Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.07.2017.
21:48
sputniknews.com A

Velika špijunska afera: Da li Bakir prisluškuje Vučića i Kolindu?

Zapad želi da preko OBA drži Srbiju pod kontrolom, jer je Srbija interesantna kao dominantna država u regionu. Postavlja se pitanje ko koristi podatke te službe - Bakir Izetbegović, Vlada BiH ili… piše "Sputnjik".

Reuters
Bakir Izetbegović i Redžep Tajip Erdogan (Foto: Arhiva)

Nije prvi put da se Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA) iz Bosne i Hercegovine pominje kao služba u koju se slivaju svi poverljivi podaci iz ovog dela regiona, a u koje ima uvid Bakir Izetbegović. Da li je to tačno, teško je dokazati, ali činjenica da je na čelu ove agencije kućni prijatelj Izetbegovića svakako izaziva sumnju.

S druge strane, kada neko ko bi mogao da zna kako ova služba funkcioniše, poput Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, javno izjavi da je "obaveštajnim strukturama u BiH dat nalog za prisluškivanje državnog vrha Srbije" i da veruje da je "isti slučaj i sa Hrvatskom", onda stvari dobijaju mnogo ozbiljniju konotaciju.

A pitanja se sama od sebe ređaju: Šta se prisluškuje, ko i zarad čega, po čijem nalogu, kome se prosleđuju te informacije, kakve su posledice i, što je najvažnije, ima li tu zloupotrebe informacija i malverzacija?

Andrija Savić, bivši prvi čovek Bezbednosno-informativne agencije (BIA), podseća da je ova služba bezbednosti godinama pod dominacijom muslimanskog korpusa. On naglašava da je BiH, u stvari, međunarodni protektorat Zapada, pa je u takvom okruženju normalno da sve žele da drže pod kontrolom. U tom kontekstu, sasvim je izvesno da ih sigurno zanima veza između RS i Srbije, i da žele da je drže na oku.

Činjenica da je i Hrvatska pomenuta kao meta prisluškivanja OBA, prema Savićevim rečima, jeste novi momenat, jer je ova država članica i NATO-a i EU. Srbija je, kako kaže, interesantna jer je ipak to dominantna država u regionu Zapadnog Balkana, a njena veza sa RS kao entitetom sigurno izaziva pažnju.

Savić smatra da ovakve stvari ne mogu da nanesu štetu Srbiji, ali zato napominje da opasnost leži u drugim stvarima kad je reč o OBA i prisluškivanju. Akcenat stavlja na zloupotrebu, jer postoji mogućnost da bošnjačko rukovodstvo preko OBA neke stvari radi i "na svoju ruku".

- Ne treba isključivati ni tu mogućnost, s obzirom na to da se bošnjačko rukovodstvo u BiH u velikoj meri naslanja na Tursku, Iran, Saudijsku Arabiju, i po verskoj liniji, ali i po finansijskoj osnovi. Treba znati koliko je ušlo para svih ovih godina iz Saudijske Arabije, ali i koliko je bilo, svojevremeno, prisustvo obaveštajne službe Irana. Ne možemo ovde da eliminišemo ni važan i značajan uticaj današnje Turske, koja se kreće u pravcu neoosmanizma - ističe Savić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online