Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.02.2019.
12:44
rs.n1info.com A

Srbija i Hrvatska daleko od dogovora o granici

Godinu dana nakon susreta Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića u Zagrebu i dogovora da dve države u iduće dve godine pokušaju da usuglase rešenje o granici, između Zagreba i Beograda saglasnosti o tome još nema. Pozicije su najudaljenije kada je u pitanju razgraničenje na Dunavu.

Printscreen: Google Maps
Foto: Ilustracija

U februaru prošle godine dvoje predsednika dogovorilo se da će Hrvatska i Srbija u dve godine pokušati da postignu dogovor oko granice, a ne uspeju li u tome obratiće se nekom međunarodnom sudu.  

Srpski predsednik je tada rekao da Zagreb i Beograd imaju suprotne pozicije o granici. Po Beogradu, iako je došlo do određenih pomaka po pitanju kopnene granice, Hrvatska i Srbija su i dalje miljama daleko od dogovora o razgraničenju na Dunavu. 

Državni sekretar u srpskom Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Stevanović rekao je nedavno da su najveća prepreka sporazumu dva rečna ostrva - Šarengradska i Vukovarska ada, pri čemu Zagreb, po njemu, insistira na rešenju koje je suprotno međunarodnom pravu.

- Po pitanju Dunava, slažemo se samo da se gotovo ni oko čega ne slažemo, zato što problem vidimo potpuno drugačije. Oni ne žele da promene pozicije koje su u potpunosti u suprotnosti sa međunarodnim javnim pravom - rekao je Stevanović i dodao da nije preveliki optimista da će dve države pitanje razgraničenja rešiti bez suda. 

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova u odgovoru Hini odbacilo je srpsku tezu o kršenju međunarodnog prava, ponovno istakavši da je bivša međurepublička granica hrvatskim osamostaljenjm postala i državna.

"Pozicije i zahtevi Republike Hrvatske čvrsto su utemeljeni i u skladu su sa međunarodnim pravom", navodi se i dodaje da Hrvatska traži da se u budući bilateralni ugovor o granici ugradi "bivša republička granica iz 1991. godine koja je danom osamostaljenja Hrvatske već postala međunarodna granica između Hrvatske i Srbije".

Drugim rečima, Hrvatska traži da osnov dogovora bude katastar. 

Beograd predlaže da granična linija ide sredinom reke, a kaže da bi katastarska podela Hrvatskoj dala oko 10.000 hektara na levoj obali reke. Pritom navodi da je takav princip o granici između dve države sredinom plovnog toka Dunava već primenjen i u slučaju razgraničenja između Austrije i Nemačke, Rumunije i Bugarske te Mađarske i Slovačke.

Hrvatska odgovara da međurepublička granica nikada nije bila na Dunavu.

"Bivša međurepublička granica, u skladu sa zakonodavstvom i hrvatske i srpske strane, bila je precizno utvrđena i nije bila na Dunavu, već se protezala, kako u Sremu tako i u Baranji, spoljnim granicama opština svake republike koje su ujedno bile i spoljne granice katastara tih opština 1991", pojašnjava se.

Međutim, Stevanović, koji je i nacionalni koordinator za rešavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom, nije optimista u vezi sa dogovorom o granici na Dunavu, ali jeste u slučaju da pitanje granice dođe pred nezavisno međunardono pravno telo koje bi donelo konačnu odluku.

On smatra da će ona ići u korist Srbije ako se ne upletu "izvanpravni činioci", odnosno ako Hrvatska ne bude koristila svoje članstvo u EU za "ucenjivanje".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online