Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.01.2011.
18:07
Deutche Welle A

Automafija ukradena kola vraća uz otkup

Mnogi vlasnici automobila na Balkanu žrtve su regionalne automafije koja neretko "radi" i po narudžbinama iz susednih država, piše danas radio "Dojče vele“, navodeći da je automafija regionalni problem.

Kola se više ne obijaju pajserima i šrafcigerima već laptopom

Navodeći da su sve češće na meti luksuzni automobili novijeg datuma proizvodnje, nemački radio piše kako, posle krađe vozila, lopovi pozivaju vlasnika telefonom i slede pregovori o "otkupnini". Kradljivci iz Republike Srpske insistiraju da "primopredaja" bude izvršena na "njihovoj teritoriji".

"Došao sam na dogovoreno mesto. Prilazi mi čovek i kaže da je sve regulisano i pita da li sam doneo novac. Dugo sam razmišljao da li da mu dam novac. Neki moji prijatelji su bili u sličnoj situaciji, platili 'oktupninu' i dobili auto. Dao sam mu novac, a on mi je rekao da auto dolazi za deset minuta", kaže Denis iz Sarajeva, kojem je ukraden "golf GT special".

Potencijalni kupci polovnih automobila u Sarajevu kažu da "nikad nije dosta opreza" i da treba proveriti papire i otići kod nadležnih službi. I prodavci na sarajevskim auto-pijacama sugerišu oprez: "Najbolje je to proveriti kod policije i ako oni daju papir da je sve u redu, onda nema problema", kaže jedan prodavac.


"Dojče vele" navodi da su preprodavci ukradenih automobila majstori prevare i da se stalno usavršavaju u svom "poslu",a da su im posebno omiljeni automobili nemačke i francuske proizvodnje. 

Autopijaca u Bubanj Potoku kod Beograda: Kako biti siguran da auto nije kraden?

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je automafija "odlično opremljena i poseduje zavidno tehničko znanje". "Nisu to više klasične krađe, a umesto starih 'alata' sve se više koriste laptopovi i drugi sofisticirani elektronski aparati", kaže Grubešić.


Sumnja se da su programe za elektronske aparate kojima se "razbijaju šifre", odnosno poništavaju zaštitni kodovi, automafijaši iz BiH nabavili u Srbiji, prenosi radio, pozivajući se na medije u BiH, a njihova cena je oko 5.000 evra. Kao u svakoj mafijaškoj organizaciji i u ovoj su zaduženja precizno podeljena.


"Tu su osobe zadužene za krađu motornog vozila, za sakrivanje tog vozila, nabavku falsifikovane dokumentacije, kao i osobe koje vozila ilegalno prebacuju preko granice BiH", kaže portparol Tužilaštva BiH.

Grubešić objašnjava da su u takve kriminalne radnje neretko uključena i ovlašćena službena lica, što, kako je rekao, potvrđuje i nedavna akcija suzbijanja automafije "Kamen" u kojoj je uhapšen jedan policajac iz Srbije i jedan pripadnik granične policije BiH, a privedeno više od 30 osoba.


Lopovi sve češće kradu vozila u jednoj državi, a potom ih uz falsifikovanu dokumentaciju prodaju u drugoj. Samo u Sarajevu lopovi svaki dan ukradu dva, tri pa i više automobila. Prema raspoloživim podacima, u BiH je prošle godine ukradeno oko 3.000 vozila, a rešeno je oko 40 odsto slučajeva.


Zbog svega toga od izuzetnog značaja je međudržavna saradnja u borbi protiv automafije, a Grubešić kaže da je ona, zahvaljujući informacionim tehnologijama, veoma dobra, što potvrđuju i rezultati akcije "Kamen". "Istog dana, istog sata, akcija je sprovedena i u BiH i u Srbiji. Saradnja je sve bolja i nadamo se da će taj trend biti nastavljen", zaključio je Grubešić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online