Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 10.11.2016.
12:47
vecernji.hr A

Bivši ambasador SAD poručio Hrvatima: Amerika je sad uz Srbe!

"Hrvatska će morati potpuno da se usredsredi na EU i neće više moći da računa na Sjedinjene Američke Države. Srbija i Republika Srpska će, pak, dobiti Ameriku pod vođstvom Rusije". Tako je, samo nekoliko minuta pošto je Donald Tramp održao pobednički govor, rezultate američkih izbora prokomentisao prvi američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt.

youtube.com/Al Jazeera Balkans
Rekao Hrvatima istinu u lice: Piter Galbrajt

Kakvi će biti odnosi SAD-a prema svetu i Hrvatskoj, pitali su Galbrajta. "Ko zna", odgovorio je on.

- Tramp se divi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i doživljava Rusiju kao američkog prirodnog saveznika. Želi da raspusti NATO. Kaže da će ukinuti sporazum s Iranom, a nema čime da ga zameni. Najavljivao je da će anulirati trgovinske dogovore i predložiti fiskalne politike koje bi utrostručile deficit.

- Globalna recesija je jedna mogućnost. Prećutno priznavanje ruske aneksije Krima je druga - sumira Glabrajt.

Sa Hilari Klinton bi se znalo šta se može očekivati u odnosu na Evropu, ali i na Hrvatsku, kao i na područje jugoistočne Evrope, ali Tramp je nepoznata u jednačini.

- Ako sprovede ono što je najavljivao, poput trgovinskog rata s Kinom, ukidanja NAFTA-e (Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini), protera imigrante i smanji poreze, nastupiće globalna recesija koja će zahvatiti i Hrvatsku - smatra Galbrajt.

Politički, Hrvatska više neće moći da računa na SAD i vreme je da oči uperi potpuno prema Briselu. Ipak, veći problem vidi u hrvatskom komšiluku, posebno zbog ruskog uticaja koji, bez američke protivteže, sve više jača.

- Srbija i Republika Srpska imaće Ameriku pod ruskim vođstvom - zaključio je Galbrajt.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.11.2016. 14:09
Eh pametna glavo ,, kao sto vidite i vidim ja licno sto mi je izuzetno (mnogo) drago, docekali smo kraj jednom Zlu poput klintonove i bushove vladavine i raznoraznih olimpijskih Ratnih Igara oi celom svetu. Postavlja se pitanje kuda ce sada svi oni koji su bili marionete tog Klintonovog zla ( hrvati , smrd/ljivi sipt//ari i muslimani iz bosne i slicni ) sta sada??? kako cemo sada ee pa reci cu vam samo jedno ( Lako cemo ) nicije nije gorelo do zore, bog je pravedan i sada je na njega red a mi smo bozije sluge i verni smo mu pa cemo mu pripomoci da dovedemo stvari u red i ocistimo zlo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online