Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 18.01.2011.
13:13
B. Đokić - Vesti A

Manje krvi na srpskim drumovima

Za godinu dana od početka primene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, u Srbiji je drastično smanjen broj poginulih i teško povređenih u saobraćajnim nezgodama. U tom periodu, za 20procenata smanjen je broj poginulih, pa je time praktično spašen život stotinak osoba, dok je za trećinu smanjen broj saobraćajnih prekršaja.

Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije objašnjava kako su prvi rezultati primene zakona unapredili bezbednost i spasili mnoge živote, ali da će se pravi rezultati videti tek za nekoliko godina.


Drastično smanjen broj saobraćajnih nezgoda
 



- U 2010. godini smo u odnosu na 2009. godinu imali za četvrtinu smanjen broj saobraćajnih nesreća, za 20 procenata smanjen je broj poginulih, za 16 procenata teško povređenih i za 8,5 procenata lako povređenih. Cilj je da za pet godina kada će se videti puni rezultati primene novog zakona prepolovimo broj stradalih na srpskim putevima - objašnjava Simić.
 

Sve manje nesreća: Dragiša Simić

Važno je istaći i da je tokom prošle godine značajno smanjen broj saobraćajnih nezgoda tokom letnjih meseci, kada veliki broj naših sunarodnika iz inostranstva dolazi da provede praznike kod rodbine.

Tako je na glavnim putnim pravcima i kod vozila u tranzitu tokom ovih meseci primećen dosta manji broj povređenih i poginulih.


Inače, jedini segment u kome se nije osetio znatan pad povređenih u odnosu na prethodne godine je kod osoba koje su zadobile lake povrede.


- Poslednjih meseci imamo povećan broj osoba koje prijavljuju lake povrede. Razlog je najverovatnije naplaćivanje odštete od osiguravajućih kuća. Imamo primer gde se sudare dva automobila sa po četiri putnika i svih osmoro prijave lake povrede. Takođe i novine u zakonu kao što je obavezno korišćenje svetlosnoodbojnih prsluka, upaljena svetla tokom dana, dali su dobre rezultate - dodaje Simić.


Inače, tokom prošle godine, saobraćajne patrole su otkrile i zadržale više od 13.000 vozača koju su se nalazili u stanju teške i potpune alkoholisanosti, zbog čega im nije bilo dozvoljeno da nastave sa vožnjom.


- Uskoro će se krenuti i sa naplaćivanjem kazni putem video-nadzora u Beogradu. Kamere su instalirane, potrebno je još malo unaprediti softver, pa će se kazne dokumentovane fotografijama slati na kuće adrese. Za naše sunarodnike u inostranstvu važno je i znati da smo krenuli sa projektom postavljanja portala na

Savremena oprema za kontrolu


Tokom protekle godine Uprava saobraćajne policije uspela je da nabavi savremenu opremu za kontrolu saobraćaja. Osim kamera za video nadzor i radara, nabavljeni su novi automobili presretači i motori presretači. Takođe nabavljena su patrolna vozila koja se opremaju kamerama koje će se nalaziti u njima i snimati ceo tok razgovora i kažnjavanja osobe zaustavljene zbog saobraćajnog prekršaja.

Koridoru 10 koji će uz video nadzor imati i automatsku radarsku kontrolu. To znači da će na portalu iznad autoputa biti napisana temperatura, preporučena brzina, dal se možda dogodila saobraćajna nezgoda na tom delu puta. Na njima će se nalaziti i radar koji će meriti brzinu svih vozila, pa ćemo moći da vidimo prosečnu i trenutnu brzinu svakog vozila. To je takozvano point tu point merenje brzine - otkriva načelnik Simić.


To praktično znači da će radari snimati svako vozilo i njegovu brzinu na prvoj, drugoj ili čak i trećoj tački, pa ukoliko se otkrije da neko vozilo te etape puta prelaze znatno brže od dozvoljene brzine, biće upućena saobraćajna patrola koja će zaustaviti vozilo i proveriti da li vozač upravlja pod dejstvom alkohola ili droga.

U isto vreme meriće se i takozvana tekuća brzina vozila, pa i u tom slučaju ako neko vozi znatno brže autoputem od dozvoljenog biće zaustavljen i kažnjen.   

POVEZANE VESTI

Utorak 18.01.2011. 19:03
Све је могуће... само, ја мислим да је то због цене горива пре него због примене закона...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online