Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.12.2018.
00:44
D. Dekić - Vesti A

Bitange zavadile narod

Samo je jedno slovo između ljubavi i mržnje, pokazao je Jure Zubčić (28) iz Zadra, prepravljajući grafit "ubi Srbina", u "ljubi Srbina". Otkrio da to nije i prvi koji je uništio, pa poslao novu poruku i... oduševio čitav Balkan, ispisujući na društvenim mrežama kako je "zdravije čitati poruke ljubavi". Ili što bi se reklo da je mržnja, teška bolest.

Twiter
Dobra volja i jedno slovo menjaju sve

- Imam potrebu da reagujem na bilo kakav oblik ksenofobije u javnom prostoru i odlučio sam da ispravim grafit jer smatram da svi odgovorni građani treba da kažu dosta je govoru mržnje - ističe Zubčić.

Salve uvreda

Nije i jedini. Mnogo je ratom pokidanih prijateljskih i rodbinskih veza, prvenstveno srpsko-hrvatskih, ponovo uspostavljeno i dok građani i poznate ličnosti na sve načine hoće ponovo da povežu jedinstveni jezički prostor, političari ne propuštaju priliku da poruše krhke mostove, verbalnim sukobima, carinskim i raznim drugim barijerama. Čak i da napadnu one koji su za pruženu ruku prijateljstva i dobre odnose.

To je na svojoj koži osetio svetski teniski as Novak Đoković. Tek što je poželeo uspeh hrvatskim fudbalerima u meču sa Argentinom na Mondijalu u Rusiji, Tviter porukom "Napred vatreni", doživeo je oštre kritike poslanika naprednjaka Miodraga Linte, predsednika skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe van Srbije.

On je poruku tenisera nazvao uvredljivom, navodeći da Đoković i još neki Srbi ne znaju ili neće da znaju da hrvatski igrači sa njihovom predsednicom pobede proslavljaju uz pevanje antisrpskih pesama koje izvodi proustaški pevač Tompson. To nije jedina uvreda iz političkog miljea. Uoči četvrtfinala između Rusije i Hrvatske kada je Đoković kazao da navija za "kockaste", poslanik SNS Vladimir Đukanović ga je nazvao "idiotom" i "psihopatom".

Upravo je vlast, kako podseća Aleksandar Popov, direktor novosadskog Centra za regionalizam, Đokovića proglašavala prvim nacionalnim simbolom, a onda kada nije prema njihovim kriterijumima, krenu da vređaju.

- Kada je reč o regionu, život ide svojim tokom. Niko nije ostrvo, a naročito ne naš prostor koji je ranije bio jedinstven, povezan jezički, kulturno, ekonomski i sa zajedničkom prošlošću - kaže Popov za "Vesti".

Oduševio region: Jure Zubčić

On napominje da su privrednici prvi koje je posle sukoba u bivšoj SFRJ i promene vlasti u Srbiji, interes povezao.

- Oni su, posle petooktobarskih promena, novembra 2000, došli sa nekoliko autobusa u Beograd na poziv kolega iz Privredne komore Srbije. Odmah su ih napale hrvatske patriote kojima je novinarka Jelena Lovrić uzvratila da gledaju svoja posla. Privrednici su ti koji znaju šta rade, a pre njih je još u vreme sukoba, isto radio i civilni sektor, da bi kasnije, odnosno proteklih godina počelo i snimanje filmova i serija s mešovitim ekipama glumaca iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore koji svoje prijateljske veze nikada nisu ni prekidali - priča Popov.

Kapital najpreči

Ukazuje da i srpski i hrvatski pevači putuju i pune dvorane kod komšija, povezujući i na taj način dva naroda, i napominje da se još na ratištima u Hrvatskoj "andergraund", odnosno mimo očiju javnosti slušala Ceca iako je bila supruga Arkana koga tretiraju tamo kao "ratnog zločinca".

- Bajaga je bio proglašavan nepoželjnim u nekim hrvatskim gradovima, a političari su dozvolili takvo ponašanje, jer im ne odgovara previše povezivanja građana dveju država. Oni bi da budu vladari naših sudbina, a to bi da postignu držeći otvorenom ratnu ranu - smatra Popov.

Političare je nedavno oštro kritikovala hrvatska književnica Vedrana Rudan. Žena "bez dlake na jeziku", rekla je da su oni "plaćeni da seju mržnju i kinje narod zarad svojih pozicija i interesa kapitala".

- Odnosi su nikad bolji ako govorim o Srbima ljudima i o Hrvatima ljudima. Dakle ne o političarima, nego ljudima. Hrvati beže iz Hrvatske kao iz pakla u, blago rečeno, hordama. Srbi koji nemaju kud ostaju u Srbiji, oni koji ikako mogu, beže. Tako da su narod Srbije i Hrvatske u odličnom odnosu jer i ne razmišljaju, bog zna koliko, jedni o drugima - kazala je za beogradske medije, dodajući da narod ne naseda na provokacije političara, ali oni se i dalje zabavljaju.

Ti koji su zavadili običan narod su bitange, rekao je svojevremeno poznati glumac Rade Šerbedžija.

- Strašno je da ovde ima talentovanih i vrednih ljudi, vrhunskih sportista i umetnika, a da smo ipak uspeli da zaratimo sa sopstvenom braćom - poručio je umetnik i doživeo napade Ministarstva hrvatskih branitelja.

Zagrljaj za primer

Politička prepucavanja ne dodiruju vaterpoliste reprezentacija dve zemlje čiji treneri Dejan Savić i Ivica Tucak ne propuste da prijateljstvo potvrde iskrenim zagrljajem posle svakog meča. Tucak je prijateljstvo branio od šovinista poručivši da to što neko nije iz njegove zemlje ne znači da treba da ga mrzi.

- Zašto se ne bismo slagali, ja volim njega koji voli svoju Srbiju isto onako kao što ja volim svoju Hrvatsku - istakao je Ivica Tucak.

Gusle razdora

Dokle političari mogu da idu pokazala je crnogorska vlast koja je duboko zagazila u domen kulture i krenula da guslama raskida viševekovno bratstvo dva naroda. Zvanična Podgorica je od nastupa guslara u Kini napravila čitav međunarodni skandal, optuživši Srbiju da je posegla za crnogorskim kulturnim nasleđem. Srpsko Ministarstvo kulture je uzvratilo da je izraziti deo srpskog nasleđa poticao i potiče iz Crne Gore i da Srbija tom prilikom "nije uzela ništa tuđe".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online