Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.05.2010.
21:26
Srna A

BiH još nije tražila izručenje Ganića?

Nadležni u Ministarstvu pravde BiH ne znaju da li je zahtev za ekstradiciju ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića ikada dostavljen u Veliku Britaniju čije pravosuđe vodi postupak protiv njega.


Pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje izjavio je za "Nezavisne novine" da odgovor na ovo pitanje nisu dobili iako su tri puta slali urgenciju Ministarstvu inostranih poslova BiH koje je trebalo da prosledi zahtev za ekstradiciju u Veliku Britaniju.


Ganić je 1. marta uhapšen u Londonu po zahtevu Srbije za ekstradiciju, jer ga pravosuđe ove zemlje tereti za ratni zločin nad vojnicima JNA u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.


U Ministarstvu pravde potvrdili su da su dostavili odgovor i poslanicima SDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH koji su tražili informaciju o hapšenju Ganića i zahtevu Srbije za njegovo izručenje. Iako je Savet ministara BiH zadužio i MIP da dostavi parlamentu BiH odgovor na isto pitanje, to iz ove institucije do sada nisu učinili.


Pomoćnik ministra za međunarodnopravne poslove u MIP-u Zoran Perković rekao je da su istog dana, odnosno osam časova po primanju, zahtev za ekstradiciju uputili u Ambasadu BiH u Londonu.


Ambasador BiH u Velikoj Britaniji Jadranka Negodić rekla je da pitanje zahteva za ekstradiciju "nije stvar za novine nego za nadležna ministarstva".


"Ne razumem o čemu govore u Ministarstvu pravde. Ambasada BiH u Londonu nije adresa za takva pitanja. Zna se kako se komunicira između dva ministarstva, postoje otpremnice, popratnice i ostali načini da se utvrdi put neke pošte", rekla je Negodićeva.


Savetnik predsedavajućeg Predsedništva BiH Damir Arnaut, član Ganićevog pravnog tima, kaže da se nije bavio time šta radi pravosuđe BiH, te da će proveriti šta je sa zahtevom iz BiH.


Niko, međutim, nije jasno rekao da li je BiH dostavila organima Velike Britanije zahtev za izručenje Ganića i da li uopšte traže ekstradiciju svog državljanina iako je upućen zahtev iz Tužilaštva BiH, koje od oktobra 2006. godine vodi istragu o slučaju "Dobrovoljačka".

Prema zakonima Velike Britanije, ekstradicija se ne može izvršiti ukoliko nema naloga za hapšenje, a Tužilaštvo BiH osim naloga za pokretanje istrage o "Dobrovoljačkoj" nije izdalo nijedan nalog za hapšenje u vezi s tim.


Ministar pravde Bariša Čolak ranije je rekao da BiH traži da preuzme predmet "Ganić", odnosno kazneni progon kako bi ga procesuirali pred pravosuđem BiH.


Pred sudom u Londonu vodi se ekstradicioni postupak za izručenje Ejupa Ganića Srbiji. Odbrana Ganića imala je rok do 18. maja da podnese svu dokumentaciju, a Tužilaštvo, koje zastupa zahtev Srbije, treba da odgovori do 15. juna.


Ročište bi trebalo da počne 5. jula a očekuje se da će do kraja tog meseca biti doneta i odluka jer sudija Timoti Vorkmen ide 15. jula u penziju.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online