Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 06.06.2016.
12:56
Tanjug A

Drage dame, ako ste zainteresovane: U ovom selu živi čak 200 neženja

U selu Marićka, udaljenom oko 25 kilometara od Prijedora, živi oko 200 neoženjenih muškaraca, od kojih neki iako imaju i po 40 godina, nisu u braku i nemaju poroda. O problemu nesklapanja brakova Slaviša Pančić, sveštenik u parohiji Marićka kaže da u toj parohiji postoje tri matične škole u kojima ima veoma mali broj dece.

youtube.com
Selo u kome ima više sahrana, nego venčanja i rođenja: Marićka

- Što znači da, generalno, sela u BiH na neki način nestaju i to je problem, ne samo ove parohije nego i drugih mesta u BiH. Statistika je jednostavna jer je '70-ih godina bilo u proseku 50 sklopljenih brakova na godišnjem nivou. Krštenih je bilo 80, 90 ili 100, a umrlih 20, 30, 40. Međutim, 2014, 2015, 2016. i, verovatno naredne godine, sve se okrenulo. Sahrana 40, 50, krštenja pet ili šest, venčanja dva ili tri, i to sve govori - ispričao je sveštenik Pančić za Anadoliju, prenela je regionalna N1 TV.

Istakao je da samo u ovom selu ima oko 200 neženja koji su već davno trebalo da budu roditelji, ali, nažalost, nisu.

- Generalno, problem je rat koji je učinio svoje, ali ne treba gledati u prošlost nego u budućnost. U ovom selu ima oko 200 muškaraca koji je već trebalo da sklope brak i imaju makar po jedno dete. Dakle, 200 muškaraca po jedno dete je 200 dece i sve te škole bi na neki način bile pune - naglasio je sveštenik Pančić.

Pančić misli da rešenja ima i to na način kako je, na primer, rađeno za Zapadu, a to je da poslodavci tih ljudi treba da im ostave uslov: ili brak, žena i đeca, ili umanjena plata.

Međutim, dodao je, u Marićkoj, kao i u većem delu BiH, problem je nezaposlenost, ali ima i onih koji su zaposleni, a ne odlučuju se na brak.

- U ovom selu ima 15 dece, a škola je od prvog do petog razreda. Za ovaj prostor, vrlo malo. Marićka, kao parohija, ima oko 410 domaćinstava, ali ima tri područne škole i sve tri su maltene u fazi zatvaranja. Dakle, mnogo je onih koji se nisu oženili ili udali - rekao je Pančić.

Takvog mišljenja nisu i neženje iz ovog sela. Oni, naime, smatraju da je "brak njihova privatna stvar". Kako kažu, oni se bave svakodnevnim obavezama, uglavnom poljoprivredom i da li će se neko od njih oženiti tiče se samo njih i nikog više. Takođe, poručuju da je malo onih devojaka koje bi živele na selu, jer svi uglavnom žele u grad.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Glas iz duše jedne žene
Sreda 08.06.2016. 22:37
Данас села нестају...млади неће да остају своји на своме...да раде да имају и буду газде! Бјеже у град да буду подстанари негдје на периферији града...да свуда буду дођоши и странци да чекају посао или у најбољем случају да чуче негдје у стану на 10...15....18......спрату и посматрају градски живот из птичје перспективе....!!!
Sreda 08.06.2016. 22:55
Младе дјевојке чим заврше основну школу, одмах бјеже према граду а најчешће и на наговор родитеља да се у град даље школују и удају.... Маме често савјетују своје ћерке: " иди кћери ако сам ја морала радити...не мораш ти".....И ћерке веома радо послушају савјет својих мајки...али баш буквално!!! Шетају, излазе по клубовима и локалима, таквим животом наставе и кад се удају, када постану мајке и саме. Тада су им и сопствена дјеца терет и баласт јер треба излазити и бити виђена....а како би то све могла у свом селу гдје се ради од јутра до сјутра....итд Тотално се живит преокренуо за 360° и зато нам се дешавају овакве ствари а што је најгоре ни у најскоријој будућности се не види рјешење......!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online