Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.01.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Ambasadorka SAD nepoželjna u Srpskoj

Predsednik RS Milorad Dodik našao se na udaru odlazeće američke administracije koja mu je uvela sankcije, a uzvratio je porukom ambasadoru SAD u Sarajevu, Morin Kormak da je nepoželjna u RS.

Srna
Kršenje ustava BiH: Morin Kormak

Dodik je istovremeno zatražio od ministra inostranih poslova Igora Crnadka da Morin Kormak proglasi personom non grata u BiH.

- Morin Kormak je neprijatelj Srba. Krši Ustav mešajući se u rad organa BiH, pa tako i Dejtonski sporazum - kazao je Dodik i dodao da je RS "pod stalnim udarom bahate politike odlazeće administracije", koju je nazvao "probošnjačkom, prounitarističkom i izrazito antisrpskom".

SAD su obrazložile da su sankcije Dodiku uvedene zbog opstrukcije primene Dejtonskog sporazuma. Njemu je zabranjeno da putuje u Ameriku, a predviđeno je i zamrzavanje njegove imovine u toj i zemljama koje će se eventualno pridružiti sankcijama. Pritom, srpski premijer Aleksandar Vučić kaže da nije realno da se Beograd pridruži sankcijama, zamrzne Dodikovu imovinu u Srbiji ili mu zabranimo da doputuje u Beograd. Vučić je ispričao da je od Amerikanaca primio informaciju da će Dodiku biti uvedene sankcije, ali ne i na šta će se one odnositi.

Sankcije su usledile posle odbijanja SAD da Dodiku izdaju diplomatsku i običnu vizu, čime je sprečen da se odazove pozivu da prisustvuje inauguraciji novog američkog predsednika Donalda Trampa.

Dodik je istakao da su sankcije dokaz da nije spreman da trguje interesima RS. Prema njegovim rečima sankcije su deplasirane, jer nema imovinu, ni račun u SAD.

- Ponosan sam što nisam hteo promenu Ustava BiH, kako je tražila odlazeća administracija SAD, niti da predam policiju RS i prihvatim butmirski proces, koji bi praktično ukinuo RS i što nije ukinut Dan Republike Srpske. Nadam se da će nova administracija SAD uvesti novu politiku koja se neće zasnivati na sili, a ja ću uprkos sankcijama poštovati duh Dejtona - poručio je predsednik RS.

Incko se obradovao

Odluku SAD pozdravio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. On je kazao da se Dodik "igrao vatrom i prešao crvenu liniju". Slično se poneo ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić iz SDS-a koji je požurio da pozove Dodika da podnese ostavku i "spase RS i srpski narod".
Međutim, ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović, koji je i sam osam godina bio na crnoj listi, rekao je da on i SDS principijelno ne podržavaju uvođenje sankcija bilo kome u BiH.

Predstavnici odlazećih vlasti SAD inače s Dodikom ne održavaju kontakte, a situacija je eskalirala kad je u Srpskoj, 25. septembra, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH održan referendum o Danu RS.

Milorad Dodik bio je u istoj situaciji i 1995. godine kad je bio potpredsednik Narodne skupštine RS. Tada se odlukom američke Kancelarije za kontrolu stranih sredstava (OFAC) njegovo ime našlo sa stotinama drugih osoba koje su bile stavljene na crnu listu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2017. 20:32
Ovu dr-olju je gu-zio konj!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online