Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.08.2010.
13:59 >> 16:36h
B92, Srna A

Jezero Perućac: Pronađeni ostaci 60 nestalih lica!

Eksperti Instituta za traženje nestalih lica BiH pronašli su na obalama jezera Perućac ostatke 60 lica, za koje se veruje da su ubijeni Bošnjaci iz Višegrada.

 Ekshumacija kod Višegrada
 

Potraga će trajati još nekoliko dana, jer će nakon remonta hidroelektrane u Bajinoj Bašti brana ponovo biti zatvorena. Nivo vode će biti povećan na uobičajenu visinu jezera, pa će obale u kojima eksperti traže skeletne ostatke ponovo godinama ostati pod vodom.

Srbija još uvek traži

 

Podrobna analiza Instituta za saobraćajnice i geotehniku Građevinskog fakulteta iz Beograda utvrdila je da u bazi za popravku puteva preduzeća "Kosmet put" kod Raške ne postoji nikakva masovna grobnica, a istovremeno, ronioci MUP-a Srbije u jezeru Perućac nisu otkrili ni naznaku da su tamo, uz pronađena tela Albanaca sa Kosova, bačena i tela muslimana iz Bosne...(dalje)

Na muljevitim obalama, koje su u normalnim okolnostima stalno pod vodom, dosad su pronađeni skeletni ostaci 60 osoba za koje se pretpostavlja da su Višegrađani ubijeni i bačeni u Drinu 1992. godine, potvrđuje predsedavajući Kolegijuma Instituta za traženje nestalih Amor Mašović.

"Do ovog časa, otkriveni su posmrtni ostaci na 10 mikrolokacija, na levoj i desnoj obali”, kaže Mašović.

Ekspertski tim se do sada verovatno nikad nije suočio s tako složenim procesom potrage za telima ubijenih.

Na tu lokaciju je zbog toga pre nekoliko dana helikopterom oružanih snaga Bosne i Hercegovine dopremljen specijalni bager za pretraživanje, koji će biti od velike pomoći istražiocima, objašnjava Mašović.

"Bager je spušten na nepristupačan teren, gde će se u narednim danima raditi u pokušaju lociranja novih skeletnih ostataka u muljevito-peskovitom dnu”, kazao je on.

Tri dana je na tom lokalitetu radilo i 50 radnika sarajevskih komunalnih preduzeća. Svi oni suočavali su se s velikom opasnošću od mina, ali i zmija otrovnica. Upućivanje radnika izazvalo je oštre rasprave u institucijama Kantona Sarajevo jer je to, kako priznaje i sam izvršni direktor Komunalnog preduzeća "Pokop” Ferid Papović, izuzetno opasan i ozbiljan zadatak.

Pronalazak posmrtnih ostataka u muljevitom tlu potvrdio je pretpostavke da je u Drinu bačen veliki broj ubijenih Bošnjaka iz Višegrada i drugih gradova u istočnoj Bosni.

Ekspertski tim radi danonoćno jer na raspolaganju ima veoma malo vremena.

Odmah nakon remonta hidroelektrane brana će ponovo biti zatvorena, a nivo vode povećan na redovni, što znači da će proći godine, a možda i decenije do neke nove prilike za pretraživanje tog područja.

Direktor Instituta za nestala lica BiH Amor Mašević izjavio je da će dio nekompletnih posmrtnih ostataka, koji su pronađeni u koritu reke Drine nizvodno od Višegrada, biti upućeni u Visoko, gde će biti obavljena obdukcija, DNK-a analiza i identifikacija.


Pored sela Mušići članovi tima otkrili su i šest kostura u grobovima za koja se u početku mislilo da pripadaju nemačkim vojnicima iz Drugog svetskog rata, međutim, kada su posmrtni ostaci podignuti nađen je metalni novac, odlikovanje sa likom Franca Jozefa, duvanska lula i municija što govori da su tu sahranjeni austrougarski vojnici iz Prvog svetskog rata.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online