Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 21.08.2018.
00:10
J. Arsenović - Vesti A

Hapšenjem Sare zgaženo čojstvo

I ove godine crnogorsku letnju sezonu spasavaju turisti iz Srbije, ali ako se neki od njih na odmoru budu proveli kao 20-godišnja studentkinja Sara Vidak iz Beograda, koja je od petka u zatvoru u Spužu, teško da će vlasti u Podgorici uspeti da razuvere veliki deo srpske javnosti da je u Crnoj Gori sve prisutnije naraspoloženje prema Srbima.

wikipedia.org/Anicic

Bilo da je reč o Srbima, državljanima Crne Gore kojima se osporavaju kolektivna prava, ili o turistima iz Srbije.

Slučaj studentkinje Sare Vidak već nekoliko dana puni stupce novina u obe države, a reagovali su i ministri dve vlade, pa je incident gotovo poprimio obrise međudržavnog karaktera. Jelena Stanišić, sudija za prekršaje u Kotoru, optužila je Saru Vidak za fizički napad, posle čega je devojka ekspresno uhapšena i osuđena na 30 dana pritvora zbog opasnosti od bekstva. Nju čeka i suđenje za napad na službeno lice, a ako bude pravosnažno osuđena, Sara bi, umesto povratka kući sa letovanja, na kraju mogla da završi na robiji u trajanju od šest meseci do pet godina!

Sve je počelo lakšim saobraćajnim udesom, ili kako je to Sarina majka nazvala, "čukanjem" u kojem je učestvovao Sarin momak Stevan.

Iz ugledne porodice

Sara potiče iz ugledne beogradske porodice Vidak. Ona je unuka svetskog prvaka u padobranstvu, pilota Branka Kovačevića.

Njeg otac je filmski umetnik Aleksandar Vidak, dok joj je drugi deda džez kompozitor Dušan Vidak, a baka Radmila Vidak je profesorka srpskog jezika i književnosti, po kojoj se zove nagrada za negovanje srpskog jezika.

Sara je rođena u Beogradu, bila je odličan đak, završila je britansku školu u Antaliju. Studira dva fakulteta i govori tri strana jezika. Zbog zdravstvenih problema imala je i hiruršku intervenciju, a odmor u Crnoj Gori trebalo je da bude deo rehabilitacije.

- Dečko koji nas je udario nije hteo da potpiše evropski izveštaj, jer je vozio službeni auto. Kada je Stevan otišao kod sudije za prekršaje Jelene Stanišić, ona je bila neprijatna. Čim je videla papire rekla je da su Sara i Stevan srpski državljani i da nemaju šta da traže tamo - ispričala je za beogradske medije Sarina majka Olivera Vidak Kovačević.

Ona tvrdi da sudija Stanišić nije dozvolila Stevanu da govori i da ga je kaznila 90 evra. Kada je primetila da je u izveštaju pogrešno upisan registarski broj, pitala je sekretaricu gde mogu da podnesu prigovor, ali je sudija Stanišić izašla i počela da viče na njih.

Snimak otkriva istinu

Sarin branilac, advokat Srđan Lješković, tražio je od crnogorskih pravosudnih organa da objave video-snimak iz Suda za prekršaje. On tvrdi da će snimak "nesumnjivo pokazati ko je toga dana bio oštećeni, a ko okrivljeni".

- Da li postoji u Crnoj Gori nezavisni sudija koji će posle ovakvih izjava smeti da donese oslobađajuću presudu za našu branjenicu - pita se Lješkovićeva.

- U tom trenutku, umešala se i Sara, koja je samo rekla: "Gospođo, samo želimo da znamo koja je procedura." Sudija je na to odbrusila da napusti prostoriju i krenula da zatvara vrata, pa je uhvatila Saru za ruku. U tom momentu, Sara je, reagujući mahinalno, okrenula svoju ruku, ne njemu, da bi se oslobodila stiska. Sara joj je tada rekla: "Odakle vam pravo da me držite za ruku." Tek tada je Stanišićeva počela da urla: "Ovo je napad, hapsite!" i napravila scenu kako je Sara nju povredila - tvrdi majka uhapšene devojke.

Reagovao je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je hitno naložio ambasadoru u Podgorici Zoranu Bingulcu da od crnogorskih nadležnih organa dobije sve informacije u vezi sa hapšenjem Sare Vidak.

- Lično osuđujem hajku u crnogorskim medijima bez ikakvih dokaza. Očekujem da će Ambasada Srbije u Crnoj Gori utvrditi sve činjenice i u skladu s tim ćemo preduzimati dalje korake - izjavio je Dačić.

Prijava protiv sudije

Advokat Srđan Lješković smatra da se vodi neviđena medijska i državna hajka u Crnoj Gori, zbog navodnog napada na sudiju kotorskog prekršajnog suda i najavio je podnošenje krivične prijave protiv sudije zbog lažnog prijavljivanja.

Ambasador Bingulac je za medije izjavio da i Ambasada i konzularna odeljenja u Podgorici i Herceg Novom s posebnom pažnjom prate slučaj srpske državljanke, a najavio je i da će konzulka Vesna Radojević posetiti Saru u zatvoru, ukoliko nadležni to dozvole.

Sara Vidak neočekivano je postala pretnja po sudstvo mlade crnogorske države, koja najuspešniji izvozni proizvod u Srbiju ima u liku "žestokih momaka", čijim krvavim klanovskim obračunima svedoči poslednjih godina po beogradskim ulicama.

Inače, ceo slučaj prate i diplomatski predstavnici Kanade u Crnoj Gori, jer uhapšena devojka ima i kanadski pasoš.

 

 

 

 

 

 
 

POVEZANE VESTI

Utorak 21.08.2018. 01:17
Ма какав саобраћајни удес? То је сигурно била само увертира за велики државни удар у "Црној Гори" Знају "Црногорци" чиме се Срби баве. Питајте Ђукановића он све зна.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online