Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.09.2018.
00:12
Đ. Barović - Vesti A

Rušenje Dejtona vodi u rat!

Ministar inostranih poslova Rusije, Sergej Lavrov ocenio je da bi eliminisanje ove zemlje iz rešavanja sporova u Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i BiH moglo da rezultira sukobima.

Tanjug
Rusija trajno uz Republiku Srpsku: Sergej Lavrov i Milorad Dodik

- Rusija je zajedno sa SAD i EU bila autor Dejtonskog mirovnog sporazuma i rešenja kosovske krize. Ne vidimo nijedan razlog da se makne od svih tih poslova, a Balkan pretvori u arenu za sukobe - poručio je prvi čovek ruske diplomatije.

Ovo je i ključna poruka koja se mogla čuti tokom njegove posete Republici Srpskoj gde je prisustvovao polaganju kamen temeljca za prvi Rusko-srpski kulturni centar u BiH kao i izgradnju Ruske crkve.

Dodik putuje kod Putina

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik putuje ove nedelje u Soči gde će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Upitan da li postoji neki povod za ovaj susret, Dodik je u svom stilu odgovorio da je susret sa liderom Rusije "fenomenalan povod".
- Kud ćete bolji povod nego da sretnete Putina. To je fenomenalni povod i treba ga iskoristiti uvek, kad god čovek ima priliku - kazao je Dodik.

U razgovoru sa zvaničnicima Srpske, Lavrov je naglasio da se Rusija protivi mogućnosti preuređenja i revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH koji ne bi uključio i podrazumevao da to prihvate oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda.

- Rusija je za Dejton i protiv njegove revizije - naglasio je Lavrov i dodao da je nedopustivo da se od država Balkana ultimativno traži izjašnjavanje kojoj će se strani prikloniti.

- Nedopustive su akcije spoljnih igrača da naprave veštački izbor - ili ste s nama ili s Ruskom Federacijom - rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Politikolog Anđelko Kozomara nema dileme da je poseta Lavrova najveća diplomatska pobeda Milorada Dodika u 14 godina, koliko je na vlasti u RS.

Saradnja u zdravstvu

Anđelko Kozomara posebno apostrofira obećanje Sergeja Lavrova da će Rusija značajnije pomoći u oblasti zdravstva.
- Ruski lekari će dolaziti u Banjaluku i obavljati najsloženije operacije sa našim lekarima, mladi lekari iz RS moći će da idu na subspecijalizacije u Rusiju, a RS će biti omogućeno da veoma brzo uvozi ruske lekove po najmanje 30 odsto nižim cenama od onih zapadnih - navodi Kozomara.

 

- Ne dolazi vam doajen međunarodne diplomatije svaki dan. Posle ove posete, Zapad je odagnao sve sumnje da je RS zona ruskog interesa - ističe Kozomara.

On smatra da je "Lavrov jasno rekao da Rusija neće dozvoliti dalje urušavanje Dejtonskog sporazuma na štetu Srba, ali i da će se Rusija snažno zalagati za vraćanje otetih nadležnosti, za ukidanje OHR i svaku drugu vrstu protektorata".

Prema rečima ovog politikologa, efektivni rezultat ove posete je u dogovorenoj "još snažnijom privrednoj saradnji" Rusije i Republike Srpske.

- Lavrov je obećao skoru gradnju fabrike gasa u Zvorniku što je svakako kapitalan projekat, jer će se odatle snabdevati cela BiH. Njegova poseta je faktički pokazala da Srbi u BiH, prvi put imaju snažnu podršku, pa ako hoćete i zaleđinu, jedne velike i moćne svetske sile - naglašava Kozomara.

Crkva u čast cara Nikolaja

Vladika banjalučki Jefrem ističe da se ruska pravoslavna crkva gradi u Banjaluci u čast 100 godina od pogubljenja ruske carske porodice Romanov, a da će Rusko-srpski kulturni centar imati biblioteku, muzej, izložbeni prostor, kabinete za učenje ruskog jezika, kao i stanove za sveštenike.

Lavrov je tim povodom rekao da su srpski dobrovoljci iz Prvog svetskog rata, koji su se borili na strani Rusije, pokrenuli ideju izgradnje Rusko-srpskog kulturnog centra i ruske pravoslavne crkve u Banjaluci, a da će budući Centar biti jedan od temelja dalje saradnje RS i Rusije.

- Ovaj događaj je doprinos jačanju kulturnih i duhovnih veza, ljubavi i prijateljstva koji spajaju dva naroda - rekao je Lavrov.

Tokom posete Lavrova, mere bezbednosti su bile podignute na najviši nivo. Mnoge ulice u centru grada bile su blokirane za saobraćaj, a ministra spoljnih poslova Rusije obezbeđivalo je oko hiljadu policajaca.

Povodom posete visokog zvaničnika Rusije, vladika banjalučki Jefrem, uručio je Sergeju Lavrovu na poklon repliku Miroslavljevog jevanđelja napisanog u 12. veku. Ministar spoljnih poslova RF je vladiki poklonio Bibliju.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online