Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.11.2015.
04:14
Đ. Barović - Vesti A

Islamska država novac pere u Bosni

Britanski "Dejli star" tvrdi da se novac koji se prikuplja po džamijama u Velikoj Britaniji koristi za finansiranje Islamske države, a da se pranje tih para obavlja preko računa u Bosni.

Medija Centar Beograd
Javne tajne: Dževad Galijšević

Ovaj list dodaje i da se finansijski tokovi Islamske države veoma lako prate preko društvenih mreža, preko kojih se obavlja doniranje. Sagovornici "Vesti", stručnjaci za borbu protiv terorizma, ističu da je ovo samo jedan od načina.

- Mnogo više donacija Islamska država dobija sa Kosova nego iz Bosne, ali uglavnom su to manji iznosi. Islamisti se najviše finansiraju kroz eksploataciju nafte i prodaju antikviteta. Dnevno se na crnom tržištu, uglavnom Turske, proda nafte u vrednosti od najmanje pet miliona dolara. Islamska država kontroliše najmanje 10.000 lokaliteta iz kojih se svakodnevno kradu i krijumčare na Zapad arheološke i umetničke vrednosti koje potiču mahom iz asirskog i mesopotamijskog perioda - ističe profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović.
Prema njegovim rečima, donacije do odredišta stižu iz ruke u ruku.

Fejsbuk bankarstvo

Novinaru "Dejli stara" je preko društvenih mreža rečeno da kontaktira izvesnog Isu Amrikija koji koristi imena HoneyNtea i Wolf Raised. Amriki mu je rekao da se dosta novca za Islamsku državu prikupi u britanskim džamijama i dao savet da "uplate obavi direktno preko mreže za transfer novca Monedžgram
u Bosnu i Hercegovinu, jer je to najsigurniji način".

- Novac se iz Evrope kreće ka Istoku preko gastarbajtera. Time se uglavnom bave isti oni koji učestvuju u regrutovanju u slanju boraca za Islamsku državu - naglašava profesor Simeunović.
Ekspert za terorizam Dževad Galijašević ističe da američke i britanske obaveštajne službe odlično znaju na koji način se preko Bosne novac upućuje ka Bliskom Istoku.

- Najveći evropski centar za transfer novca ka Islamskoj državi je u Beču. Kada je reč o Bosni, to se radi preko nekadašnje Upi banke, pa Vakuf banke. Zatim preko BBI banke (Bosnian bank internešnl). Postoje saznanja da je jedan od suvlasnika Saudijac Jasim el Kadi koji je veoma blizak Islamskoj državi, a među pomagačima Tunižanin Šefik Ajaz, bivši diler oružja koji živi u Turskoj. BBI banka je ranije učestvovala u finansiranju Al Kaide i drugih islamističkih grupa - ističe Galijašević.

Sluđivanje Evrope

Galijašević ističe da američke i britanske obaveštajne službe namerno doziraju podatke o finansiranju Islamske države.
- Oni ne žele pobedu ni poraz terorista. Njima je u interesu stanje terorističkih pretnji usmerenih ka Evropi koju ne zabrinjava 250.000 mrtvih Sirijaca, ali ih brine kada zlo dođe pred njihov prag - ističe Galijašević.

On dodaje da obaveštajne službe u BiH sve to znaju, ali i da je jasno zbog čega ništa ne preduzimaju.

- Na čelu jedine bezbednosne agencije u BiH je Osman Mehmedagić, zvani Osmica, bivši šef obezbeđenja Alije Izetbegovića upleten u ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici. Ne možete tolerisati napad u Rajlovcu tako što kažete da "to liči na terorizam" i da treba sačekati kraj istrage. Francuzi nisu čekali početak istrage, već su hapsili, likvidirali i uveli vanredno stanje - zaključuje Galijašević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online