Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.04.2018.
00:38
Đ. Barović - Vesti A

Ubijao i Srbe i Bošnjake

Na osnovu naredbe Tužilalaštva BiH, u saradnji agenata SIPA i policije Unsko-sanskog kantona, u petak rano ujutro širom Federacije BiH pohapšeni su nekadašnji komandant Petog korpusa Armije BiH, Atif Dudaković i još 12 nekadašnjih komandanata jedinica ovog korpusa, uključujući i ratnog komandanta, a kasnije federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

youtube.com/Bosnian Kingdom
U rukama pravde: Atif Dudaković

Hapšenja su obavljena na ukupno 17 lokacija Bihaća, Sarajeva i Ključu, u grupi uhapšenih su i četiri nosioca "zlatnog ljiljana", kao i jedan član Glavnog odbora SDA.

Svi oni se terete za zločine nad Srbima počinjene 1995, tokom operacije Petog korpusa Sana 95, od 13. septembra do 10. oktobra 1995. godine, odnosno za vreme i posle hrvatske akcije "Oluja" i to na teritoriji zapadne Krajine, na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni.

Prema podacima Komisije za traženje nestalih u Republici Srpskoj, u toj akciji u opštinama Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most ubijeno je oko 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela. Istovremeno, i dalje se traga za još 830 osoba srpske nacionalnosti.

Sravnjena sela

- Ukoliko neko i dalje sumnja u Dudakovićevu krivicu, dovoljno je da prođe onim krajevima zapadne Krajine, posebno selima koja su pre rata bila etnički čista. Većina su i dalje onakva kakva su ih Dudaković i njegova vojska ostavili - sravnjeni sa zemljom. Sva te sela i narod su uništeni i očišćeni od života. Veoma je malo onih koji su se uopšte vratili svojim domovima - ističe Tuševljak.

Dosadašnjim istragama na terenu pronađena je 21 masovna grobnica Srba, koje su ubili pripadnici Petog korpusa Armije BiH.

Direktor Centra Vlade RS za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Milorad Kojić kazao je na vanrednoj konferenciji za štampu da je taj centar prikupio i dostavio postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH 8.000 stranica dokazne dokumentacije.

Zločini pred TV kamerama

I nekadašnji pomoćnik ministra policije MUP RS, general Milenko Karišik objašnjava za naš list da je previše dokaza da se Dudaković nađe iza rešetaka.

- Očigedno do sada nije bilo apsolutno nikakve političke volje da bude procesuiran za ono što je uradio. Jasno je da je to činjeno jer bi u suprotnom pao koncept da su muslimani jedine žrtve rata u BiH. Hapšenjem Dudakovića svetska javnost će videti da je on bio toliko bahat da je neke od zločina naređivao pred TV kamerama.

Činjenica je da je tokom rata u BiH zločina bilo na sve tri strane, a pravda može biti zadovljena samo ako svi odgovaraju, a tu mislim i na hrvatske generale - ističe Karišik.

Ovaj Centar je Tužilaštvu BiH dostavio dokumentaciju za 256 ubijenih osoba, čiji je prosek starosti i veći od 65 godina jer je najstarija žrtva imala 99 godina, dok je najmlađa bila rođena 1986. godine.

- Atif Dudaković je osumnjičen za planiranje, naređivanje i ubistvo. General je vršio egzekucije na deset lokacija i za to postoje dokazi i video-materijali koje smo dostavili tužiocu - rekao je Kojić.

"Streljati na licu mesta!"

Najmanje dva video snimka direktno terete Durakovića i njegove jedinice za ratne zločine.

Prvi je nastao 9. jula 1994, na kojima se vide pripadnici Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, koje je zarobio Peti korpus u akciji na Izačiću. Dudaković, okružen vojnicima, pitao je gde su dva zarobljenika, a kad je dobio odgovor da su u kampanjoli, izdao je naredbu:

"Streljati na licu mesta!"

Drugi amaterski video snimak je iz okoline Gline i Dvora na Uni, 7. i 8. avgusta 1995. godine. Na snimku se pripadnici vojnih formacija Crne mambe iz Hrvatske i odreda Hamze iz BiH najsurovije obračunavaju sa srpskim vojnicima i civilima koji tokom "Oluje" napuštaju Krajinu.

RTS je avgusta 2006. prikazala video snimke na kojima se vide pripadnici Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, pod komandom Dudakovića, kako pale srpska sela u Bosanskoj Krajini, u nastavku akcije "Oluja", 16. i 17. septembra 1995. godine.

Zbog tih snimaka, te godine su tadašnji predsednik i premijer RS, Dragan Čavić i Milorad Dodik protiv Dudakovića podneli Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu.

Simo Tuševljak, policijski inspektor koji se već godinama unazad bavi pitanjem ratnih zločina unutar posebnog tima MUP RS, otkriva za "Vesti" da je MUP RS još 2008. godine podneo iscrpan službeni izveštaj o zločinima počinjenim nad Srbima koje su 1995. godine izvršili pripadnici Petog korpusa.

- Taj izveštaj je tada bio na ukupno 1.000 strana sa 32 DVD-ja sa audio i video snimcima zločina. Delovanje Dudakovića je obeležila činjenica da ne samo što je činio zločine nad Srbima, već i nad svojim sunarodnicima u Velikoj Kladuši. Očekujem da ovo hapšenje na kraju rezultuje osuđujućom presudom jer je zaista dovoljno činjenica koje nedvosmisleno ukazuju na njegovu krivicu - kaže Tuševljak.

Zločin nad staricom od 106 godina

Milivoje Ivanišević, direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku, kaže za "Vesti" da su se snage Atifa Dudakovića "proslavile" najpre zatvaranjem, a zatim i ubistvom najstarijeg logoraša na svetu, Baji Kenjalo koja je ubijena u 106. godini.

- Ona je 1994. godine uhapšena u rodnom selu Račići kod Bihaća, a zatim odvedena u logor Luka u ovom gradu. Ubijena je u tom logoru krajem oktobra te godine. Rođena 1888, ona je najstarija žrtva svih ratova, uključujući i nemačke koncentracione logore u Evropi, a moguće i tokom turskih osvajanja sredinom 15. veka - navodi Ivanišević.

Telo ove nesrećne starice, srpska vojska je preuzela od pripadnika Petog korpusa Armije BiH, u razmeni koja je izvršena 1. decembra 1994. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online