Ponedeljak 27. 5. 2019.
Washington
90
 • Chicago
  170
 • New York
  230
 • Belmont
  250
 • Atlanta
  310
 • Boston
  290
 • Firt
  270
 • Denver
  310
 • Detroit
  200
 • Dover
  270
 • Hartford
  260
 • Orlean
  220
 • Helena
  310
 • Ren
  230
 • Honolulu
  220
 • Las Vegas
  200
 • Portland
  280
 • Salem
  250
 • Santa Fe
  210
 • Tampa
  300
 • Topeka
  220
12
Utorak 25.08.2015.
08:30
Đ. Barović - Vesti A

"Ukidanje ćirilice podelilo Vukovar"

Ukidanjem dvojezičnih tabli, vukovarska vlast se distancirala od većine svojih građana i podelila je ovaj grad ne samo po nacionalnoj osnovi. Sada ima i pripadnika većinskog naroda građana Vukovara koji su protiv odluke da se potpuno zabrani ćirilica i srpski jezik. Rekao bih da je sadašnja podela na one koji su protiv ovakve odluke, u koje spadaju Srbi i deo većinskog stanovništva, i one koji opravdavaju ovu odluku vukovarskih vlasti, rekao je za "Vesti" Dragan Crnogorac, potpredsednik SSDS-a i saborski zastupnik.

Fonet
"Ukidanjem dvojezičnih tabli, vukovarska vlast je podelila ovaj grad ne samo po nacionalnoj osnovi"

Sa zakašnjenjem se oglasio i portparol Evropske komisije Kristijan Vigand koji je uveren da će Hrvatska poštovati nacionalne i međunarodne obaveze o zaštiti nacionalnih manjina. Koliko mu verujete?

- EU i Evropska komisija moraju da odreaguju i to svi dobro znaju, ali prve njihove izjave mnogima nisu posve jasne. Svi očekuju konkretan odgovor Evrope, ali je jasno vidljivo da ovim porukama oni još daju prostora aktuelnoj državnoj vlasti da reši problemm samostalno. Ako do toga ne dođe, pretpostavljam da ćemo čuti predstavnike EK, ali sledeći put se neće oglašavati portparol, verujte mi.

Kakav rasplet očekujete?

- Pozitivan svakako, samo je pitanje da li će to biti pre ili posle parlamentarnih izbora u Hrvatskoj koji se očekuju krajem godine.

Hrvatski ministar uprave Arsen Bauk kaže da će se razmotriti mogućnost da se naloži "neposredna primena zakona"?

- Ministar Bauk zna da je i to jedna od realnih mogućnosti, ali verovatno u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći da li će to Vlada Hrvatske i učiniti zato što političke odluke donosi premijer Zoran Milanović, predsednik SDP-a.

Izjavili ste i da je SSDS-a imala predlog da se ovaj problem reši i bila spremna na kompromis. Ukratko, šta ste predlagali, a vlasti Vukovara nisu prihvatile? Da li je ta ideja sada izvodljiva?

- Ako mi ne popustimo, ko će? Svakako da se i od nas očekivalo da ne isterujemo mak na konac. Mi smo uvek bili za razumevanje, ali morate da znate da, ma kakav predlog da je došao s naše strane, on bi bio odbijen jer ljudi koji su sada na vlasti u Vukovaru apsolutno su isključivi i za njih nema prihvatanja dugih predloga. Dakle, u pogledu nalaženja najboljeg mogućeg rešenja mi smo uvek spremni i otvoreni za razgovor. Naš predlog je bio da se svesno naše pravo na jezik i pismo izostavi na svim obeležjima stradanja Hrvata u poslednjem ratu i eventualno na drugim mestima koja su izgrađena u ovakvu ili sličnu svrhu, što je po našem mišljenju i zahtevao Ustavni sud. Po nama, ovakav predlog je apsolutno u duhu tolerancije i on je dakako provodljiv.

U Hrvatskoj raste nacionalizam

U Hrvatskoj je vidljiv porast nacionalizma. Da li će obeležavanje Dana oslobođenja 18. novembra drastično pogoršati situaciju u Vukovaru?

- Kao što sam rekao, činjenica da se održavaju parlamentarni izbori svakako će uticati na sva dešavanja u Hrvatskoj u narednom periodu. To će se odraziti i na 18. novembar, samo nam još ostaje da vidimo kako će najjače stranke izrežirati taj događaj. Za Srbe taj dan će proteći kao i dosad, održavanjem sećanja na poginule pripadnike naše zajednice i polaganjem venaca na našim mestima sećanja. S druge strane, pitanje je da li će stranke hrvatske provinijencije proceniti da im dodatno podizanje nacionalizma daje šanse za bolji izborni rezultat.

Srbi navikli na ovakve situacije

Pojavila se informacija da Srbi iz Vukovara nisu "preopterećeni" odlukom vlasti u Vukovaru?
- Srbi su već navikli na ovakve situacije. Znamo da se mnogi pitaju šta tera Srbe da žive u Vukovaru u takvim uslovima, ali nemojte zaboraviti da mi živimo na svojoj dedovini i našim vekovnim ognjištima. Posle svega što smo preživeli, poručujemo da nam ne može niko oduzeti naše ljudsko dostojanstvo i nacionalni identitet.

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

Utorak 25.08.2015. 08:42
ћирилица-prvobitno pismo pokatoličenih srba
Utorak 25.08.2015. 09:38
Us,taštvo je ras,izam,nac,izam, a ne domoljublje!…Zlo oličeno u faš,izmu i njegovoj specijalnoj verziji ust,aštvu, za koje su samo naivni mislili da je stvar prošlosti, obnovilo je svoju snagu i svoju državu 1991. godine a već nekoliko meseci prisustvujemo otvorenim pokušajima Pavelićevih sledbenika da takvu državu po treći put revitalizuju i njome zavladaju.Kolektivno ust,aško ludilo zahvatilo je Hrvatsku.Niko od javnih ličnosti, glumaca, umetnika, sportista, ako se izuzmu Boris Dežulović, Miljenko Jergović i Zoran Čutura, nije osudio to što se ust,aštvo povampirilo u najmlađoj članici Evropske unije.Dok ust,ašluk divlja Hrvatskom, u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Dubrovniku, Sisku,… nije održana nijedna tribina, nijedna panel diskusija, skup antifa,šista na kom bi se reklo da Hrvatska ne klizi, već se strmoglavljuje u otvoreni faš,izam.Ust,aštvo, koje je stvorilo Nezavisnu Državu Hrvatsku, nikada unutar hrvatskog nacionalnog bića nije poraženo ni odbačeno, obnovilo je svoju snagu i svoju državu 1991 godine.Sadašnja Tuđmanova Hrvatska je izrasla iz semena Pavelićeve NDH i njihov genetski DNK je isti.Činjenice su neoborive.
Utorak 25.08.2015. 09:39
Ust,aška emigracija je sa pet milijardi dolara finansirala rat i naoružavanje Hrvatske. Ministar odbrane Gojko Šušak je pronousirani ust,aša kao i mnogi drugi istaknuti članovi Tuđmanove administracije. Nekadašnji Pavelićev velikodostojnik Vinko Nikolić vratio se iz emigracije i bio, sve dok nije umro, zastupnik u Tuđmanovom Saboru. U Hrvatskoj postoje četiri stranke prava koje se otvoreno bore za Pavelićevo očinstvo, javno se pozivaju na us,tašku ideologiju, program i paradiraju Hrvatskom u istovetnoj ust,aškoj koreografiji i ornamentici kao pre više od pola veka. U Splitu i Vukovaru Đapićevi „pravaši“ su pozdravljali nac,ističkim pozdravom uz gromoglasno: „Bog i Hrvati. Za dom spremni“. Na hrvatskoj televiziji aprila 1996, Tuđman je zatražio vraćanje posmrtnih ostataka Ante Pavelića, vođe hrvatske pronac,ističke, marionetske države;”Poslije svega oni koji to zaslužuju treba da dobiju pomirenje i priznanje” rekao je Tuđman dodavši; “Mi treba da priznamo da su Pavelićeve ideje oko Hrvatske države bile pozitivne”,a da je jedina njegova (Pavelićeva) greška bila ubistvo nekoliko nacionalističkih saveznika.(Intervju sa Franjom Tuđmanom HTV , 22.april 1996.). Tuđman je ust,ašu Ivu Rojnicu postavio za ambasadora Hrvatske u Argentini, a kada je izbio međunarodni skandal, njegovo imenovanje povukao. Zatim je krajem 1994. godine Rojnici svečano okačio o vrat masivni orden kneza Trpimira i uručio spomenicu Domovinskog rata.Tuđmanova Hrvatska je od NDH preuzela simbole (zastavu, valutu, jezik) i što je najvažnije ideologiju čiste etničke države, tako da u njoj danas živi svega tri odsto nehrvatskog stanovništva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Ivana Kostić (35)
GUBITNIK
Arne Sanes Bjornstad (54)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Muči vas sumnjičavost, pa se povlačite u sebe. Umesto ljubomore, priberite se i povratite svoje samopouzdanje. Od partnera očekujte prijatno iznenađenje.
SAVET: verujte u sebe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nestrpljivi ste i ne možete da uspostavite komunikaciju kako na poslu tako ni u ljubavi. Ako odložite dogovore i naporne aktivnosti, izbeći ćete nerviranje.
SAVET: priuštite sebi malo odmora.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Preuzmite inicijativu i iskoristite svoju pronicljivost. Na vama je da rešite probleme koji su se zakomplikovali u odnosima među vašim ukućanima.
SAVET: budite odlučni.
 • 2019 © - vesti online