Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.08.2010.
13:02 >> 13:45h
D. Dekić - Vesti A

Podgorica čuva svoje mafijaše

I pored čvrstog dogovora sa Srbijom da će parafirati sporazum o ekstradiciji svojih državljana okrivljenih za dela organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, Crna Gora je odložila ovaj posao na neodređeno vreme.

Valja biti oprezan: Slobodan Šoškić
 

Potez Podgorice usledio je posle izjave srpske ministarke pravde Snežane Malović da bi to bilateralno pitanje, o kojem su dva ministarstva započela pregovore u julu, trebalo da bude rešeno za mesec dana. Kao odgovor je, diplomatskim putem, usledio žurni zahtev Ministarstva pravde Crne Gore za odlaganje, pošto je to, navodno, dug proces.
 

U najmanju ruku, začuđujuće, ako se zna da je Hrvatska radi sličnog sporazuma sa Srbijom, ubrzano promenila Ustav, pa pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić, optužen za ubistvo premijera Zorana Đinđića i niz drugih likvidacija, uskoro stiže u Beograd.
 

Crnogorsko prolongiranje, prema rečima predsednika Advokatske komore Beograda Slobodana Šoškića, ne treba tumačiti kao potpuno odustajanje Crne Gore od borbe protiv organizovanog kriminala.
 

Spremni, ali ne znaju kad

Ministarstvo pravde Crne Gore ponovilo je juče spremnost da sa Hrvatskom i Srbijom potpiše sporazum o izručenju okrivljenih za krivična dela, ali nije preciziralo kada bi ti ugovori mogli biti zaključeni. Ministarstvo pravde je negiralo navode pojedinih beogradskih medija da Podgorica traži odlaganje potpisivanja takvog sporazuma sa Srbijom i nazvala ih "senzacionalističkim".

- Crna Gora bi pokazala da ne želi borbu protiv kriminala ako bi Srbiji uskratila pravnu pomoć u takvim slučajevima. Ovim prolongiranjem sporazuma o izručenju nije u obavezi da izruči svog osumnjičenog državljanina, već je samo dužna da ga uhapsi i sudi mu u Crnoj Gori - naveo je Šoškić. On je dodao da bi u slučaju da odbije hapšenje moglo da se kaže da Podgorica ne sarađuje u borbi protiv kriminala.
 

Slučajnost ili ne, odlaganje sporazuma je zatraženo koji dan pošto su srpski turisti navodno videli u blizini Žabljaka Darka Šarića, optuženog za šverc 2,7 tona kokaina. Pored Šarića, Srbija namerava da traži ekstradiciju Gorana Sokovića, Dejana Šekularca, koji su u Crnoj Gori uhapšeni, pa pušteni pre nekoliko meseci, pa Borisa Labana, Draška Vukovića i Darka Tošića, takođe iz Šarićevog klana.
 

Pre ili kasnije, prema Šoškićevim rečima i Crna Gora i ostale zemlje u regionu i šire moraće da potpišu sporazume o ekstradiciji.
 

- Hrvatska je na vreme shvatila koliko bi bilo skupo, komplikovano i neefikasno suditi Sretku Kaliniću u Zagrebu i dovoditi svedoke, pa će i Crna Gora razumeti, jer je organizovani kriminal ogroman problem koji mora rešavati ne samo region, već i ceo svet - kaže ovaj advokat.
 

"Zakočeno" i dvojno državljanstvo

Osim sporazuma o ekstradiciji, zvanična Podgorica, dugo odlaže i pitanje dvojnog državljanstva, pa tako državljani Crne Gore i dalje mogu da dobiju srpsko bez probelma, a obrnuto samo u slučaju procene Podgorice da je reč o važnim osobama. Dodatni problem je što Crnogorci u slučaju da dobiju državljanstvo Srbije automatski ostaju bez crnogorskog. Rigorozna zvanična Podgorica pri tom je fudbalskoj legendi Draganu Džajiću omogućila dvojno državljanstvo usred sudskog procesa u Srbiji i privolela istaknuti srpski glumački par Dragana Nikolića i Milenu Dravić da, pored srpskog, uzmu i pasoš Crne Gore.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online