Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.04.2016.
05:12
J. Arsenović - Vesti A

Osuda ustaštva samo po diktatu

Politički odnosi u regionu izbili su u prvi plan i na jučerašnjem, 19. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, a posebnu pažnju brojni mediji poklonili su iščekivanju popodnevnog susreta hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Tanjug
Darivanje u Mostaru: Kolindi od Vučića i Turističke organizacije Srbije

Dan pre odlaska u Mostar, hrvatska predsednica pokušala je da privoli predstavnike jevrejske i srpske zajednice u Hrvatskoj da odustanu od bojkota državne komemoracije žrtvama ustaškog logora Jasenovac, ali u tome nije uspela.

Novo zahlađenje odnosa Zagreba i Beograda usledilo je nakon što je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23 u procesu pristupanja Srbije EU, ali i zbog porasta ustaštva u Hrvatskoj na koje zvanični Zagreb ne reaguje ili to čini tek pod pritiskom.

I Josipović bojkotuje

Jevrejska zajednica obeležiće godišnjicu proboja logoraša Jasenovca 15, antifašisti 24, a 22. aprila, kada država Hrvatska organizuje komemoraciju, SNV će biti na parastosu u crkvi u Mlaki. Ni bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović neće prisustvovati zvaničnoj komemoraciji iz protesta što, kako je izjavio, u Hrvatskoj tolerišu ustaštvo.

- Bojkotovanje komemoracije je veoma loša vest 2016, ali ne zbog toga što su predstavnici srpske i jevrejske zajednice u Hrvatskoj ili antifašisti učinili nešto što je nelogično ili nemoralno. Upravo suprotno, oni su poslali vrlo važnu poruku većinskom narodu čija bi dužnost svugde trebalo da bude da čuva one koji su malobrojniji i koji su ugroženiji. Ovo je logična odluka koja je zazvonila do neba jer predsednica već drugi dan daje izjave kakve od nje nismo čuli u poslednjih nekoliko godina - komentarisao je istoričar Tvrtko Jakovina.

Karamarko zamenio teze

Jelena Lovrić, kolumnistikinja zagrebačkog "Jutarnjeg lista", kritikovala je potpredsednika vlade Tomislava Karamarka što izbegava jasnu kritiku ustašluka, podsećajući ga da za četiri godine nijednom nije bio na komemoraciji u Jasenovcu.
"Lično je svojevremeno predlagao da se iz Ustava izbaci pozivanje na antifašizam. Njegovom voljom izabrani ministar Hasanbegović s pozicija istorijskog revizionizma otvoreno relativizuje antifašizam i indirektno sentiment prema NDH", napisala je Jelena Lovrić.

A šta je to rekla hrvatska predsednica, ali tek nakon, veruje se, packi dobijene iz Brisela i Vašingtona?

- Zabrinuta sam zbog jačanja ideoloških podela u društvu, posebno oko dana sećanja na nevine žrtve Jasenovca. NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim je bio zločinački režim. Antifašizam je u temeljima hrvatskog Ustava, a moderna hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata - rekla je Grabar Kitarović.
Bivši premijer Zoran Milanović njenu izjavu cinično je komentarisao sa: "Aleluja!" Konačno", a zatim i podsetio da je upravo ona sve započela kada je prošle godine otišla u Jasenovac mimo zvanične komemoracije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online