Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 03.09.2016.
18:38
Vestionline A

Počelo je: "Hladni rat" Srbije i Hrvatske!

Hrvatski mediji su napravili nekoliko mogućih scenarija šta zapravo stoji iza hašenja njihovog agenta u Beogradu.

Tanjug
Hrvatski mediji prave "balkanski Hladni rat"

Prema pisanju "Jutarnjeg lista", scenografija hapšenja navodnog hrvatskog špijuna u Beogradu podsećala je na hapšenje bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, ali i na niz "spektakularnih akcija srpske policije". Prema pisanju ovog, lista tajming ovog hapšenja nije slučajnost.

- Sasvim je izvesno da će objava hapšenja agenta hrvatske vojne sigurnosne službe imati i spoljnopolitički aspekt kroz odnose Hrvatske i Srbije, praktično je ispod radara prošla činjenica da je akcija BIA, srpske tajne službe, objavljena u trenutku dok traje rasprava o izboru kandidata za novog direktora civilne tajne službe - piše "Jutarnji list".

List navodi i da je Bratislav Gašić, bivši ministar obrane, kojeg je krajem prošle godine Vučić smenio pod pritiskom javnosti zbog izjave "Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu", kandidat upravo za poziciju prvog čoveka BIA.

"Jutarnji list" piše i da je vršen veliki pritisak da Gašić bude smenjen nakon pada vojnog helikoptera 13. marta 2013. godine kada je u nesreći stradalo sedam osoba, da se to nije desilo i da je javnost zbog toga ostala nezadovoljna.

Dnevnik piše da se pisanjem o hapšenju navodnog hrvatskog špijuna, fokus sa Gašića pomera na to. Po toj analizi moguće je i da sadašnji čelnik službe advokat Aleksandar Đorđević, koji nije bio Vučićev izbor, ovom akcijom želi sačuva svoju poziciju.

Ovaj list postavio je i nekoliko teza koji se tiču konkretnih navoda da je hrvatski agent prikupljao podatke o oficirima JNA koje je Hrvatska optužila ili planira da optuži za ratne zločine, kao i da je prikupljao podatke o organizacijskoj strukturi i odnosima u Vojsci Srbije. 

- Za očekivati je da su hrvatske službe, ako su podignute optužnice, već prikupile neke podatke, pa nije jasno što im je to mogao dostaviti agent iz Beograda. Organizacijska struktura Vojske Srbije može da se upozna i iz javnih izvora, a ono što je svim službama uvek zanimljivo, to su kadrovi i njihovi privatni profili i odnosi. Jedno od pitanja je i kako to da saradnik nije matičnoj službi signalizirao da bi mogao da bude provaljen. Pravilo je tada da ga služba sklanja ili povlači, osim ako na neki način ne želi da ga preda drugoj strani - jedna je od teza "Jutarnjeg lista".

Početak "Hladog rata" Srbije i Hrvatske

Hapšenjem hrvatskog špijuna u Beogradu započeo je "Hladni rat" izmedju Srbije i Hrvatske, ocenjuje u subotu hrvatska "Slobodna Dalmacija".

List navodi, pozivajući se na nezvanične hrvatske diplomatske izvore, da Hrvatska nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju od srpskih vlasti o hapšenju špijuna u Beogradu i da zbog toga u petak uveče niko sa hrvatske strane nije želeo da komentariše tu vest, sve dok ne bude zvanično potvrdjena iz Srbije.

Činjenica da je ta vest puštena u srpske medije pre nego što je za nju doznala hrvatska Vlada ukazuje da se verovatno radi o jednostranom podizanju tenzija sa srpske strane uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, piše taj list.

- Takva neprofesionalna objava do sada nezabeležene situacije u odnosima dve države baca sumnju u transparentnost i namere srpske strane. Slobodno možemo da kažemo da je ovim činom započeo hladni rat izmedju dve susedne zemlje - piše "Slobodna Dalmacija" i zaključuje da su na potezu zvanične institucije Vlade Srbije, "koje će sigurno morati da objasne hrvatskoj Vladi što se tačno dogodilo u petak u Beogradu".

POVEZANE VESTI

Utorak 06.09.2016. 22:34
Оно што ви називате БИА је у ствари УДБа која је још педесетих година ушла у канџе ЦИА јер је са НАТО наоружањем, после ИБа, ушло и то зло. Последице су се показале већ седамдесетих год. када је у Хрватској дошло до појаве екстремног шовинизма кроз тзв. Хрватско пролеће и Маспок када су у Сплиту почели да бацају аутомобиле из Србије у море. И то је почетак растурања Југославије у коме су се већ појавили Туђман и Алија. Данас је седиште те УДБе номинално у Београду али сe потези договарају у Подгорици и лети на потезу од Бабиног кука до Ровиња на луксузним јахтама уједињене југо олигархије уз свесрдну помоћ Хрватске владе. Наравно част је радити за СДБ своје земље и многи су мислили, не знајући праву природу те службе, да раде частан посао. Само врхушка је знала ко је прави инспиратор свих потеза и зато није успео до краја ни један атентат на хрватске уасташке звери које су комотно живеле у САДе. Дај боже да је то почетак чишћења Ју/удбе комотно смештене у Београду!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online