Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.05.2010.
12:51 >> 00:25h
Vestionline A

Uhapšen Kapetan Dragan!

Posle 43 dana bekstva uhapšen je Dragan Vasiljković, objavio je "Australijen" (The Australian). Australijska federalna policija uhapsila ga rano jutros po autralijskom vremenu na, za sada, medijima nepoznatoj lokaciji.

Australijen : Uhapšen Kapetan Dragan
 

Prema informacijama "Australijena" njihova policija sarađivala je sa holandskom policijom koja im je dala informacije o Kapetanu Draganu, a koje su pomogle da on bude uhapšen.

Najveći deo istrage australijski policajci su usmerili na regiju Kofs Harbour, gde je i bilo poslednje poznato prebivalište Dragana Vasiljkovića.

Vasiljkovićev advokat, Klajv Evat, potvrdio je da je saznao za hapšenje svog klijenta sinoć oko 21 sat po australijskom vremenu. "Uhapšen je u Novom Južnom Velsu, noć će provesti u pritvoru, a sutra će biti u zatvoru u Sidneju," kratko je prokomentarisao za australijske medije.

Evat je rekao da postoji mogućnost žalbe na odluku o izručenju Hrvatskoj koju će podneti australijskom ministru imigracija i državljanstva.

"Kapetan Dragan će dobiti priliku da iznese svoje argumente zašto ga ne treba izručiti Hrvatskoj," izjavio je posle hapšenja ministar unutrašnjih poslova Brendan Okonor, dodajući da će razmotriti sve aspekte i doneti odluku ''u najkraćem, razumnom roku''. "U međuvremenu, Kep će biti zadržan u zatvoru," dodao je ministar Okonor.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske izdalo je saopštenje u kome "pozdravlja uspeh australijskih vlasti u pronalaženju i hapšenju Dragana Vasiljkovića i izražava čvrstu veru da će Ministar unutrašnjih poslova doneti odluku kojom će dopustiti izručenje Dragana Vasiljkovića," prenose hrvatski mediji.

"Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske izražava spremnost za nastavak saradnje sa nadležnim australijskim vlastima i stoji na raspolaganju za dostavu svih potrebnih podataka i dokumentacije za završetak ovog postupka," zaključuje se u saopštenju.

Hrvatski ministar pravde Ivo Šimonović izjavio je da nema sve podatke oko navodnog hapšenja Vasiljkovića, odnosno Kapetana Dragana.

Šimonović je iz Njujorka poručio da u slučaju da tu vest potvrde i australijski sudski organi, Vasiljković "nema više načina za bekstvo od hrvatskog sudstva".

Ministar je rekao da može da kaže kako će izgledati procedura ako se potvrdi da je Vasiljković doista uhapšen.

"Na odluku Vrhovnog suda Australije Vasiljković nema pravo da se žali, ali za njegovo izručenje potrebna je saglasnost ministra unutrašnjih poslova Australije. Na ministrovu saglasnost Vasiljković se može žaliti, ali samo po osnovu slabog zdravlja ili sličnih razloga", objasnio je hrvatski ministar pravde.

Ocenivši da je Vasiljkoviću ostalo vrlo malo manevarskog prostora, ministar je rekao da će, Vasiljković, ako se informacija o hapšenju pokaže istinitom, uskoro biti izručen Hrvatskoj.

Vekarić: Potvrda da nije bio u Srbiji

 

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić ocenio je da je hapšenje Vasiljkovića potvrdilo da su netačni nedavni navodi o njegovom bekstvu u Srbiju.

"Očigledno je da su špekulacije da je Vasiljković pobegao u Srbiju, bile namerne kako bi se skrenula pažnja sa mesta gde se stvarno skriva", izjavio je Vekarić.

Kapetan Dragan je australijski državljanin rođen u Beogradu, uhapšen je u januaru 2006. godine, na osnovu poternice koju je izdala Hrvatska, koja ga je osumnjičila za ubistva hrvatskih civila u Republici Srpskoj Krajini od 1991. do 1995. godine.

Kapetan Dragan pušten je iz pritvora 4. septembra 2009. godine nakon što je prošao rok da vlada Australije uloži žalbu na odluku Federalnog suda da ne bude izručen u Hrvatsku.

Vasiljković (55) je nestao 30. marta ove godine, pošto je Vrhovni sud u Australiji doneo odluku da može biti izručen Hrvatskoj. Mediji navode da Kapetan Dragan, osim australijskog, ima i državljanstvo Srbije.

Za dela koja se Vasiljkoviću stavljaju na teret u Hrvatskoj je zaprećena maksimalna kazna od 20 godina zatvora. Vasiljković je priznao da je bio komandant srpskih snaga, ali je negirao navode da je podređenima naredio da ubijaju i pucaju na civile tokom rata u Hrvatskoj 1991-1993. godine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online