Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.11.2016.
20:55
Tanjug A

Kolinda poželela Srbiji dobrodošlicu u NATO, pa malo "potkačila" Rusiju

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u subotu da današnjem svetu treba više, a ne manje NATO-a i poručila da će biti prva osoba koja će poželeti dobrodošlicu Srbiji ako uđe u NATO.

Tanjug
Da se ona pita, svi bi ušli u NATO: Kolinda Grabar Kitarović

Ona je dodala da veruje da će to i dogoditi i istakla da treba ubrzati politiku otvorenih vrata prema novim članicama, prenela je Hina.

- Crna Gora će postati članica za nekoliko meseci, ali šta je sa Makedonijom? Kontraverze oko imena ne mogu biti važnije od sigurnosne situacije - rekla je Grabar-Kitarović.

Naglasila je i da smatra da će novoizabrani američki predsednik Donald Tramp nastaviti saradnju u Severnoatlantskom savezu.

Ona je na panelu o NATO-u u sklopu Međunarodnog sigurnosnog foruma u kanadskom gradu Halifaksu ocenila da će Tramp, posle inauguracije i upoznavanja s informacijama, međunarodnim obavezama koje SAD ima s NATO-om i činjenicama da današnja situacija u svetu zahteva severnoatlantsku saradnju, ostaviti pozitivno nasledstvo u tom paktu.

- Verujem da ćemo u budućnosti pronaći zajednički jezik, ali sam saglasna i s činjenicom da treba da ispunjavamo naše obaveze, počevši od moje države Hrvatske - poručila je Grabar-Kitarović aludirajući na Trampove izjave tokom predsedničke kampanje kojima je dovodio u pitanje načela na kojima počiva NATO i pozvao saveznike da ulože više u taj pakt, prenosi Hina.

Dodala je i da je prisustvovala poslednjem samitu NATO u Varšavi gde je, kako je rekla, uvidela da je Hrvatska jedna od retkih država koja nije povećala svoja izdvajanja za odbranu.

- Za mene tu nije reč o troškovima, nego o investicijama, te o ispunjavanju međunarodnih obaveza - rekla je Grabar-Kitarović i izrazila zadovoljstvo što, kako je ocenila, hrvatska vlada ozbiljno pristupa međunarodnim obavezama i novom konceptu nacionalne sigurnosti.

Govoreći o "ruskoj pretnji", ona je rekla da tu zemlju neće "uplašiti milijarde dolara investicija" u odbranu već je potrebna "solidarnost" i "brze i okretne reakcije na rusko delovanje".

- Greška koju smo napravili s Krimom i Ukrajinom je bila u tome što smo bili prespori u svom odgovoru - smatra Grabar-Kitarović i poručuje da "Rusija nije smisao postojanja, neprijatelj ili suparnik NATO-a", već da sa njom treba sarađivati.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.11.2016. 04:26
Nek sunce danas sine Srecna Slava domacine , Tradiciju oceva sledi jer ona mnogo vredi . Svoju milu zemlju uvek voli , dragom Bogu se za nju moli . Krsnu slavu uvek slavi ko svaki Srbin pravi - Srecna Slava !!! Srecna slava svima koji danas slave Arandjelovdan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online