Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.03.2016.
04:55
Đ. Barović - Vesti A

Četnici napali novinare?

Oko hiljadu poštovalaca Draže Mihailovića i Ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske i Srbije obeležilo je u nedelju parastosom 70 godina od njegovog hapšenja u blizini sadašnjeg manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, poznatijeg kao Draževina kod Višegrada.

Obeležili državno hapšenje: Članovi Ravnogorskog pokreta u Dobrunskoj Rijeci

Međutim, ovaj događaj je ostao u senci napada na novinarsku ekipu N1 iz Sarajeva koja je izveštavala sa lica mesta. Incidentu je s pravom dat veliki medijski prostor kako u medijima u Bosni, tako i u Srbiji, ali je i dva dana kasnije potpuno nejasno šta se zapravo zbilo.

Naime, prema tvrdnjama ekipe televizije N1, prišla im je grupa muškaraca u crnim uniformama sa četničkim obeležjima i uz psovke i vređanje fizički nasrnula na novinare, udarali ih i otimali im opremu.

- Pojavio se stariji čovek visok dva metra i zaleteo se na snimatelja Alena i počeo da ga udara kamerom po glavi. Prišla sam i govorila i molila ga da to ne radi, onda se okrenuo prema meni i počeo da me udara mikrofonom po glavi - opisala je događaj novinarka ove TV Adisa Ibrahimović i dodala da su ekipu spasli "četnici iz Srbije".

Nedugo zatim višegradska policija je saopštila da je privedena osoba koja je napala i vređala novinare N1.

Međutim, inspektor policije u ovom gradu Nešo Kesić u izjavi za agenciju Srna decidno je demantovao izveštaje medija koji su objavili da su članovi Ravnogorskog pokreta fizički napali ekipe Federalne televizije i TV N1.

Zajedno u odbranu srpstva

Skup ravnogorca i njihovih simpatizera počeo je parastosom kod spomen-obeležja u mestu Undrulje gde je Draža Mihailović uhapšen 13. marta 1946. godine. Arhimandrit Jovan Gardović, iguman manastira Svetog Nikolaja, istakao je da Srbi treba da se podsete "Dražinog zaveta srpstvu i Srbima".
Slavako Aleksić je kazao da ravnogorci nikad neće odustati od otkrivanja Dražinog "nepobusanog" groba, ali pozvao Srbe u Republici Srpskoj da zaborave partijsku opredeljenost, da se udruže i da žešće brane Republiku Srpsku i Srbiju.

- Događaj je protekao u dobroj atmosferi bez ikakvih incidenata - kazao je Kesić.

Jedan od učesnika ovog događaja i četničkih vojvoda koje je u taj čin proizveo Vojislav Šešelj, Slavko Aleksić, kaže za "Vesti" da ni on, ali i niko iz organizacije nije primetio da se bilo šta čudno dogodilo na obeležavanju 70 godina od hapšenja Draže Mihailovića.

- Valjda bi bar neko od nas primetio neko komešanje ili bilo šta slično. Uostalom, tu je bila prisutna i ekipa Televizije FBiH i oni nisu imali nikakvih problema. Ukoliko je nečega i bilo, verovatno je reč o preuveličanom incidentu koji se sasvim sigurno nije odigrao unutar manastira Draževina - ističe Aleksić.

Ovu tvrdnju je potvrdio i Ravnogorski pokret iz Višegrada koji je u izvinjenju redakciji N1 naveo da već 20 godina organizuju pomen i parastos povodom hapšenja Mihailovića i njegovih pratilaca i da se "nikada nije desio ni najmanji incident".

"Pomenuti incident u kome nisu bili svedoci organizatora skupa se desio van prostora Kompleksa Draževina na magistralnom putu Višegrad-Priboj", stoji u saopštenju ovog pokreta.

Utorak 15.03.2016. 12:32
леле ово у мое време неје било. кад сам пијо кафе са тућманом устаће су водиле главну рећ. ако хрвати не убацу једног велеког издаицу у србске редове доћи ће им срби опет у загреб. оваи вућић је додуше талентован мој министар информациа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online