Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.11.2016.
06:06
J. Arsenović - Vesti A

Optužbe preko leđa Krajišnika

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je odluku grupe Srba, Dokumentaciono-informacionog centra Veritas i njegovog prvog čoveka Save Štrpca da pred američkim sudom pristanu na nagodbu u sporu koji su 2010. godine pokrenuli protiv američke kompanije MPRI.

Srna
Miodrag Linta

Linta je u otvorenom pismu nagodbu nazvao "sramnom i ponižavajućom", navodeći da su pristali na 7.500 puta manji iznos od prvobitnog traženog odštetnog zahteva u iznosu od 10,5 milijardi dolara.

- Navedene činjenice sada jasno potvrđuju raniju sumnju velikog broja Krajišnika da sudski proces nije vođen zbog naknade štete za preko 200.000 prognanih Krajišnika u 'Oluji', već zbog obezbeđivanja sredstava za rad udruženja Krajinske žrtve genocida iz SAD i Veritas iz Beograda, na čelu sa Savom Štrpcem, kao i za advokate - smatra Linta.

Ove optužbe Savo Štrbac kategorično odbacuje, podsećajući da ni on ni Veritas nisu bili među tužiocima, niti je njih za nagodbu iko išta pitao.

- Mi nismo bili strana u sporu, već smo kao dokumentacioni centar dostavili dokumentaciju i dokaze koji su potvrdili tvrdnje prognanih Krajiških Srba, kao što smo to radili pružajući pomoć državi u procesu protiv Hrvaske za genocid - objašnjava za "Vesti" Štrbac.

Grupa Krajišnika, (u početku troje, a kasnije njih petoro), podnela je 2010. pred Federalnim sudom u Čikagu kolektivnu tužbu protiv Militeri profešen risorsiz ink. (MPRI) radi naknade nematerijalne štete po osnovu saučesništva u genocidu koje je sprovela hrvatska vojska u "Oluji".

Parnica je nedavno okončana nagodbom, prema kojoj će tužena strana uplatiti donaciju od 1,4 miliona dolara u vidu humanitarne pomoći prognanim Krajišnicima.

Na nagodbu su pristali, između ostalog, i nakon što je Haški tribunal doneo oslobađajuću presudu za hrvatske generale odgovorne za "Oluju", što nije išlo u prilog njihovoj tužbi pred američkim sudom.

- Linti su ove besmislene optužbe jedini način da dođe u centar pažnje, jer Veritasu ne sme ni da priđe. Krajišnici znaju kakav je Linta muljator, koliko je stranaka promenio, koliko ima nevladinih organizacija i kako zavhaljujući poziciji narodnog poslanika vladajuće stranke izvlači pare od donatora i države - uzvraća Štrbac.

Zadužbina se pita

Prema nagodbi, tužena strana će uplatiti donaciju od 1,4 miliona američkih dolara od čega 400.000 dolara ide advokatima, 150.000 za sudske troškove i naknadu petorici direktnih tužitelja, dok je ostatak od 850.000 namenjen za tri svrhe: stipendije za studente, za pravnu zaštitu Krajišnika i za obeležavanje njihove tragedije.
Osnovana je i Zadužbina koja će upravljati novcem i ona će određivati koliko će ko dobiti novca od pomenutih 850.000 dolara, što je i dogovor Miodragu Linti na pitanje koliko će dobiti studenti, a koliko Krajišnici za obeležavanje zloglasne "Oluje".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online