Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.09.2015.
08:45
B. Božin - Vesti A

Tužilac zabranio posetu Dorinu

Advokat iz Švajcarske Edmund Šenenberger se još 22. jula obratio zvaničnim dopisom Tomasu Hombergeru, državnom tužiocu kantona Bazel-grad, u kojem je, pozivajući se na član 11 Evropske konvencije za ljudska prava (EMRK), tražio dozvolu da poseti uhapšenog Aleksandra Dorina, pisca srpskog porekla, nezavisnog istraživača i autora više knjiga koje pobijaju zvaničnu verziju zločina u Srebrenici.

N. Jokić
U pritvoru: Aleksandar Dorin

Dorin je, da podsetimo, u svojoj knjizi "Srebrenica - kako se zaista zbilo", dokazivao da su dešavanja iz jula 1995. ne samo najveća medijska, već i matematička podvala 20. veka!

Aleksandar Dorin, čije je pravo ime Boris Krljić, u svojoj studiji ruši tezu o genocidu i negira da je u Srebrenici ubijeno između 7.000 i 8.000 ljudi, tvrdeći da je u pitanju oko 2.000 ubijenih vojnika armije BiH i da ubistva civila nije bilo! Ova studija izazvala je buru protesta na Sajmu knjiga u Lajpcigu u martu ove godine, kada je predstavljena, a nekoliko meseci kasnije Dorin je uhapšen i od 17. juna se nalazi u pritvoru u Bazelu.

Susret u tužilaštvu

Iako nije njegov ovlašćeni advokat, Šenenberger se u svom zahtevu pozvao na odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Šenenberger i Durmac protiv Švajcarske, a odgovor iz Državnog tužilaštva kantona Bazel-grad stigao je istog dana! U njemu se obrazlaže da je zahtev za posetu odbijen jer advokat Šenenberger "nije član uže porodice, a ni zvanični pravni zastupnik Borisa Krljića". U istom dopisu tužilaštvo je uputilo Šenenbergera da se najpre obrati uhapšenom Dorinu i traži od njega ovlašćenje za pravno zastupanje.

- Ukoliko on bude zainteresovan da ga Vi zastupate, dobićete dozvolu za posetu, ali i to samo jednokratno kako biste se dogovorili o detaljima preuzimanja mandata - piše u dopisu tužilaštva, u kojem se navodi i da su sve ove činjenice predočene Šenenbergeru kada je 23. jula oko 13 sati došao u tužilaštvo kako bi preuzeo dozvolu za posetu.

Ćuti zbog istrage

U pokušaju da saznamo više detalja lično od advokata Šenenbergera, "Vesti" su stupile u kontakt s njim, ali je on vrlo ljubazno odgovorio da trenutno ne može da kaže više od onoga što je rečeno i u interesu samog uhapšenog. On je dodao da trenutno nastoji da dođe do Dorinovog advokata i da će posle toga možda moći da kaže nešto više o ovom slučaju.

Advokata je na ulazu u zgradu sačekao tužilac Homberger i skrenuo pažnju Šenenbergeru da Aleksandar Dorin već ima advokata kojeg je sam izabrao. Nakon odbacivanja zahteva, Šenenberger je u holu tužilaštva olovkom na papiru sastavio pismo koje je trebalo uručiti uhapšenom piscu i tražio koverat koji je i dobio.

Nakon toga je napustio tužilaštvo, kako piše u dopisu, uz komentar da je to "skandal i da će se postarati da to dospe u javnost". Tužilac Homberger je takođe naveo da je, i pored toga, pismo uručio uhapšenom Aleksandru Dorinu.

Odgovor Šenenbergera je usledio 26. jula, a advokat tvrdi da je opis dešavanja u tužilaštvu nepotpun!

- Jasno i izričito sam se pozvao na član 11 EMRK, po kojem svaka osoba ima pravo da se slobodno susreće s drugom. Pri tom ne moram da obrazlažem zbog čega sam hteo da se sretnem sa Borisom Krljićem, već biste Vi morali da obrazložite razloge zašto to ne dozvoljavate - uzvratio je Šenenberger.

On dodaje da, čak i ukoliko je zaista postojao neki zakonski razlog koji bi ga isključio iz kruga onih koji smeju da posete uhapšenog, po stavu 2 Povelje o ljudskim pravima "neko bi morao da objasni kako to da je u jednom demokratskom društvu njegova poseta zabranjena, jer bi ugrožavala javnu bezbednost"?!

- Niste naveli nijedan razlog, jer ga i nema - ogorčen je Šenenberger.

Ko je Edmund Šenenberger?

Advokat Edmund Šenenberger je zajedno s grupom mladih advokata 1975. osnovao ciriški Advokatski kolektiv, koji je za moto imao da nikada ne zastupa ekonomski jačeg klijenta u odnosu na slabijeg, a 1987. osniva udruženje Psiheks za pomoć klijentima izloženim prisilnoj psihijatrizaciji. Svojim beskompromisnim i oštrim analizama švajcarskog pravnog sistema dospeo je na udar istog, pa mu je Viši sud u Cirihu 1999. izrekao tromesečnu zabranu rada. Ovu kaznu je kasnije ukinuo Savezni sud.
To je dovelo da se Šenenberger povuče u Srbiju, u Kneževac, odakle mu je poreklom supruga, ali i dalje je angažovan u Psiheksu i sedi u upravnom odboru udruženja.

Prekršio ljudska prava

Advokat sa 40-godišnjim iskustvom je upozorio da tužilac ne bi smeo da mu podmeće da je imao nameru da zloupotrebi svoje ljudsko pravo na posetu i da je poseta mogla da bude i nadgledana.

- U Vašoj hronologiji događaja zaboravili ste da pomenete da sam Vas prozvao da ste počinili zločin protiv ljudskih prava. Ovde bih želeo da dodam da takve izjednačavam sa fašistima - prozvao je Šenenberger tužioca Hombergera.

Uz to je, kako je rekao, utvrdio da dopis tužioca nije pravno valjan, jer se u njemu ne navodi pravni lek protiv odluke i pozvao tužilaštvo da to ispravi.

- Pre 40 godina sam mogao neometano da pokucam i uđem na mnoga službena vrata sudova, državne uprave i policijskih ustanova. Dok sam Vas čekao u prijemnoj sobi, mogao sam da vidim kako funkcionišu visokosigurnosne brave, očigledan dokaz da su se država i njeni lakeji ogrešili o ljudska prava tako da im ne preostaje ništa osim da se izoluju protiv "suverenog" naroda. Stidite se - završio je svoje pismo advokat Šenenberger.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.09.2015. 18:21
I ovog staviše u logor-pa zar nisi znao:istina se ne sme reći.Laž,laž,i samo laž-delo sattanista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online