Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 26.07.2015.
08:48
Tanjug A

"Srbi u Hrvatskoj su građani drugog reda"

Episkop dalmatinski Fotije rekao je da Srbi još nisu dobili svoje pravo mesto u Hrvatskoj i da su "građani drugog reda koji nemaju pravo da obeležavaju mesta svog stradanja i ispišu ga svojim pismom".

youtube.com
Episkop Fotije: Do rata devedesetih u Dalmaciji je živelo oko 120.000 Srba, danas jedva četvrtina

Fotije je u razgovoru za beogradske medije rekao da o tome svedoči činjenica da su Srbi pokušavali da obeleže mesta svog stradanja tokom građanskog rata devedesetih, ali da to ide mnogo teško "jer su ti spomenici preko noći uništavani" i kao primer pomenuo uništavanje spomenika postradalim u Golubiću kod Knina, koji je srušen iste noći kad je i podignut.

Episkop je rekao da će srpski patrijarh Irinej uoči Preobraženja doći u dvodnevnu posetu Dalmatinskoj eparhiji, povodom obeležavanja velikog jubileja - 400 godina Bogoslovije manastira Krka.

- Planirano je da patrijarh 18. avgusta najpre poseti našu Crkvu Svetog Ilije u Zadru, potom i rimokatioličku Crkvu Svete Stošije u kojoj se čuvaju mošti ranohrišćanske svetiteljke velikomučenice Anastasije. Tu će se sresti i sa nadbiskupom zadarskim Želimirom Puljićem, koji je, istovremeno i predsednik Biskupske konferencije Hrvata - rekao je Fotije.

Na pitanje ima li najava da će obeležavanju 20 godina "Oluje" prisustvovati i neki Srbi u Hrvatskoj, Fotije je rekao da Srpska pravoslavna crkva u tome ne može da učestvuje, niti želi, niti joj je tu mesto.

- Mi tamo ne bivamo, niti bismo bili. A Srbi koji nameravaju, trebalo bi da znaju zašto to čine. Tokom 4. i 5. avgusta, mi širom eparhije dajemo pomene i parastose za Srbe postradale tih dana i tokom rata. Molimo se za ljude koji su nevino stradali. Naše obeležavanje tog tragičnog događaja su molitva, pokajanje i vera - rekao je episkop.

Fotije je rekao i da se u crkvi svakodnevno mole za povratak i trajni opstanak Srba u Dalmatinskoj eparhiji i u Hrvatskoj.

- Do rata devedesetih u Dalmaciji je živelo oko 120.000 Srba, danas jedva četvrtina, većinom starijih - rekao je Fotije.

Prema njegovim rečima, najviše naroda iselilo se iz gradova, i tamo se najmanje vratilo.

- Njihovi stanovi su zauzeti, pa vrlo teško mogu da se u njih vrate. U unutrašnjosti Dalmacije, u selima, stanje je bolje. Čak i ako se nisu odlučili za konačan povratak, Srbi iz tih krajeva su barem kuće obnovili, a u njih uvek neko može da se vrati.

Nedelja 26.07.2015. 09:15
Veći je problem to što su Srbi i u Srbiji građani drugog reda . Hrvati su svoje rekli za vek i vekova šta misle o Srbima i tu ne treba ništa ni dodavati ni oduzimati . Moramo se dozvati pameti i sve uraditi da SVE Hrvatsko proteramo iz Srbije odmah i po svaku cenu . Tako ćemo pokazati ponos i dostojanstvo .
Nedelja 26.07.2015. 14:11
Kako javlja Slobodna Dalmacija, na svečanosti polaganja vijenaca na Lovrincu svećenik Mate Munitić okupljene vjernike nakon obavljene molitve pozdravio je, reče, »starim pozdravom pod kojim su Hrvati branili svoje i nisu činili zlo«: Bog i Hrvati. Za dom! Okupljeni su složno odzdravili: »Spremni!«.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online