Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.05.2010.
18:41
Tanjug A

Hag: "Karadžiću, vi i vaši ste gađali i unesrećili decu"

Bivša glavna medicinska sestra dečje hirurgije u bolnici "Koševo" Fatima Zainović u Sarajevu izjavila je u sredu na suđenju nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da je većina dece koja su tokom rata u BiH lečena u toj bolnici zadobila povrede od granata ili snajperskih pušaka.

Radovan Karadžić
 

"Neka deca su bila pogođena fosfornim granatama, onim koje stvaraju opekotine, a neka od ekspolozija plina... Iako je prošlo dosta vremena i nečega se verovatno ne mogu setiti, sva ta deca su i dalje pored mene", izjavila je Zainovićeva svedočeći u Haškom tribunalu .

Prema njenim rečima, kako je odmicao rat na kliniku je dolazilo sve više dece sa sve težim povredama. Ona je zabeležila prijem 331 deteta koje se lečilo u toj bolnici.

"Deca su bila preplašena i pod traumama od snajperista i granatiranja. Bila su pod traumom pre svega od povreda, pa onda dok su ležala u bolnici, tokom granatiranja skakali bi na svaku granatu, od straha su mokrila u krevetu iako to nisu činili pre toga, plakala su i tražila zaštitu od sestara", navela je Zainovićeva.

Prema njenim rečima, bilo je teško raditi u tim uslovima dok granate padaju na sve strane.

"Najteže je bilo kada je bolničko osoblje nepokretnu decu moralo da odvodi u podrumske prostorije, bilo u sred dana ili noći zbog jakog granatiranja", navela je ona.

Privatni dnevnik

Tužilaštvo je sudu predočilo privatni dnevnik Zainovićeve u kome je tokom rata zapisivala imena dece koja su se lečila kod nje, njihove lične podatke, povrede koje su zadobili i gde, dijagnoze kao i datume kada su primljena i kada otpuštena sa lečenja.

Pored toga upisivala je i lična zapažanja i osećanja jer, kako je navela, svako dete je nosilo neku svoju priču o delu života u kom mu se desila nesreća.

Ona je ispričala da je osim tog dnevnika, koji je uvršćen kao dokaz protiv Karadžića koji se tereti za genocid i etničko čišćenje muslimana iz BIH, kao glavna sestra vodila je i izveštaj koji je išao u administrativnu kancelariju.

Tužilaštvo je posebno insistiralo da ova svedokinja potvrdi datume upisa prijema dece, a koji se polkapaju sa granatiranjem pijace na "Markalama".

Nekadašnji predsednik Republike Srpske negodovao je zbog sugestivnih pitanja tužilaštva koje je insistiralo da medicinska sestra govori o prihiološkom stanju dece, ukazujući da za to nije kvalifikovana, ali je sudsko veće odbilo njegov prigovor.


"Drago mi je što ste u sudnici"

Kada je Karadžić preuzeo ispitivanje svedokinje i pozdravio je, Zainovićeva mu je odgovorila:

"Dobar dan gospodine Karadžiću, drago mi je da vas vidim u ovoj sudnici".

On je podsetio svedokinju da je bio prijatelj sa njenim suprugom pre rata što je ona potvrdila.

Svedokinja je odgovorajući na pitanja Karadžića navela da su srpski lekari i osoblje bolnicu počeli da napušaju kad je rat počeo, "jedan po jedan", dok su medicinske sestre po dve Hrvatice i sve Srpkinje ostale na poslu do kraja rata.

"Preko 250 srpskih doktora otišli su iz Sarajeva na Pale pod vašim pritiskom" kazala je ona i zamolila Karadžića da je ne zamara s pitanjima ko je gde i zašto otišao, jer je kako je rekla, došla u Hag da kaže "koliko ste dece unesrećili i gađali vi i vaši".

Suđenje se nastavlja u četvrtak saslušanjem svedoka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online