Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 29.09.2015.
21:31
b92 A

Šta "Dodikov referendum" može da donese BiH?

Još je neizvesno hoće li se i kog datuma u Republici Srpskoj građani izjašnjavati o radu Suda i Tužilaštva BIH.

Tanjug
Moguće da se referendum iskoristi kao pritisak da se dobije nešto drugo: Milorad Dodik

Pravnici iz te države poručuju da je referendum neustavan, a stručnjaci za odnose u regionu smatraju da bi, iako ima razloga za održavanje, bilo bolje da se rukovodstvo Republike Srpske uzdrži od referenduma.

Od dogovorenog mira u Dejtonu prošle su dve decenije, ali klackalica odnosa među entitetima u BiH još se ne zaustavlja.

Takozvani "Dodikov referendum" već je, po mišljenju nekih, uzdrmao, ali i pokrenuo pravosuđe u toj zemlji iako ustav BIH ne poznaje takav oblik neposredne demokratije.

Tako da nema ustavno uporište za referendum, ali određeni efekti su postignuti jer je opšte stanje i percepcija građani BiH o radu sudova vrlo negativna", kaže Vehid Šehić iz Igmanske inicijative BIH.

Parlamentarna skupština BiH donela je zakon o sudu i tužilaštvu i samo ona, dakle zakonodavna vlast, može da sudi sudskoj vlasti.


Iako se pojedini eksperti pitaju da li se održavanjem referenduma bilo šta može promeniti, ima i onih koji priželjkuju da se zbog situacije u regionu Beograd umeša i spreči tu, kako objašnjavaju, na duže staze katastrofalnu ideju rukovodstva u Republici Srpskoj.

- U daljem nekom političkom procesu u BiH, ta organizacija referenduma mogla bi da bude nova nulta tačka i ta nova nulta tačka se mora uzeti u obzir. I u konačnici, za 10,20 il 50 godina mogli bi se stvoriti uslove za secesiju, u stvri za novi rat - smatra Nerzuk Ćurak, profesor FPN-a u Sarajevu.

Sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, EU sada posvećuje daleko više pažnje situaciji u BiH s porukom unapređivati komunikaciju, ne dozvoliti da emocije preovladaju.

Pritisaka iz Brisela zbog namere da se građani izjašnjavaju o radu suda i tužilaštva, sigurno će biti i verovatno će uroditi plodom u zadnji čas.

- Možda će kao i u sličnim situacijam da se u zamenu za neodržavanje referenduma iznudi neka vrsta koncesije od strane EU, recimo u vezi sa budućim menjanjem ustava BiH - kaže Jovan Teokarević, profesor FPN-a u Beogradu.

U poslednjoj reakciji Brisela, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt poručuje da je BiH učinila znatan napredak kada je reč o odnosima u regionu i dobrosusedskoj saradnji i da pitanje sudstva treba rešavati dijalogom i kompromisom u okviru evropske perspektive, a ne referendumom i ultimatumom.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.09.2015. 22:49
Свака част Додику. Србски народ у БиХ заслужује да се одвоји од Босне и припоји мајци Србији. За рат у БиХ је одговоран Алија и Амери који су га убедили да повуче свој потпис са мировног споразума из 1992. који су потписали и Срби и Крвати и муслимани (Алија), али Амери су му рекли да може да има целу Босну. Шта је постигао, ништа, само је изазвао рат. Сва крв која је потекла у рату је искључиво одговорност Алије и Амера који су га подржавали. Срби не треба да се стиде ни опсаде Сарајева ни ослобађања Сребренице. Србски народ је у одбрамбено-отаџбинском рату само штитио своје породице од крвожедних Алијиних Муџахедина који су сањали да имају калифат у Европи.
Utorak 29.09.2015. 22:58
Free SRPSKA Pa kad bude Srpska samostalna referendum o pripajanju sa Srbijom. Kako to lijepo zvuči. Konačno nam Drina kičma, a ne granica!
Utorak 29.09.2015. 21:41
Taj Referendum ce da se odrzi i zavrsi kao i onaj o kome se godinama nadaju gradjani Srbske,tj o samostalnosti Srbske a znamo kolko traju obecanja da ce da se odrzi.Pocinje vec biti dosadno o tome i pricati,jer ispada sasvim dosadno i nelogicno ,ovakvim ponasanjem
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online