Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 18.07.2015.
21:00
Srna A

Kec u rukavu: Kako je Dačić pobedio Hrvate?

Hrvatska je doživela diplomatski poraz od Srbije što ostavlja "gorak ukus" proslave 20 godina od vojno-policijske akcije "Oluja", a zvaničnom Zagrebu je posebno bolno držanje američke strane - ključne saveznice u toj akciji, piše riječki "Novi list".

Fonet/Z. M.
Jedan poziv menja sve: Ivica Dačić

Amerika je uprkos snažnom lobiranju odbila  da pošalje svoje vojnike da neposredno učestvuju na paradi u Zagrebu.

- Srpska diplomatija pokazala se sposobnijom i uspešnijom od hrvatske, koja je sve svoje saveznice u NATO-u  pozvala da pošalju vojnike na veliku vojnu paradu povodom 20 godina od Oluje 4.  avgusta, ali je zahvaljujući upravo snažnom pritisku Srbije, naišla na izuzetno hladan odziv - piše ovaj list.

Hrvatskom pozivu se, kako se navodi, jedino odazvala Slovenija, ali je i ona naknadno shvatila da takvoj proslavi vojna prisutnost Slovenije ne bi bila primjerena.

"Novi list" ukazuje da je otkazivanje Slovenije usledilo nakon samo jednog telefonskog poziva ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je ovih dana kontaktirao Ljubljanu, baš kao, kako se navodi, i druge evropske glavne gradove.

List podseća na izjavu Dačića da će se učešće drugih zemalja na paradi u Zagrebu Beograd smatrati "antisrpskim".

Hrvatska će se, navodi se u tekstu, morati suočiti sa činjenicom da su sve njene evropske i atlantske saveznice, prvenstveno one glavne, poput SAD, Nemačke i Velike Britanije, dobre odnose sa Srbijom i potrebu da ne naljute tu zemlju, koja nije članica EU i NATO-a, pretpostavili "savezničkim" i "partnerskim" sa Hrvatskom.

- Za Hrvatsku je posebno bolno držanje američke strane - ključne hrvatske saveznice u vreme Oluje - koja je uprkos snažnom lobiranju hrvatske strane odbila da pošalje svoje vojnike da neposredno učestvuju na paradi u hrvatskoj prestonici - navodi list.

Dodaje se da su Amerikanci pokušali to odbijanje da amortizuju objašnjenjem da će na paradi, osim američkog ambasadora, biti i dva američka generala, što je "najviši nivo američkog učestvovanja dosad", kao i "odraz snage prijateljstva i partnerstva između SAD i Hrvatske".

Ipak, američko "učešće" na paradi sa svečane tribine je jedno, dok bi marširanje američkih vojnika rame uz rame s hrvatskim na samoj paradi bilo nešto sasvim drugo, čega su svesni i Zagreb i Vašington, ali i Beograd, piše "Novi list".

POVEZANE VESTI

Subota 18.07.2015. 22:57
Ne budite naivni, kakav kec u rukavu , kakav Dacic i kakvi bakraci! Zbog ugovora koje je potpisala Srbija poslednjih dana sa NATO-om koji ima strateski prioritet za NATO i Zapad , a veliku stetu za Srbiju, svi su oni za sada odlozili prisustvo na paradi u Zagrebu, da malo srpskoj vladi daju sargarepe, a ne zbog srpske diplomatije.
Subota 18.07.2015. 21:12
хахахха која глупост.... дачић изгу*био КиМ, оптужио Русију за агресију на Украјину (у тренутку када ови стављају вето на причу о геноциду) а "победио" хрвате ??? хахахахахахаха..... шта зна свиња шта је диња ?
Nedelja 19.07.2015. 03:17
Овог сам ранео још од моји 12 милиарди што сам накрако и ја сам ги лично увео у Ленгли центар на ЦИЈУ. зато тако добро лага
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online