Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.12.2017.
12:48
Vestionline, Tanjug A

Praljak izazvao haos: Hrvati žestoko "zaratili" na Fejsbuku

Osuđujuća haška presuda šestorici Hrvata iz BiH za ratni zločin i samoubistvo, Slobodana Praljaka, u sudnici tribunala tokom izricanja presude izazvalo je pravi "rat" na Fejsbuku i dok su neki nalozi netragom nestajali, desničarko udruženje "U ime obitelji" zatražilo je od vlade da od te društvene mreže zatraži da poštuje hrvatske zakone i odmah prekine cenzuru.

Tanjug/AP
Žestoka debata na Fajsbuku: Da li je Praljak heroj ili zločinac?

Komentarišući tu situaciju, komunikacijski i informacijski stručnjak Marko Rakar je konstatovao da je očigledno da su se neke grupacije odlučile masovnim lažnim prijavama povreda pravila Fejsbuka pokušali da eliminišu određene suparnike.

- Gotovo je sigurno da je masa tih prjiava naterala tu društvenu mrežu da automatizmom briše određene postove ili stranice.

Nema političke cenzure

Rakar kaže da tako nešto nije zabeleženo u Hrvatskoj do sada, ali da se sasvim sigurno s tim problemom Fejsbuk susreće širom sveta. Govoreći o zahtevu udruženja "U ime obitelji vladi", Rakar kaže da je on "sulud" i da je "teško diskutovatii o tome i mentalnom sklopu koji može da da takav predlog".

Rakar u intervjuu za zagrebačku TV N1 negira da je u pitanju politička cenzura i kaže:

- Iskreno, FB boli briga što se događa u Hrvatskoj. Apsolutno ih to ne interesuje, verovatno moraju i na karti da pogledaju gde je Hrvatska. Zanima ih samo koliko im profita stvara. Amerikanci imaju veoma široku slobodu govora, to je jedna od njihovih temeljnih vrednosti. Samim tim, potpuno je suludo misliti da će oni nešto da cenzurišu.

Potvrdio je da je internet bojno polje hibridnog rata, te dodao da bi se moglo reći da se tamo hibridno ratuje od početka.

- Mogli bi reći da je to jedan od elemenata hibridnog rata. Postoje političke i društvene grupacije koje  ne uspevaju međusobno da se dogovore,  nepomirljivi su njihovi stavovi i koriste svaku moguću situaciju da eskaliraju sukob. Internet je u tome jako dobar jer nema žrtava, s druge ste strane ekrana i mislite da ste anonimni i ljudi onda sebi dopuštaju što nikada jedni drugima u lice ne bi rekli".

Rat desničara i antifašističkih pokreta

Prijavama Fejsbuku građani Hrvatske, naime, uspeli da ugase Fejsbuk stranice Antife Šibenik, Antife Zagreb, Antifašističkog Vjesnika i portala Lupiga, desničarima je pošlo za rukom da sa Fejsbuk stranice Novosti izbrišu i najnoviju kolumnu Viktora Ivančića, koja se bavi upravo diskusijama na temu haške presude i Sabora koji je minutom ćutanja odao poštu ratnom zločincu Praljku.

Budući da Fejsbuk automatski reaguje na veliki broj istih prijava i to bez adekvatne provere objavljenog sadržaja, hrvatski desničari su preko vikenda prijavili čitav niz stranica s antifašističkim predznakom samo zato što su na svojim profilima Praljka nazivali ratnim zločincem.

Tako im je prvo pošlo za rukom da ugase Fejsbuk stranicu Antife Šibenik, a nakon toga "uspeha" internetom se proširila kružna poruka koja dokazuje da isto nameravaju sa stranicom Antife Zagreb. Zbog mogućih daljih napada, svoju stranicu na najpopularnijoj društvenoj mreži preventivno je ugasio Radnički front.

U znak solidarnosti sa ugašenim stranicama, društvenim mrežama proširio se poziv Antifašističkog Vjesnika na protivakciju obaveštavanja Fejsbuka o lažnim prijavama.

Blokada i zbog podrške Praljku

S druge pak strane, udruženje "U ime obitelji", čijoj je predsednici Željki Markić blokiran profil zbog podrške Slobodanu Praljku, uputila je dopis predsedniku vlade Andreju Plenkoviću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću, u kojem ih poziva da u najkraćem roku obezbede prekid cenzure koju u Hrvatskoj sprovodi društvena mreža Fejsbuk.

- "U ime obitelji" posljednjih dana stižu prigovori brojnih intelektualaca, uglednih ljudi, medija, pravnih osoba i hrvatskih građana koji na ovoj društvenoj mreži izražavaju legitiman stav da je haška presuda nepravedna te da nije utemeljena na činjenicama, što je i pozicija hrvatske vlade i Sabora - navodi to udruženje u pismu vladi.

Navode i da postovi koji su predmet cenzure ne krše interna pravila ove društvene mreže kao što su zabrana govora mržnje, nasilja, golotinje, neovlaštene prodaje...

- Razlog cenzure leži u činjenici da se poslednjih dana preko ove društvene mreže intenzivno iznose istorijsko - pravne činjenice o izrazito pozitivnoj ulozi koju su u ratu u BiH odigrali Hrvatska i njezine Oružane snage, Hrvatska Republika Herceg-Bosna i Hrvatsko Veće odbrane, a onda i general-pukovnik Slobodan Praljak kao načelnik Glavnog štaba HVO-a - navodi se u saopštenju "U ime obitelji".

Očekuju, kažu, da vlada hitno zatraži od Fejsbuka da poštuje hrvatske zakone pod kojima posluje u Hrvatskoj i prekine cenzuru, koja je posledica ili lažnih prijava ili politizacije Fejsbuka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online