Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.04.2010.
22:39
Srna A

"Ganiću da se sudi u Srbiji!"

Ukoliko član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić ne bude izručen Srbiji teško se može očekivati da će odgovarati za ratni zločin počinjen u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine u Sarajevu, izjavio je predsednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih vojnika i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović.

Gde li će mu suditi za zločin u Dobrovoljačkoj: Ejup Ganić

"Niko iz Tužilaštva BiH nije rekao u kojoj je fazi istraga u slučaju `Dobrovoljačka` i da li se bar nazire optužnica protiv člana ratnog Predsedništva BiH, koji je, jasno je, jedan od glavnih naredbodavaca napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici", rekao je Mitrović za "Fokus".

On je naglasio da bi suđenje Ganiću u Sarajevu bilo mnogo značajnije nego u Beogradu jer bi bez obzira na profesionalnost i nepristrasnost suda u Beogradu, proces protiv Ganića u Srbiji bio bi opterećen politikom.

Još niko nije odgovarao za zločin

 

Za zločin u Dobrovoljačkoj ulici, kada su, prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva, 3. maja 1992. godine, ubijena 42 pripadnika JNA, 73 ranjena, a 215 vojnika i starešina je zarobljeno, još niko nije osuđen. Nedavno je na londonskom aerodromu, po zahtevu Srbije, uhapšen član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić, čije izručenje traži Srbija zbog njegove odgovornosti za taj zločin.

Ugledni banjalučki advokat i senator Republike Srpske Miroslav Mikeš rekao je da pravosuđe Srbije ima kredibilitet da sudi za ratne zločine, jer je dosadašnjim postupcima pokazalo da je nepristrasno, budući da je bez ikakvih problema sudilo i predstavnicima srpskog naroda za zločine počinjene u Srebrenici i Vukovaru.

On je istakao da se mnogo toga čudnog u poslednje vreme dešavalo na političkoj sceni, počev od davanja agremana ambasadoru BiH Boriši Arnautu, iz drugog pokušaja, do najsvežije takozvane Istanbulske deklaracije, pa otuda ne treba da začude izjave srpskih zvaničnika da ne bi bilo sporno da se Ganiću sudi u Sarajevu.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović nije iznenađen najavama Srbije da bi "slučaj Ganić" mogla da ustupi Sarajevu, što bi, prema njegovom mišljenju, možda i bio pravi potez u ovom trenutku, jer bi to bio i uvod u suočavanje Bošnjaka sa sopstvenom ratnom prošlosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online