Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.06.2010.
21:00
Srna A

OHR: Šta je sa nestalima u Sarajevu?

OHR je ocenio kao razočaravajuću činjenicu što nije bilo merljivih rezultata istraživanja pitanja nestalih lica u Sarajevu, što je zadatak komisije koju treba da formira Vlada Federacije BiH. "To pitanje je postavljeno i bivšem premijeru (Nedžadu) Brankoviću, kao i premijeru (Mustafi) Mujezinoviću. Posebna pažnja data je slučaju 'Veliki park', ali smo i dalje nezadovoljni zbog činjenice da do sada nisu postignuti značajniji rezultati. Ova obaveza neće nestati i mora biti izvršena", saopšteno je Srni iz OHR-a.

Navodeći da komisija nije formirana iako je to bilo predviđeno odlukom Komisije za ljudska prava Ustavnog suda BiH, iz OHR-a su naveli da su više puta istakli da sve odluke Doma za ljudska prava i Komisije Ustavnog suda moraju biti potpuno ispoštovane. OHR je vlastima FBiH nekoliko puta izrazio svoju bojazan zbog toga.

Iz OHR-a su istakli da je jednako neprihvatljivo da institucije BiH nisu nastavile započeti posao kada je reč o svim licima koja su stradala u Sarajevu.

"Sve vlasti u BiH moraju preuzeti svoj deo odgovornosti za poštovanje ljudskih prava i postupati u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama. Zato je i izveštaj koju je sačinila Vlada Republike Srpske (RS) o Srebrenici toliko važan", smatraju u OHR-u.

Iz OHR-a navode da je Vlada RS sednicom od 19. aprila, kada je izrazila sumnje u rezultate izveštaja Komisije RS za događaje u Srebrenici, "ponovo dovela RS u poziciju da ne postupa u skladu sa zahtevom iz obavezujuće odluke Doma za ljudska prava, institucije koja je utvrđena u Dejtonskom sporazumu".

"U trenutku kada lideri u regionu pokazuju spremnost da to urade na nivou država, OHR smatra da je krajnji trenutak da lideri u BiH naprave korake koji će pomoći promovisanju pomirenja unutar BiH", istakli su u Kancelariji visokog predstavnika.

Ustavni Sud BiH doneo je 2005. godine odluku kojom je obavezao Vladu FBiH da, putem svoje Komisije za traženje nestalih, dostavi podnosiocu apelacija - sadašnjem poslaniku SNSD-a u parlamentu BiH Slavku Jovičiću i porodicama oštećenih, sve podatke o stradanju srpskih civila u Sarajevu.

Rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih RS Staša Košarac ranije je rekao da RS neće odustati od zahteva da FBiH, u skladu sa svojevremenim odlukama Doma za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, formira komisiju za utvrđivanje istine o ratnom stradanju Srba u Sarajevu, kao što je to već uradila RS za Srebrenicu, te da očekuje da to podrži i OHR.

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS najavila je moguće proteste u Sarajevu, zbog ignorantskog odnosa premijera Mujezinovića prema zahtevu za formiranje komisije za utvrđivanje istine za stradanje Srba u Sarajevu tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Prema podacima beogradskog Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom, u Sarajevu je tokom rata ubijeno više od 5.500 Srba.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online