Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.05.2010.
17:59 >> 21:10h
Tanjug A

Srpska traži zatvaranje OHR i referendum o Incku

Vlada Republike Srpske zatražila je danas od Saveta bezbednosti UN zatvaranje kancelarije Visokog predstavnika međunarodne zajednice OHR, zbog kako je navela "stalne zloupotrebe visokog predstavnika u BiH". Vlada RS je takođe najavila da će organizovati referendum sa pitanjem da li visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko zloupotrebljava svoja ovlašćenja.




Vlasti u Banjaluci optužuju Incka da je prekoračio ovlašćenja i prekršio Dejtonski mirovni sporazum i najavljuju da će organizovati referendum kako bi dobili mišljenje građana o Inckovoj dugogodišnjoj praksi.


Incko je izdao naređenja koja jasno prevazilaze njegov mandat, navodi se u izveštaju Vlade Republike Srpske, upućenom Savetu bezbednosti UN.


Savet bezbednosti bi 24. maja trebalo da razmatra situaciju u BiH, javlja DPA.

Vlada RS je ocenila da podrška za zatvaranje kancelarije raste među članovima Saveta za sprovođenje mira, zvaničnicima Evropske unije i među međunarodnim ekspertima.


"Prema nezavisnim izveštajima, BiH je tokom proteklih godina uživala u stabilnoj i mirnoj bezbednosnoj situaciji i organizovala dugi niz slobodnih i poštenih izbora.

Vlada RS je uverena da će, kada nezakonito mešanje OHR bude okončano, izabrani lideri BiH intezivirati dijalog, ubrzati politički napredak i poboljšati život građana BiH", navodi se u trećem izveštaju Vlade RS o situaciji u BiH koji je danas upućen Savetu bezbednosti uoči debate o Bosni i Hercegovini 24. maja.


U izveštaju se podseća da je i posle novembra prošle godine, kada je prosleđen raniji izveštaj Vlade RS, visoki predstavnik nastavio da izdaje izvršne naredbe koje znatno prevazilaze njegov pravni mandat prema aneksu 10 Dejtonskog sporazuma i koje krše ljudska i demokratska prava garantovana Ustavom BiH.


"Vlada je odgovorno reagovala na takve poteze u skladu sa njenim pravima i obavezama. To uključuje i najavu da će Vlada raspisati referendum u cilju dobijanja mišljenja njenih građana o takvoj dugogodišnjoj praksi visokog predstavnika", navodi se u tekstu.


U pismu se, takođe, navodi da je plan Saveta za sprovođenje mira "pet plus dva" za podršku zatvaranju OHR "beznadežno zakočen", jer bošnjačke stranke nemaju interesa da se OHR zatvori i zbog toga neće da pregovaraju da bi se ispunili preostali uslovi.


"Vlada RS poručuje da svaka reforma Ustava BiH mora da proizađe iz konsenzusa unutar BiH umesto da bude nametnuta spolja, da treba očuvati osnovne mehanizme zaštite Dejtonskog sporazuma i da ta reforma ne treba da bude vezana za zatvaranje OHR", navedeno je u izveštaju prosleđenom UN.

POVEZANE VESTI

Petak 21.05.2010. 13:38
sta srpska sve trazi,a sta dobije, ono sto visi izmedju........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online