Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.11.2018.
02:00
B. Simonović - Vesti A

Od siročeta i monaha do bokserskog stručnjaka (15): Da laž ne postane istina

Jedan od najsjajnijih bisera budvanskog bokserskog kluba i crnogorskog sporta uopšte je Nikola Sjekloća, jer, po mišljenju Zorana Poleksića, rezultati koje je ostvario, nebrojene revije i turniri na kojima je nizao pobede, svrstavaju ga u najuži krug najboljih crnogorskih borilačkih sportista svih vremena. I za uspehe ovog vrhunskog bokserskog majstora, naravno, zasluge ima Pavle Bučaj koji mu je otvorio vidike i uputio ga na sportsku stazu kojom se stiže do zvezda.

Lična arhiva
Soba puna trofeja, nagrada i priznanja

Sport sa dušom

Na kraju ove kratke, šture i nepotpune storije o sportskoj strani biografije Pavla Bučaja evo i nekoliko njegovih misli o tome koje je takođe zapisao Zoran Poleksić:

- Boks je viteštvo, ali istovremeno ples, igra, umjetnost u kojoj je cilj nadmudriti, nadigrati protivnika - veli Pavle.

- Njegoš je rekao: "Junaštvo je car zla svakojega", a ja bih te riječi mogao primijeniti na poimanje bokserskog sporta. Jer, treba "znati stići i uteći i na strašnom mjestu postojati" i to je možda najbolja definicija boksa. Dakle, sirova snaga i sila ne čine ovaj sport iako mnogi tako misle. Boks ima dušu i dozu plemenitosti i to znaju ne samo aktivni takmičari, već i mnogi slavni ljudi koji uvažavaju ili rekreativno upražnjavaju ovu vještinu. Poznato je da je Ernest Hemingvej obožavao da sparinguje sa velikim šampionima Džekom Dempsejom i Džinom Tanejom, da su Bajron, Puškin, Ljermontov opisivali kadrove iz bokserskih mečeva, da su veliku pažnju boksu posvećivali Alen Delon, Žan Pol Belmondo, Miki Rurke, Silvester Stalone i mnogi drugi, govori Pavle.

Pavle Bučaj, iako je dobro zakoračio u osmu deceniju i dalje se s nesmanjenim entuzijazmom, energijom i strašću posvećuje ovom sportu, nije ga umorilo ni 40 godina intenzivnog rada u njemu, ni sve finansijske i druge nevolje sa kojima se zbog boksa rvao...

- Danas, kad mogu na miru da se osvrnem i sagledam životni put kojim sam dovde dopro, prvo moram da istaknem da je moja supruga bila velika žrtva mog sportskog života i opredjeljenja. Ja sam jurio medalje i trofeje, a ona je radila i izdržavala me, nastojala da mi koliko najviše može pomogne da ostvarim te svoje sportske ambicije.

Lična arhiva
Sa kubanskim bokserom Teofilom Stivensonom

Prećutni amanet majci

- Hoću na kraju - dodaje Pavle Bučaj - da kažem i ovo: Neka se zna da u svemu ovome što sam ispričao nema nikakve moje zlobe i pizme, želje da se nekome svetim, jer ja sam se cijelog života družio i dobro držao sa svima, čak i sa onima za koje sam znao ili ozbiljno sumnjao da su nanijeli zlo i pakost mojoj majci i mojoj ujčevini, da su krivi za smrt moga oca i mojih ujaka, a nijesam mrzio, čak ni neke koji su meni lično nanijeli zlo, koji su me zlostavljali, pa čak ni neke koji su me bez ikakvog razloga u novije vrijeme prebijali i doveli do granice između života i smrti (Bučaj nije želio šire da govori o jednom slučaju novijeg datuma kad ga je policijska patrola u Nikšiću pretukla bez ikakvog razloga i nanijela mu teške povrede, a Bog zna kako bi se sve i završilo da nije naišao jedan njegov prijatelj, policijski funkcioner, prepoznao ga i spriječio dalje batinanje, napomena B.S.)

- Za ilustraciju ću spomenuti samo šćer Milana Popovića, Milijanu i njena tri brata - sa svima sam se uvijek dobro držao i družio, jer su bili dobri, a tome su me učile i tako vaspitavale i moja baka Marija, majka Danica i tetka Milica, iako su umrle sa sumnjom da je Milan odigrao, najblaže rečeno, nečasnu ulogu u likvidaciji mojih ujaka. Da i ne spominjem ponovo Milanovu braću sa kojima sam uvijek bio u dobrim odnosima. Oni su, recimo, kad je umrla moja baba Marija, zajedno sa mnom nosili sanduk do groblja - imam evo i fotografije koje to neporecivo dokazuju...

- Uvijek sam, dakle, ćutao u ime nekog mira, a ponajviše iz poštovanja prema majci, babi i tetki koje su mi svojim ponašanjem prema svima, pa i onima koji su im zlo nanijeli, ostavile svojevrsni nepisani, prećutni amanet da se i ja tako ponašam. Neke laži i manipulacije koje su počele da se pojavljuju u novije vrijeme, ipak su prelile čašu i ne bih htio da odem sa ovog svijeta grešan što sam laži prećutao i nijesam kazao kako je zaista bilo, što sam dozvolio da se laž preporodi u istinu - govori setno Pavle.

Život bez penzijice

- Ja sam se odrekao radnog staža i nijesam mislio na starost i penzionerske dane, a moja supruga je ipak sve izdržala, časno zaradila penziju i ne znam kako bih sada živio da mi nije nje i te njene penzijice - priča Bučaj, ne bez gorčine u glasu. (Imena Pavla Bučaja nema na spisku crnogorskih penzionera, a nije se našlo ni na spisku zaslužnih sportista i sportskih radnika! Napomena B.S.)

Neistine bole

- Zaboljele su me - besedi Pavle - neistine koje sada proturaju neki, valjda uvjereni da više nema živih svjedoka i onih koji znaju stvarnu istinu. Koji znaju kako je, recimo, ubijen moj otac i ko je to uradio, šta se tačno desilo i kako su likvidirani moji ujaci Milan i Vukašin, odnosno toliki drugi kasnije. Neko kome je iz nekih razloga stalo da proširi laž i na taj način, možda, opere nečiju ljagu i sramotu, da umiri nečiju nemirnu savjest, po svoj prilici nije računao da ja dobro znam stvarnu istinu i pamtim svaku pojedinost.

Imanje

O velikom i opustelom imanju Ilije Vukotića u Kovče Dolu sada, koliko može, brine njegov unuk Pavle Bučaj, koji ga je svojevremeno pretvorio u pravi sportski kamp sa više igrališta - za fudbal, košarku, odbojku, tenis... čak je uredio i ring sa pratećim spravama i trenažerima za vježbanje i pripreme sportista. Sve je to sada, nažalost, u fazi propadanja, jer ni opština Nikšić ni država nijesu pokazali interesovanje, spremnost da podrže Bučaja u njegovim plemenitim i korisnim namerama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online