Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.06.2010.
23:31
Vestionline A

Silajdžić naredbodavac napada u Bugojnu?

Bezbednosne strukture BiH, ukoliko žele ozbiljnu istragu povodom terorističkog napada u Bugojnu, moraju da pronađu naredbodavce napada, a oni se kriju u "četvercu" koji čine Albanac Safet Durguti iz Travnika, muftija travnički Nusret Abdibegović, član Predsedništva BiH Haris Silajdžić i reis Mustafa Cerić, tvrdi član ekspertskog tima za borbu protiv terorizma jugoistočne Evrope Dževad Galijašević.

"To je linija odgovornosti i sponzora nad celom infrastrukturom terorizma u BiH", rekao je Galijašević za "Večernje novosti".

Prema njegovim rečima, cela vehabijska struktura u srednjoj Bosni izgrađena je zahvaljujući angažmanu ove četvorice i njihovim vezama sa Al Kaidom i islamskim sponzorima vehabija.

Teroristički napad u Bugojnu

Galijašević posebno izdvaja "dvojac" iz Travnika, kao najvažnije ljude vehabijskog pokreta u srednjoj Bosni. On ističe da su "uloge Albanca Safeta Durgutija i muftije travničkog Abdibegovića idejne, jer oni planiraju šta će koji član vehabijskog pokreta u BiH uraditi".

"Oni su već odranije poznati stranim obaveštajnim službama kao odlični saradnici šeika Imada El Misrija, koga je BiH izručila 2001. godine Egiptu, gde služi kaznu zatvora. Durguti je bio i ostao njegov pomoćnik, a muftija Abdibegović veza sa obaveštajnim službama Pakistana i iz drugih islamskih zemalja. Preko pomenute dvojice stizala su sredstva za razvoj vehabijskog pokreta, tako da svaka akcija vehabija u BiH ide njima na dušu", tvrdi Galijašević.

Da je Safet Durguti okarakterisan kao jedan od opasnijih ljudi u BiH, pokazuje i ovogodišnja lista terorista u BiH, koju je sačinio Savet bezbednosti UN, do koje su došle "Večernje novosti". List navodi da se na ovoj listi nalaze Durguti i još šest islamskih terorista koji imaju pasoše BiH. Među njima su i Tunižani Mehrez Ben Sasi Al Amdouni i Šefik Al Ajadi Jasin Kaidi iz Saudijske Arabije.

U napadima vehabija poginulo 12 osoba, nijedan napadač nije otkriven

 

’’Večernje novosti" podsećaju da je u poslednjih 10 godina na području srednje Bosne ubijeno 12 osoba u vehabijskim napadima, ali da je neobično što nijedan napadač do sada nije pronađen. Dževad Galijašević tvrdi da je to dokaz da i policija srednjobosanskog kantona radi na zataškavanju vehabijskih akcija.

U tom izveštaju, takođe, navodi se i sedam nevladinih organizacija iz BiH, koje su povezane sa Al Kaidom i međunarodnim terorizmom, a koje služe za pranje novca za vehabije u BiH.

Tu su organizacije koje imaju sedišta u Sarajevu, Travniku i Zenici, a spisak čine "Al Furkan", "Al Haramain Islamska fondacija", "Al Haramain i Al Akosa čeriti fondacija", "Benovolensa internešnal fondacija", "Bosanska idealna futura", "Global relif fondacija" i bosanska kancelarija "Taibaha internešnala"- pišu "Novosti".

"Posebno bih izdvojio organizaciju `Taibah internešnal`. Ona je produžena ruka `Laškar e Taiba`, najjače vojne formacije Al Kaide i ratuje u Pakistanu i Avganistanu", objašnjava Galijašević.

On navodi da se "odgovori na to šta traže teroristi mogu naći i kod Silajdžića i Mustafe Cerića, jer su oni glavna spona vehabija iz BiH, sa centralama u Saudijskoj Arabiji, Pakistanu i Iranu".

"Silajdžić i Cerić konstantno drže priču oko sukoba Srba, Hrvata i Bošnjaka u BiH, kako se niko ne bi zapitao, gde su u toj priči vehabije. Da nema tih veštački izazvanih sukoba bezbednosne agencije iz BiH bi odavno rasturile mrežu vehabija na ovom prostoru", istakao je Galijašević.

Galijašević smatra da je BiH konačno, napadom u Bugojnu, pokazala svetu da je stvorila vehabijsku strukturu u BiH od 100.000 vehabija i da među njima ima bar 700 osoba koje se povezuju sa međunarodnim terorizmom.

"BiH je postala bezbednosna pretnja celoj Evropi i svetu. Vehabije i Al Kaida su pokazale u BiH da su sposobne da napadaju naoružane strukture i zaštićene i obezbeđene mete", tvrdi Galijašević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online