Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.06.2010.
16:10 >> 16:42h
Srna A

"Majke Srebrenice" vređaju Srbe

Provokacija sa isticanjem muslimanskih ratnih zastava i transparenata sa porukama o genocidnosti srpske države ispred Memorijalnog centra u Potočarima delo je člana udruženja "Majke Srebrenice i Podrinja" Ibrana Mustafića iz Srebrenice, rečeno je Srni u srebreničkoj komunalnoj policiji. S druge strane, savetnik ministra bezbednosti BiH Muhamed Duraković izjavio je da se u krugu Memorijalnog centra Potočari ne nalaze se nikakva obeležja i transparenti koji bi mogli biti uvredljivi po bilo koju nacionalnost.

Srni je rečeno da su po Mustafićevoj naredbi, zastave  postavili Halil Rahimović i Hakija Dizdaravić iz Srebrenice.

Komunalni inspektor Mirsad Mujić izjavio je Srni da je protiv Mustafića podneta prekršajna prijava opštinskom sudu jer nije ispoštovao nalog o uklanjanju zastava koji je komunalni inspektor izdao 14. juna, nego je u međuvremenu postavio i transparente.
 

Tadić odbio da komentariše

 

Kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića danas "nije imao komentar" na provokaciju sa isticanjem muslimanskih ratnih zastava i tranparenata sa uvredljivim porukama o Srbiji  ispred Memorijalnog centra u Srebrenici uoči komemoracije 11. jula kojoj će prisustvovati i Tadić. "Nemamo komentar", izjavila je danas Srni Jasmina Stojanov iz Informativne službe Tadića na pitanje da li će ovaj incident sprečiti dolazak Tadića u Srebrenicu.

Mujić kaže da se ista situacija već dogodila pre dve godine i da pravosuđe nikada nije okončalo ni tu prvu prijavu.
 

U Centru javne bezbednosti Bijeljina Srna saznaje da je policija po nalogu nadležnog tužioca obavila uviđaj i pozvala osumnjičene na razgovor na koji se oni nisu odazvali.
 

Osumnjičenima je upućen i drugi poziv, a predmet vodi tužilac Danica Stjepanović. Ona do ponedeljka nije dostupna za izjave jer se nalazi na seminaru na Jahorini, rečeno je Srni u Okružnom tužilaštvu Bijeljina.


Ratne zastave bivše Armije BiH postavljene su pre desetak dana na pet jarbola pored Memorijalnog centra u Potočarima, a ispod tih zastava ovih dana pojavila su se i četiri velika transparenta sa natpisima uvredljivim za srpski narod, RS, Srbiju i međunarodnu zajednicu.
 

Ispod zastava nalaze se četiri višemetarska transparenta na kojima piše: "Srbija=agresija=genocid=Dejton=Republika Srpska", "Srbija je odgovorna za genocid", "Presuda Internacionalnog suda pravde je nadređena dejtonskim genocidnim tvorevinama" i "Žrtve genocida zahtevaju implementaciju presude internacionalnog Suda pravde".
 

Ibran Mustafić je jedan od osnivača SDA u Srebrenici poznat po tvrnjama da je Srebrenica "planirani haos" za koji su odgovorni lokalni bošnjački političari i mafijaši, a ove godine je uoči 11. jula najavio da će "po cenu nereda" sprečiti dalju komercijalizaciju ove komemoracije.

Duraković: Nema transparenata u Memorijalnom centru


U krugu Memorijalnog centra Potočari ne nalaze se nikakva obeležja i transparenti koji bi mogli biti uvredljivi po bilo koju nacionalnost, tvrdi savetnik ministra bezbednosti BiH Muhamed Duraković.
 

Mustafić: Natpisi proizilaze iz Haške presude

Bivši poslanik u prvoj višestranačkoj Skupštini BiH i predratni predsednik Izvršnog odbora opštine Srebrenica Ibran Mustafić, koji je autor knjige "Planirani haos", potvrdio je da je on postavio zastave, kako je rekao, "međunarodno priznate republike BiH", kao i panoe sa natpisima, koji su "proizašli iz presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po osnovu tužbe BiH protiv Srbije".

 

Duraković je rekao Srni da mu je direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović danas potvrdio da takvih obeležja u krugu Centra nema, a da se sporne zastave Armije BiH nalaze na privatnom posedu uz granicu sa Centrom, te da pokretanje postupka u ovom slučaju nije u nadležnosti institucija BiH, već MUP-a RS.


"Nezvanično saznajem da je Ibran Mustafić iz Udruženja „Majke Srebrenice i Podrinja“ postavio te zastave koji je inače poznat po svojim ispadima", dodao je Duraković.


Ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović nije bio dostupan za komentar o ovom incidentu, s obzirom da se nalazi na putu ka Briselu, gde će boraviti u višednevnoj radnoj poseti.


Iz Policijske misije Evropske unije Srni je saopšteno da je ovaj incident pitanje za domaće vlasti, te je izražena nada da će vlasti postupati u skladu sa važećim zakonima.


Oni su napomenuli da u skladu sa svojim mandatom, Policijska misija EU savetuje i pomaže agencije za provođenje zakona BiH u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Zamenik načelnika srebreničke opštine i potpredsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 11. jula Ćamil Duraković izjavio je medijima u Potočarima da su zastave i transparenti "postavljeni u privatnoj režiji" i na privatnoj njivi pored Memorijalnog centra, te da Organizacioni odbor za obeležavanje 15 godina od srebreničke tragedije sa tim nema nikakve veze.

Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske apelovala je na predstavnike RS, Srbije i ostale strane delegacije da dolazak na komemoraciju nastradalim Bošnjacima uslove uklanjanjem ovih zastava i transparenata.

Radojičić: Predizborna kampanja

 

Igor Radojičić

Predsednik Skupštine Republike Srpske Igor Radojičić smatra da isticanje muslimanskih ratnih zastava i tranparenata sa uvredljivim porukama ispred Memorijalnog centra u Srebrenici predstavlja "tešku politizaciju" ovog memorijalnog mesta.

"To sigurno neće doprineti pomirenju na ovim prostorima, niti na bilo koji način pomoći situaciji u BiH", izjavio je Radojičić Srni i dodao da je vrlo ružno da se na ovaj način vodi izborna kampanja.


Zbog incidenta u Srebrenici, Radojičić je kritikovao i rad Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su odgovorni za područje Memorijalnog centra prema nametnutoj odluci visokog predstavnika. "Organima koji obezbeđuju Memorijalni centar u Srebrenici uopšte ne pada na pamet da intervenišu i naprave red za koji su zaduženi", rekao je on.

Marko Pavić

Predsednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je danas da su isticanje ratnih zastava Armije BiH i uvredljivi grafiti kod Memorijalnog centra Potočari "trn u oko" svima koji Srebrenicu po svetu promovišu kao genocidni čin Republike Srpske zato što nemaju veze sa žrtvama nego samo sa dnevnom politikom.


"Ovo što je napisano za Srbiju, ja bih voleo da vidim kako se sada oseća predsednik Srbije Boris Tadić koji je dolazio u Srebrenicu i koji je dolazio da se izvinjava, a kako mu ti sa kojima se družio sada vraćaju", rekao je Pavić Srni.


On je dodao da se ovakva situacija mogla i očekivati budući da ni pored svih lobiranja po svetu bošnjački političari nisu uspeli da realizuju svoje ciljeve.


"Najžalosnije je što zloupotrebljavaju ljudske žrtve da preko njih realizuju najprimitivnije ciljeve, u suštini političke, a ne one koji će doprineti da porodicama žrtava bude bolje", kazao je Pavić.


Lider DNS-a upozorava da RS mora odlučno da stane u zaštitu svojih interesa, od ustavnog uređenja nadalje i da ne sme da dozvoli bilo kakvo vređanje RS, BiH ili Srbije.


"Nadam se da će institucije i organi RS sprovesti sve što je potrebno da se to sve ukloni, ali i nakon toga ostaće gorka opomena da ćemo se i ubuduće susretati s ljudima koji su spremni da Srebrenicu na slične načine zloupotrebe", zaključio je Pavić.

SRS: Bošnjaci ne prihvataju Srpsku

 

Predsednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajlica smatra da isticanje muslimanskih ratnih zastava i transparenata uvredljivog sadržaja i u Potočarima pokazuje da Bošnjaci koji žive u Srebrenici ne prihvataju Srpsku.
"Ovakvo ponašanje proizvod je višegodišnje politike bošnjačkih političkih faktora koji javno osporavaju RS i njene institucije. U tom kontekstu, od nadležnih institucija RS očekujemo da Srebrenicu tretiraju teritorijom RS i ustavno-pravnim instrumentima sankcionišu one koji ne poštuju Ustav i zakone RS", rekao je Mihajlica Srni. On je ocenio da ovaj problem, u suštini, pokazuje da postoje politički faktori koji neće i ne žele da se pomire sa činjenicom da RS postoji, ali, u tom smislu, RS mora da im odgovori da bez obzira koliko se ona nekome ne sviđa nje ima i uvek će je biti.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online