".


Potpisnici pisma zahtevaju "hapšenje i krivično gonjenje svih pripadnika struktura unutar tajne službe, tužilaštava i sudova, koji su godinama štitili, prikrivali i državnim novcem finansirali, a na kraju i oslobodili višestrukog ubicu Veselina Vukotića".


U pismu se navodi da "krvava linija državnih zločina traje neprekidno u Srbiji počev još od devedesetih pa sve do ubistva premijera Zorana Đinđić" i podseća da "nikada nisu pronađeni počinioci, a pogotovu ne naručioci političkih ubistava Slavka Ćuruvije, sudije Nebojše Simeunovića, novinara Milana Pantića".


Potpisnici pisma ističu i da su Vukotić i njegovi zločini bili tema jednog od poslednjih članaka poznate novinarke Dade Vujasinović, koja je ubijena desetak dana kasnije.


Ovo otvoreno pismo, koje su između ostalih potpisali univerzitetski profesori Mirjana Miočinović, Branislav Jakovljević i Nikola Samardžić, režiseri Lazar Stojanović i Janko Baljak, pisci Filip David i Mirko Đorđević, predsednik Helsinškog odbora Sonja Biserko, predstavnici novinarskih udruženja, urednici i novinari i vodeći aktivisti za odbranu ljudskih prava, biće prosleđeno i predsedniku Skupštine Srbije i svim parlamentarnim strankama.


Vukotić, kako navode mediji, bivši saradnik Državne bezbednosti, koga Crna Gora potražuje zbog odsluženja kazne od 20 godina zatvora, a zbog ubistva pomorskog kapetana Duška Boškovića 1997. godine, čeka na slobodi ponovljeno suđenje pred Višim sudom u Novom Sadu, koji mu je ranije sudio u odsustvu.


Posle hapšenja po Interpolovoj poternici koju je raspisala Crna Gora, krajem prošle godine Vukotić je pušten da ponovljeno suđenje čeka na slobodi, kao i odluku srpskih vlasti o zahtevu Crne Gore za njegovo izručenje. U međuvremenu, crvena poternica ostaje na snazi i svaki pokušaj da napusti Srbiju rezultirao bi njegovim hapšenjem.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.01.2011. 23:27
Taj koji stiti Veska je malo jaci od Tadica, dzaba ste trosili mastilo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online