Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.12.2016.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Simo Tuševljak o dirigovanim zločinima (1): Ubice se slobodno šetaju Sarajevom

Hapšenje nekadašnjeg pripadnika Armije BiH optuženog za ubistva i premlaćivanja Srba u Sarajevu, još jednom je otvorilo "zabranjenu temu" šta se događalo u ovom bosanskom gradu tokom četiri godine rata.

pixabay.com
Sarajevo
U eskluzivnom razgovoru za "Vesti", inspektor u Upravi za terorizam MUP RS i kordinator Tima za za istrage krivičnih dela ratnog zločina nad srpskim narodom, Simo Tuševljak, ističe da je uhapšeni pripadnik muslimanskih snaga samo jedan od stotinu onih koji se i dalje slobodno šetaju Sarajevom i BiH, a postoje osnovana sumnja da su pripadali specijalnim jedinicama za likvidacije i terorizam.
 
- Imamo pouzdane informacije da se najmanje stotinak nekadašnjih pripadnika specijalnih jedinica koje su osnovale Armija BiH, MUP BiH i tajna služba Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), osumnjičeni za čitav spektar ratnih zločina, ne samo slobodno šeta Sarajevom i Bosnom, već je većina "uhlebljena" u državnim institucijama ili firmama pod kontrolom države.
 

Političke likvidacije

Bilo je u Sarajevu tokom rata, pre i posle i političkih ubistava i unutrašnjih obračuna bošnjačkih službi.

- Mislim na sva ubistva ljudi koji su direktno dovođeni u vezu sa raznim zločinima počinjenim tokom rata u Bosni, počev od ubistva Juke Prazine, Mušana Topalovića Cace, Ramiza Delalića Ćele, Joze Leotara, zamenika ministra policije. Uostalom u Hrvatskoj su pravosnažno osuđena trojica pripadnika AID zbog pokušaja ubistva Fikreta Abdića.

Tuševljak nema dilemu o čemu je ovde reč.

- Može se reći da je to kupovina ćutanja, ali može se reći da je to možda i nastavak njihovog rada. Uostalom, taj posao ipak najbolje znaju da rade - navodi on.

Od 273 krivičnih prijava koliko su CJB Istočno Sarajevo i MUP Srpske do sada podneli vezano za zločine nad nemuslimanima u Sarajevu, do sada slovima i brojkom ni jedna osoba nije pravosnažno osuđena i pored toga što su 2008. godine, Parlament i Savet ministara BiH doneli jasnu strategiju da se najteži predmeti ratnog zločina moraju okončati do 2015. godine, ističe naš sagovornik.

Kad je reč o ubistvima u Sarajevu, pojedinačnim i masovnim, Tuševljak smatra da je u gotovo svim tim događajima prepoznatljiv "rukopis" vlasti.

- Jedna od prvih akcija koja je izvedena jeste eksplozija u Ulici Vase Miskina 1992. godine. Taj događaj je poslužio da se SR Jugoslaviji uvedu sankcije, a nedvosmisleno je utvrđeno da nije reč o granati sa položaja Srba, već podmetnutoj eksplozivnoj napravi. Postoje izjave preživelih svedoka, ali i pripadnika naše Službe koji su, sticajem okolnosti, bili očevici ovog događaja. O ovom događaju su za MUP RS svedočili i pripadnici službi bezbednosti muslimana i jasno ukazali da je reč o potmetnutom eksplozivu.
 

Sutra - Simo Tuševljak o dirigovanim zločinima (2): Piramida zločina

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online