Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.05.2015.
11:50
24sata.hr A

Hrvati lete u svemir 2025. godine?

Projekat “Iz Udbine u svemir” najavljuje prve letove 2025. godine, a Švajcarci za početak ulažu milion i po evra u svemirsku stanicu u Lici.

NASA
Hrvati u svemiru

"Prvi letovi bili bi ZEROG letovi, oni s nultom gravitacijom. Tu je zapravo reč o simulaciji bestežinskog stanja avionima koji bi se digli na određenu visinu i onda određeno vreme ponirali. Prvi takav let neće biti iz Udbine nego sa zagrebačke vazdušne luke Pleso i to 12. i 13. maja sledeće godine. Iz udbinske svemirske luke lansirali bi i satelite, a konačan cilj bio bi prevoz putnika i tereta na velike udaljenosti. Podorbitalne letelice bez ljudi već su testirane i spremne za letenje, ali one s ljudskom posadom planiraju se za posle 2025. godine. Leteće međukontinentalni letovi na četiri do pet maha, što je brzina od kilometra i po u sekundi. Tako bismo do Australije došli za sat i po leta," kazao je u subotu popodne Slobodan Bosanac.

On je kao rukovodilac kompanije "Swiss Space System (S3) Croatia" predstavio projekat Iz Udbine u Svemir u Kulturno-informativnom centru Nikola Tesla u Udbini.

Švajcarskoj kompaniji, koja namerava da uloži privatni kapital u svemirsku stanicu u Lici, trebaće milion i po evra za početnu fazu gradnje.

U svemirskom centru u Udbini dizajnirali bi se i sklapali mali sateliti. Udbinu su izabrali pre svega zato što se na svetlosnoj karti Evrope nalazi u zacrnjenom području, bez svetlosnog zagađenja, zato što nad njom nema isprepletene mreže avionskih ruta pa mogu poletati kad im padne na pamet, zbog prekrasne prirode u središtu nekoliko nacionalnih parkova, dobre saobraćajne povezanosti, povoljnih klimatskih uslova i velike mogućnosti širenja u budućnosti.

Kompanija S3 smatra da ima mnogo jeftiniju varijantu poletanja u orbitu od onih raketnih, koje sa sobom nose velike količine kiseonika i goriva i odbacuju potrošene rezervoare u fazama. Ljude najčešće brine uticaj na okolinu, odnosno hoće li biti kakvog zračenja, hemijskih spojeva u prirodi ili radioaktivnosti. Bosanac tvrdi da će najveće zagađenje biti ono bukom, ali da letovi u orbitu ipak neće biti tako česti da bi ljude mogli da iritiraju. Pistu bi i MORH koristio za svoje treninge.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.05.2015. 18:30
Dočekaćemo i tu 2025 da ih se rešimo konačno nek lete -ali odleteće oni u vazduh sigurno za svemir pa ako ih takve kakvi su prime vanzemaljci.Kome oni trebaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online