Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.12.2017.
17:31
blic.rs, Vestionline A

Pitanje na koje crnogorski državni organi nemaju odgovor...

Nijedan državni organ u Crnoj Gori zvanično ne zna gde se nalazi osuđeni šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović, a izgleda da ga niko aktivno i ne traži, iako je njegov advokat više puta saopštio da se leči u beogradskoj bolnici.

youtube.com
Svetozar Marović nestao sa lica zemlje

“Vijestima” su u Ministarstvu pravde rekli da nisu nadležni, iz Višeg suda u Podgorici uputili su na Osnovni sud u Kotoru, a predsednik tog suda Branko Vučković nije odgovorio na pitanje gde je Marović, ni kada će on doći na izdržavanje kazne.

Međunarodnu poternicu za Marovićem, raspisala je kancelarija Interpola u Podgorici, po nalogu kotorskog Osnovnog suda u maju ove godine.

Prema propisima i ustaljenoj praksi, nakon što dobije poternicu, policija države u kojoj se nalazi Marović, trebalo bi da ga nađe, uhapsi i obavesti crnogorsku policiju ili kotorski sud o tome, rekao je "Vijestima" ekspert za ovakve postupke, koji je želeo da ostane anoniman.

- Policija Srbije može da nađe osobu sa poternice u sklopu svojih redovnih aktivnosti - prilikom slučajnih provera identiteta ili prelaska granice, na primer - ili proverom operativnih podataka o lokaciji te osobe, koje dobije od crnogorske policije - rekao je sagovornik "Vijesti".

Nije jasno da li je i ako nije, zašto crnogorska policija nije obaveštavala kolege iz Srbije gde se nalazi Marović, ako njegov advokat već duže saopštava njegovu navodnu lokaciju, pišu "Vijesti".

Crnogorska policija je nekoliko puta javno saopštila da je od drugih policija tražila proveru lokacija osoba koje potražuje, kao u slučaju Safeta Kalića, a hvalila se i da su neke tražene osobe uhapšene u inostranstvu na osnovu njenih operativnih podataka.

Advokat: Na lečenju je u Beogradu

Advokat Zdravko Begović rekao je "Vijestima" da se bivši visoki funkcioner DPS već godinu nalazi na bolničkom liječenju u Beogradu.

- Tačnije, trenutno je u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu - odgovorio je Begović na pitanje "Vijesti" gde je njegov klijent.

Nije odgovorio ni da li je kontaktirao sa nekim iz drugih država o izručenju Marovića nadležnim organima Crne Gore.

Ni iz crnogorske kancelarije Interpola "Vijestima" ništa nisu odgovorili. Srpsko ministarstvo pravde nije odgovorilo na pitanja "Vijesti".

- Doneta je naredba 12. maja 2017. godine za izdavanje poternice za osuđenim Marović Svetozarom i ona je istog dana dostavljena Upravi policije - Odeljenju bezbednosti Kotor, radi izvršenja, shodno članu 511 stav 1 Zakonika o krivičnom postupku - odgovorio je Vučković.

"Dana 1. juna 2017. godine ovaj sud je obavešten od Uprave policije, Sektora kriminalističke policije Podgorica, da je za osuđenim licem Marović Svetozarom raspisana međunarodna poternica dana 18.05.2017. godine od strane NCB Interpola Podgorica".

Ekspert sa kojim su "Vijesti" razgovarale, rekao je da nakon što bi policija Srbije obavestila crnogorske kolege da je Marović lociran i uhapšen, ministarstvo pravde bi trebalo da u roku od 18 dana zatraži njegovo izručenje od ministarstva pravde Srbije i dostavi presudu kojom je osuđen.

- To bi trebalo da teče glatko, jer je Marović pravosnažno osuđen, a ta se presuda priznaje u Srbiji - rekao je sagovornik "Vijesti".

Za šta se tereti Marović?

Marović je na osnovu dva sporazuma sa Specijalnim državnim tužilaštvom osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zato što je bio na čelu kriminalne grupe koja je u osam korupcionaških afera oštetila budžet opštine Budva za više desetina miliona evra.

Po presudi Višeg suda, treba da plati novčanu kaznu od 100.000 evra, a Opštini Budva vrati milion evra, koliko je tužilaštvo procenilo da je lično stavio u džep.

I njegov sin Miloš osuđen je po priznanju krivice na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385 hiljada evra, zato što je bio deo kriminalne grupe, koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27.000 kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1,4 miliona evra.

Begović nije mogao da odgovori na pitanje kada će Marović doći u Crnu Goru na izdražavanje kazne.

- Što se tiče eventualnog dolaska Svetozara Marovića u Crnu Goru mogu vam reći da je njegovo trenutno zdravstveno stanje takvo da nije sposoban da napusti bolnicu, budući da mu je propisana određena terapija i svakodnevni nadzor lekara specijalista, tako da njegovo zdravstveno stanje određuje trenutak kada bi bio sposoban da stupi na izdržavanje kazne zatvora po presudi Višeg suda u Podgorici - kazao je Begović.

Osuđeni šef kriminalne grupe neće da plati 1,1 milion eura

Marović nema nameru da plati milion eura budvanskoj opštini koje je nezakonito stekao.

Njegov advokat Zdravko Begović rekao je da Marović do današnjeg dana nije uplatio na ime protivpravno pribavljene imovinske koristi novčani iznos od milion evra.

- Ali će isti iznos biti namiren aktiviranjem hipoteke na nepokretnostima koje predstavljaju sredstvo obezbeđenja, pa je po tom osnovu prestala i njegova obaveza za isplatu obaveze od milion evra. Vrednost navedenih nepokretnosti je veštačena od strane grupe veštaka, koje je odredilo Specijalno tužilaštvo, što apsolutno isključuje sumnju da je vrednost založenih nepokretnosti manja od iznosa od milion evra. Štaviše, po mišljenju odbrane osuđenog Svetozara Marovića, vrednost tih nekretnina je i veća od milion evra - kazao je Begović.

Marović nije platio ni novčanu kaznu od 100.000 eura, zbog čega će robijati godinu duže, nego što je osuđen.

- Osuđeni nije platio novčanu kaznu na koju je bio osuđen presudom ovog suda, pa je sud doneo rešenje kojim je izrečenu novčanu kaznu zamenio kaznom zatvora u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika Crne Gore. Pravo je okrivljenog da odabere da li hoće ili neće da plati - pojašnjeno je ranije iz Višeg suda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online