Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.12.2016.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Vratiti blago SPC kada se vrate i Srbi

Jedan od razloga zbog kojih je Hrvatska nedavno blokirala Srbiji otvaranje pregovaračkog poglavlja jeste i zahtev da Beograd vrati kulturno blago izneto sa teritorije Hrvatske za vreme rata 90-ih .

A. Čukić
Tadić napravio presedan poklonom Josipoviću

Niko od zvaničnika u obe države ne precizira o kom blagu se radi, ali je odranije poznato da su to pre svega ikone i relikvije Srpske pravoslavne crkve, koje su donete u Srbiju da ne bi bile uništene u vihoru rata, s obzirom na to da su hrvatske oružane jedinice spalile i uništile mnoge sakralne objekte srpskog naroda u Hrvatskoj. I kada je nedavno na konferenciji za medije novinarka upitala premijera Aleksandra Vučića za ovaj apsurd, on je izbegao da potvrdi da se zapravo radi o imovini SPC.

U Ministarstvu kulture Republike Srbije rečeno je da je još u martu prošle godine održan poslednji sastanak mešovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za povraćaj kulturnih dobara i da srpska strana tada nije pristala na to da kulturno blago SPC bude smešteno u privremene depoe u Hrvatskoj.

Bez prideva "srpski"

U sklopu procesa povraćaja kulturnih dobara, tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić je 2010. simbolično svom hrvatskom kolegi Ivi Josipoviću predao ikonu Svete Bogorodice iz Crkve svetog Dimitrija u Dalju. Tadić je tada rekao da je to "simbolični čin povratka kulturnog dobra koje pripada Republici Hrvatskoj i građanima Hrvatske", ne pomenuvši nijednom pridev srpski.

Drugim rečima, za Beograd nije sporan dogovor iz 2002. godine da se to blago vrati Hrvatskoj, ali da je uslov da bude vraćeno u crkve i bogomolje odakle je sklonjeno ili da se smesti u odgovarajuće riznice SPC u Hrvatskoj.

Ovakav stav najbolje je pokojni patrijarh Pavle svojevremeno sažeo u jednoj rečenici - da će svetinje biti vraćene onda kada se vrate i proterani Srbi. S takvim stavom saglasan je i Nikola Kusovac, dugogodišnji kustos u Narodnom muzeju i čovek koji je zajedno sa upravnikom Muzeja SPC Slobodanom Mileusnićem organizovao i učestvovao u spasavanju svetinja SPC u Hrvatskoj. On kaže da nije siguran da bi predmeti bili bezbedni u muzejima, a kamoli u preostalim pravoslavnim hramovima u Hrvatskoj.

Muzejski i porodični predmeti

U srpskom Ministarstvu kulture navode da su "stvoreni uslovi za povraćaj 533 predmeta arheološke zbirke Muzeja u Kninu, kao i arhivske građe iz Vukovara. Takođe je prihvaćen zahtev porodice Desnica da se u što kraćem roku naslednicima omogući povraćaj umetničke i arhivske kolekcije ove porodice, koja se trenutno nalazi na privremenom čuvanju u Muzeju srpske pravoslavne crkve.

- Jednostavno, nema Srba u Hrvatskoj koji bi štitili svoje pravoslavne svetinje - konstatuje Kusovac.

Srbija i Hrvatska su još 2002. potpisale međudržavni sporazuma kojim se predviđa vraćanje kulturnog blaga odnetog u vreme rata. Srbija je od tada vratila više od 20.000 inventarnih jedinica, dok Zagreb potražuje još oko 1.000 predmeta, uglavnom SPC.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online