Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 15.12.2010.
02:21
blic.rs A

Policajcu ukinuta presuda za ubistvo studenta

Veće Apelacionog suda u Beogradu ukinulo je presudu policajcu Miljanu Raičeviću (26), pripadnik beogradske Interventne jedinice, od sedam godina zatvora za ubistvo Đorđa Zarića (23), studenta Beogradske poslovne škole i fudbalera FK Resnik, i vratilo postupak na novo suđenje u beogradski Viši sud.

Uviđaj posle ubistva Đorđa Zarića 19. marta 2009. godine
 

U obrazloženju odluke da prihvati žalbu branioca Raičevića navodi se da u presudi veća sudije Đoinčevića “nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, te postoji znatna protivurečnost između onoga što se navodi u razlozima presude o sadržini isprava ili zapisnika o iskazima datim u postupku i samih tih zapisnika, pa je na taj način i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje”. Odlukom veća Apelacionog suda optuženom Raičeviću produžen je i pritvor do dalje odluke suda.


Raičević je bio osuđen 13. novembra 2009, a sudija Đoinčević rekao je prilikom izricanja presude samo da je sud našao da je optuženi izvršio krivično delo ubistva. Đoinčević nije usmeno obrazložio presudu, što je ubičajeno, već je naveo da će to uraditi u pismenom otpravku presude. Inače, sudija Đoinčević nije prošao reizbor sudija krajem prošle godine, pa će postupak protiv Raičevića voditi drugo veće.


Ubistvo sa umišljajem

U optužnici koja je podignuta juna 2009. navodi se da je Raičević sa umišljajem ispalio smrtonosni hitac u glavu sa razdaljine od pet centimetara ”u situaciji koja nije iziskivala primenu bilo kakve sile”.


- Kao profesionalni pripadnik policije dobro upoznat sa propisima o upotrebi vatrenog oružja prilikom bezazlene intervencije, koja nije iziskivala upotrebu bilo kakve sile, iz svog službenog pištolja, bez ikakve službene potrebe, ispalio je projektil u nenaoružanog mladića, što je imalo za posledicu smrt jednog mladog čoveka - navodi se u optužnici.


Raičeviću je na teret stavljeno obično ubistvo sa umišljajem za koje je zaprećena kazna od pet do petnaest godina zatvora. Patrola u kojoj je bio okrivljeni Raičević zaustavila je 19. marta u 4.15 časova u Novom Beogradu u Ulici omladinskih brigada posle potere „pežo 307”, koji prethodno nije stao na crveno svetlo. „Pežo” je vozio Filip Milićević, a na mestu suvozača sedeo je Zarić. Okrivljeni je, prema navodima optužnice, došao do mesta suvozača držeći u desnoj ruci službeni pištolj CZ 99, koji je prethodno repetirao.


Veštaci utvrdili da je policajac lagao

- Naredio je Zariću da izađe i levom rukom otvorio vrata suvozača, pa kada je Zarić izašao iz vozila, iz službenog pištolja iz neposredne blizine, sa rastojanja od pet centimetara, ispalio je projektil u predeo glave - opisuje se u optužnici ubistvo Zarića.


Prema navodima optužnice, veštaci su utvrdili da je policajac Raičević bio uračunljiv, svestan posledica svog dela. Optuženi Raičević se branio da je do opaljenja slučajno došlo, kada ga je Zarić navodno uhvatio za ruku. Međutim, u optužnici se navodi da su ove tvrdnje optuženog opovrgnute nalazom veštaka i foto-dokumentacijom sa mesta ubistva.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.12.2010. 09:44
"Welcome to Srbija, gde murija ubija, gde nema pravde ni za lek i samo Bog je sudija" . . .
Sreda 15.12.2010. 03:05
Очекујем бар дупло већу казну!
Sreda 15.12.2010. 10:05
djordje zaric je koliko smo mogli cuti bio dobar mladic,sportista,student. da li su ruzni komentari koji se pojavljuju i gotovo da pravdaju ubistvo plod crnogorske neizmerne solidarnosti, ili je posredi nesto drugo?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online