Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 02.12.2016.
12:08
večernji list A

Šta u Evropskoj uniji uče đake o Hrvatima i Srbima?

Kako se hrvatski Domovinski rat i celokupna tadašnja situacija na Balkanu prezentuje učenicima u Nemačkoj, Italiji ili Finskoj istraživao je "Večernji list".

wikipedia.org
Detalj iz "Domovinskog rata"

Udžbenici, kako se navodi, ne imenuju agresora, ne idu u detalje, a naglasak se stavlja na to da svi učenici shvate posledice nacionalizma.

Ko je bio agresor u ratu u Hrvatskoj? Ko je bio žrtva? Na ova pitanja učenici u školama širom Evrope neće dobiti jednoznačne odgovore.

Primeri udžbenika iz Finske, Italije i Nemačke, te objašnjenja profesora istorije iz tamošnjih srednjih škola pokazuju kako se rat u Hrvatskoj tek spominje u kontekstu širih istorijskih događanja tog doba, završetka Hladnog rata i raspada Istočnog bloka i multinacionalnih država. 

Postoji suzdržavanje od označavanja naroda ili sistema "agresorskim", dok se, na primer, pojam Domovinski rat i ne spominje, piše hrvatski "Večernji list". 

- Jugoslavija je pod Titom predstavljena kao uspešna država "trećeg puta", dok su ratovi na Balkanu učenicima prikazani kao deo secesionističkih događanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi nakon 1990 - kaže profesorka Sirka Ahonen sa Univerziteta u Helsinkiju, koja je učestvovala u stvaranju programa iz istorije. 

- Posebna pažnja posvećuje se nacionalizmu. Ekstremno nasilje u BiH je zabeženo. Raspravlja se o tome kako međunarodna zajednica nije imala adekvatan odgovor na ratove - dodaje S. Ahonen. 

Nemačka: Ne idemo u detalje

Po istoj paradigmi taj deo istorije obrađen je u školama u Nemačkoj, tačnije u Bavarskoj, kaže Fric Šafer, profesor istorije te šef tamošnjeg Odeljenja za obrazovne politike Društva učitelja. 

- Ne idemo u detalje. Eventualno ako je u razredu učenik iz Hrvatske ili BiH, ispričaće svoju priču. Ratovi u Jugoslaviji se prikazuju u bloku u kojem se obrađuje kraj Hladnog rata, a odgovornost za zločine učenik treba shvatiti u kontekstu porasta nacionalizma sa svih strana - kaže Šafer. 

Italija: Srbi su činili gnusne zločine nad Hrvatima

žItalijanski srednjoškolci pak u svojim udžbenicima čitaju kako su "ratna delovanja u Hrvatskoj opravdana postojanjem značajne srpske manjine, ali da su uz regularnu vojsku (JNA) u njima učestvovale paravojne srpske jedinice, koje su više puta počinile gnusne zločine protiv Hrvata". 

"Hrvatska je pak brzo stvorila vojsku i počela vraćati teritoriju. Kad su hrvatska snage došle do teritorija koje su nastanjivali Srbi, počinili su i etničko čišćenje, proteravši Srbe", stoji u udžbeniku. 

- Ne bih rekao da je na delu relativizacija zločinca i žrtve. Nama je važno da učenici usvoje tendencije, kao što je etnički mozaik kakav je bila Jugoslavija i šta se događa kad takva zajednica propadne ili kad poraste nacionalizam, šta se može primeniti i na druge slične situacije- Učenici obrađuju i delove eseja bugarsko-francuskog filozofa Tsvetana Todorova "Sećanje kao lek za zlo" te hrvatske feministkinje i filozofkinje Rade Iveković "Balkanizacija razuma/uma" koji kritički govore o ratovima - kaže profesor Andrea Nardi iz Toskane, koji je i voditelj regionalnog odbora za maturske ispite iz istorije. 

Za razliku od Hrvatske, rat u BiH detaljnije se obrađuje u svim državama - na primer, srednja škola "Jacek Kuron" iz Varšave svake godine vodi učenike trećeg razreda u Sarajevo. 

Italijanski udžbenici pak napominju da se u ratu u BiH Srbi kroz medije opisuju kao agresori, Muslimani kao žrtve, a Hrvati su neutralni.

Sloba u kontekstu Haga

Slobodan Milošević se  spominje u kontekstu stvaranja Međunarodnog suda za razne zločine na području bivše Jugoslavije. 

"Raspad Jugoslavije i mrtvi i proterani (10-25 hiljada mrtvih i 320 hiljada proteranih do kraja rata u Hrvatskoj te 140-250 hiljada mrtvih i 2,5 miliona proteranih do kraja rata u Bosni) te zločini (etničko čišćenje, masovne grobnice, napadi na civile), slike rata i žrtava na TV i u novinama, uticali su na međunarodnu zajednicu, ali, pre svega, na savest. Kao rezultat oformljen je Međunarodni sud”, stoji u italijanskom udžbeniku, a uz fotografiju Slobodana Miloševića tek piše kako je "optužen za zločine protiv čovečnosti, ali da je pre izricanja presude umro".

POVEZANE VESTI

Petak 02.12.2016. 16:04
onda nemojte biti tamo gde vas mrze i gde ste "nagrabisili" nego se vratite u srbiju ili idite u neku prijateljsku državu, gde vas vole i poštuju, npr. rusiju, kinu, indiju...ili su vas ti zapadni zlotvori zatvorili u logore i vezali lancima pa ne možete?
Petak 02.12.2016. 21:01
Opste je poznato da Fas/histi pisu istoriju kao sto su uvek to i rdili zamislite pominju Hag i milosevica ( nemacka , italija, i genocidna Rvatska) oni pominju milosevica a cute o svojim zlocinima kao porast nacionalizma ,,,,, ma/micu vam je/bem mrt/vu poganu, seme vam se zat/relo
Subota 03.12.2016. 10:29
Vi mesate bab i zabe!?Ne razumem je li ste toliko glupi?Prosli dani i sta sad da Srbi rade po vasem misljenju da stvari skupe i nazad za Srbiju ko je okupirana od srpskli neprijatelja?!Sta imas u Srbiji nista,sve sto je vredelo i dobro bilo je opljackano i unisteno!A ta generacija ne postoji vise.Jeste li vi ikad culi da Austrijanci pretenduju nac-izmu?Naspram Kroasana koji se javno dive i favorizuju ust-astvo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online