Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.05.2010.
01:03
Ekipa "VESTI" A

Hag odao Kapetana?

Australijska federalna policija nema nameru da saopšti koje su to važne informacije iz Holandije dovele do lociranja Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, koji je uhapšen u sredu posle 43 dana skrivanja. Ipak, dosadašnja saznanja "Vesti" upućuju na činjenicu da je Australija upravo preko Haškog tribunala uspela da uđe Vasiljkoviću u trag.

Posle puštanja iz zatvora: Dragan Vasiljković sa Sašom Milanovićem (desno) i Đorđem Bubalom (levo)
 

Prema nekim informacijama, Kapetan Dragan je iz Australije stupio u kontakt sa sudom u Holandiji, kako bi pokušao da nađe izlaz iz svoje situacije. S druge strane, zna se i da se u Hagu već neko vreme nalazi Vasiljkovićev bivši advokat Bredli Slougrouv, koji je zbog navodne uvrede suda tokom zastupanja Kapetana Dragana, izgubio licencu za rad i posao na katedri za međunarodno pravo. Spekuliše se da je komunikacija između Slougrouva i Vasiljkovića lako mogla da bude presretnuta.
 

Kako "Vesti" saznaju, po prebacivanju Kapetana Dragana sinoć u sidnejski zatvor "Silvervoter", zastupnik Saša Milanović i advokat Tihomir Novaković su zatražili da im dopuste da ga vide. Njihov najhitniji zadatak sada je da mu pomognu da napiše predstavku australijskom ministru unutrašnjih poslova Brendanu O'Konoru i iznesu razloge protiv izručenja u Hrvatsku koja ga traži zbog navodnog ratnog zločina.

"U Hrvatskoj nema ko da ga brani!"

Đorđe Bubalo blizak Vasiljkoviću kaže da je iz razgovora sa Savom Štrpcem, šefom "Veritasa", saznao da bi on u Hrvatskoj teško našao tim koji bi ga branio.
 

- Tamo je na raspolaganju od advokata jedino Luka Šušak, koliko sam obavešten. Njemu je potrebna ekipa saradnika koju on nema. Zato Štrbac sugeriše nama odavde da nastavimo sa pružanjem pravne pomoći ukoliko Dragan bude izručen. Tu se, međutim, postavlja i ozbiljno pitanje u kojoj meri je Australija dužna da zaštiti svog građanina. Da li će to učiniti na konkretan način ili će to biti samo u tome što će poslati svog konzularnog predstavnika da sedi na suđenju - kaže Bubalo.
 

"Vesti" su ranije, podsetimo, otvorile tu temu - činjenicu da Vasiljković ne bi u Hrvatskoj ni izdaleka imao podršku koju je imao u Australiji. Pored novca, reč je i o svedocima, jer je s njima oskudevao i u Sidneju. Oni koji su ga znali iz vremena za koje ga optužuju, nisu smeli da izađu na klupu za svedoke.
 

Hrvatske vlasti sada treba samo da ponove ono što je za njih u Sidneju bila generalna proba za suđenje u zemlji, a radi se o procesu koji je sam Vasiljković pokrenuo, podnoseći tužbu protiv "Australijena" za klevetu. Tada je tužena strana, u saradnji sa Hrvatskom, izvela niz svedoka, i nema sumnje, smatraju upućeni, da će oni biti iskorišćeni i kasnije.

Od tog trenutka počinje odbrojavanje za Vasiljkovića: ili će ministar uvažiti njegove argumente i zaustaviti izručenje (u šta u Australiji malo ko veruje), ili će dati zeleno svetlo za ekstradiciju. Ukoliko se dogodi ovo drugo, to u australijskoj praksi znači da bi, u času kada javnost sazna da je ministar odobrio njegovo izručenje, Vasiljković već mogao biti u avionu iznad okeana, u pratnji policajaca koji će ga isporučiti hrvatskom pravosuđu. Nije isključeno da ga već ovde preuzmu hrvatski policajci.

Tragična ličnost slučaja: Profesor Bredli Slougrouv
 

Advokat Milanović, koji je inače predsednik organizacije "Srbi za pravdu i demokratiju", kako saznajemo, nastojaće da ovdašnjim vlastima još jednom objasni da bi se, ukoliko Vasiljković bude izručen, dogodio opasan presedan - australijski državljanin će biti predat drugoj državi.
 

Đorđe Bubalo, australijski Srbin blizak Vasiljkoviću, to objašnjava ovako:
- S ovim se može uporediti i situacija u kojoj bi, recimo, australijske vlasti u nekoj budućnosti počele da svoje vojnike koji su ratovali u Iraku ili Avganistanu izručuju tim državama!
 

Kampovao u šumi

Nakon što je prekjuče uhapšen, Vasiljković se od sinoć nalazi u sidnejskom zatvoru "Silvervoter'. On je lišen slobode u Kofs Harburu, mestu oko 500 kilometara severno od Sidneja. Noć je proveo iza rešetaka u Graftonu, koji se nalazi sto kilometara dalje. Federalni policajci obavestili su Bubala da se Kapetan Dragan nije opirao hapšenju.
Nikog ne iznenađuje mogućnost da je Vasiljković mogao da u neprohodnoj šumi kampuje mesec i po dana. On je obučen vojnik, sposoban da se snalazi i u takvim uslovima.
Hrvatska Vasiljkovića tereti za ratne zločine nad hrvatskim zarobljenicima i civilima 1991. i 1993. godine. On se skrivao od 30. marta, posle odluke australijskog Vrhovnog suda o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Kepov kontakt

Slougrouv je tragična ličnost postupka protiv Vasiljkovića koga je zastupao od prvog dana nakon hapšenja. Angažovao ga je liverpulski advokat srpskog porekla, pre svega zbog činjenice što je bio profesor međunarodnog prava sa izuzetnim poznavanjem balkanskih prilika, istorije, pa i uzroka i posledica sukoba.
Slougrouv je od početka uložio sve mentalne i fizičke snage u dokazivanje da se Vasiljkovićevo izručenje protivi Ženevskoj konvenciji, da Australija ne treba da tretira Hrvatsku kao zemlju izručenja, kao i da njemu treba da sudi Tribunal u Hagu. Posle oko dve i po godine njegovog rada na ovom slučaju, Udruženje advokata ukinulo mu je licencu za rad, postupajući po prijavi u kojoj je on tokom postupka uvredio sud. On je nastavio borbu, pisao žalbe i tužbe, obratio se i Visokom sudu u Kanberi da bi jedini rezultat bio da je, narušenog zdravlja, izgubio i posao na katedri međunarodnog prava.

Mamac za srpske svedoke

U australijskoj srpskoj zajednici kažu da bi se moglo ići i korak dalje, odnosno tražiti da protiv Kapetana svedoče i neki od australijskih Srba koji se nalaze na hrvatskom spisku optuženih za ratne zločine, a u zamenu za skidanje sa te liste.
- Nemojte zaboraviti da je Kapetan Dragan najveća srpska "zverka" koju bi tamo procesuirali. Ostali su završavali u Hagu, ali bi on tamo bio dosad najznačajniji srpski optuženik iz vremena sukoba. Sigurno je da će se, uz postupak protiv njega, ići i na njegove saradnike. To su tamo već pokušali sa jednom osobom, ali su odustali jer je ona diskreditovala samu sebe. Ali, zašto da ne pokušaju opet, sa nekim drugim? - podseća Srbin koji ne želi da bude imenovan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online