Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 03.10.2015.
08:34
Tanjug A

Josipović: Milanović nije srbomrzac!

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović izrazio je nadu da će premijeri Aleksandar Vučić i Zoran Milanović nastaviti da razgovaraju i pored toga što su događaji u vezi sa izbegličkom krizom opteretili odnose Srbije i Hrvatske.

Tanjug
Josipović: Premijeri (Milanović i Vučić) moraju naći način da sarađuju

- Odnosi među državama trebaju se temeljiti na međusobnom poštovanju i pristojnoj komunikaciji. Umesto da razmenjuju uvrede, najviši čelnici, posebno premijeri, moraju razgovarati i tražiti rešenje i ne smeju stati dok rešenje ne bude nađeno - rekao je Josipović za "Danas", komentarišući Milanovićevu izjavu da sa Vučićem neće više razgovarati.

Prema njegovim rečima, tačno je da je Milanović "sklon ekspresivnom izražavanju i u tome zna preći meru".

- Zbog toga je često i u Hrvatskoj kritikovan, ali mora se znati da je s obe strane iz vrhova vlasti, ministarskih redova, posebno iz medija bilo potpuno neprimerenih i omalovažavajućih izjava - kaže Josipović.

Na pitanje sme li odgovorni političar, još plus premijer, sebi da dopusti takvu retoriku da Srbe naziva varvarima i muvama, i da li je ta retorika samo zbog izborne kampanje ili generalno posledica odnosa prema Srbima, Josipović je rekao:

- Premijera Milanovića možemo kritikovati, ja to često činim, iz puno razloga. Ali, Milanović sigurno nije srbomrzac. Njegova je retorika u ovim danima verovatno motivisana i predizbornom situacijom, dobrim delom i njegovom naravi. Rekao sam, retoriku mu, ne samo u odnosu prema Srbiji, često smatram neprimerenom i kontraproduktivnom".

Josipović, međutim, kaže da veruje da, kada je reč o rešavanju izbegličke krize, Milanović ima dobre namere i upravo zato apeluje na oba premijera da se vrate suštinskim pregovorima, ne prepucavanjima.

Ipak deli Milanovićevo mišljenje

Upitan da li i on deli Milanovićevo mišljenje da Srbija u dogovoru sa Mađarskom šalje izbeglice na granicu sa Hrvatskom, Josipović je rekao:

- Da, tako izgleda. Teško je objasniti sadašnje kretanje izbeglica na drugi način.

Ponosan na Tadića i sebe

Josipović je ocenio da su odnosi između Srbije i Hrvatske bili relativno dobri, a da su danas u regresiji.

- Iznimno sam ponosan na ono što smo učinili (bivši predsednik Srbije Boris) Tadić i ja. To nije bio uzaludan posao. Prvo, pokazali smo da se može sarađivati i da se, uprkos razlikama, možemo poštovati. Naša je politika bila ta koja dugoročno jamči stabilnost u regionu i doprinosi razvoju svake od naših zemalja... Iako su danas naši odnosi u regresiji, siguran sam, ono što smo započeli Tadić i ja biće nastavljeno. Žao mi je što današnji lideri nemaju snage i kapaciteta za dogovor o zaista teškom problemu s kojim se suočavamo - rekao je Josipović.

POVEZANE VESTI

Subota 03.10.2015. 08:45
Zoran Milanović ulazi u poslovnicu Zagrebačke Banke na Trgu Bana Jelačića, dolazi do šaltera i kaže: "Dobar dan. Molim vas, možete li mi unovčiti ovaj ček?" Šalterska službenica: "Naravno, gospodine. Možete li mi dati Vašu osobnu?" ZM: "Paaa, zapravo, ni ne nosim svoju osobnu sa sobom. Nekako mislim da mi ni ne treba. Valjda znate tko sam, je li..." ŠS: "Da, znam tko ste", nasmije se, "..ali, to su pravila naše banke. Žao mi je što inzistiram, ali to sam obavezna napraviti" ZM: "Ali možete pitati bilo koga ovdje, sigurno svi znaju tko sam" ŠS:"Gledajte, ja Vam to vjerujem, ali ipak trebam neki dokaz" ZM: "Preklinjem Vas, isplatite mi ovaj novac, nemam sad osobnu sa sobom, to sam ja, premijer." ŠS: "Mogu Vam samo ispričati jedan sličan primjer. Prekjučer je tu ušao Mario Mandžukić, također bez osobne iskaznice. Nakon rasprave, jedan čovjek koji je bio u redu na drugom šalteru je viknuo - Mandžo, ide lopta. Mandžukić se okrenuo, skočio i škaricama pogodio loptu i zabio je u rašlje ulaznih vrata. Nakon toga, svima je bilo jasno da je to Mario Mandžukić, pa smo mu napravili isplatu. Eto, možda nam i Vi možete nečim dokazati da ste to baš upravo Vi." ZM: "Uh, sad ste me baš zatekli. Totalno sam bez ideje. Nemam pojma što bih napravio, ništa mi ne pada na pamet..." ŠS: "Jel Vam odgovaraju novčanice od 500 i 200 kuna ili da sve isplatim po 100?..."
Subota 03.10.2015. 08:50
Pričaju Angela Merkel i Zoran Milanović. -Zoran: koliko vi mjesečno zaradite, a koliko potrošite? -Merkel: zaradim 11000 dolara a potrošim 7000 dolara . -Zoran: A što je s ostatkom plače? -Merkel: A to se kod nas ne pita... -Merkel: A koliko vi zaradite, a koliko potrošite? -Zoran: Zaradim 2000 dolara, a potrošim 12000 dolara. -Merkel: A otkud ovaj višak? -Zoran: A to se kod nas ne pita..
Subota 03.10.2015. 09:11
Voze se u avion Kosor,Mesić,Josipović,Sanader.....Padne avion....Tko se spasio ??? - Pa Hrvatska !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online