Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.03.2015.
21:31

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Četvrt miliona u kesi

U želji za boljim životom, a pre svega zbog kupovine modernog auta, kakvim su u njegovo rodno Ostojićevo, selo kraj Bijeljine, dolazili dijasporci iz Austrije i Nemačke, Slaviša Račanović je odlučio da ode u Beč!

N. Jojić
Jedno od kulturno-umetničkih društava koje je Slaviša osnovao u beču: KUD Dukat

Bilo je to 1989. godine, a danas dve i više decenije kasnije priznaje da nije imao nekih većih razloga za put u tuđinu, ali se zbog ostanka u Austriji ne kaje, jer je zahvaljujući toj odluci njegova porodica izbegla brojne nevolje koje je bivšoj BiH doneo rat početkom devedesetih.

- Austrija je idealno mesto da zaradim za nov i moderan auto, pravdao sam se roditeljima i supruzi Nadi i sinu Radivoju, koji je bio sedmogodišnjak i spremao se za polazak u prvi razred, kada sam odlučio da se uputim u Beč - seća se Slaviša svojih prvih dana prilagođavanja životu u predgrađu austrijske metropole, Beča.

- U to vreme se dobro živelo u ondašnjoj Jugoslaviji. Mom odlasku u Beč se čudilo celo selo. Bio sam jedinac i nikakva muka me nije oterala u beli svet, ali želja za modernijim autom je doprinela da Beč vidim kao mogućnost za dobru i brzu zaradu.

Slaviši su roditelji odmah po završetku srednje škole kupili kamion, auto i motor, pa je u Bijeljini uspešno radio nekoliko godina kao autoprevoznik. Išlo mu je dobro, ali ne toliko dobro koliko je želeo. Uputio se u Austriju nadajući se da će njegovo gastarbajtovanje potrajati najviše godinu-dve...

N. Jojić
Slaviša Račanović

- Čim sam stigao u Beč, imao sam osećaj da su mi se zvezde poklopile i da me sreća prati u stopu. Vrlo brzo sam upoznao jednu našu zemljakinju, koja je radila kao bankarski činovnik, i kod nje sam se informisao oko kredita, pošto nisam živeo dugo u Beču. Kada mi je objasnila koliki kredit mogu da podignem, zaboravio sam na auto, i momentalno podigao kredit za kuću u Ostojićevu. Iznosio je, otprilike, 250.000 ondašnjih nemačkih maraka. Bilo me je toliko strah da sam ga jedva spakovao u kesu, a kada sam izašao na ulicu, držeći kesu u ruci, zabolela me glava. U životu više nikad nisam video veću kamaru para. Ne sećam se kako sam stigao do austrijskog stana i četvrt miliona spakovao u orman i otišao na posao. Međutim, od nemira nisam mogao da se koncentrišem, pa sam se vratio u stan, spakovao novac i pravac u Ostojićevo. Odmah sam begenisao majstore i unapred im platio zidanje kuće, a oni se čudili i odvraćali me od toga, ali želeo sam što pre da se pametno oslobodim tolike količine novca - priča naš sagovornik.

Tada je shvatio da s novcem nije lako, opterećuje čoveka i kad ga ima i kad ga nema.

- Zahvaljujući tom strahu ušao sam u bijeljinske anale i po brzini zidanja kuće, jer sam kaparisao iskusne i vredne majstore koji su mi za tri nedelje sazidali kuću od 150 kvadrata. Preostalo mi je novca, pa sam napravio i šupu, i garažu, podigao sam i 150 metara kovane ograde, kupio imanje i smirio se, jer sam sav novac potrošio. Tek mi je tada laknulo. Tada sam sebi rekao: "Sada, neka bude ono što mora, ali kuću iz Ostojićeva niko ne može da iščupa i prenese je na drugo mesto, a novi auto je uvek lak plen za iskusne lopove - kaže Slaviša.

Kredit je otplaćivao godinama, a u novosazidanoj kući je uživao.

- U međuvremenu, negde 1991. godine, doveo sam u Austriju i suprugu Nadu i sina Radivoja, koji je u Beču krenuo u drugi razred osnovne škole. Godine su gotovo neosetno prolazile, ali se Slaviša nije vraćao u Ostojićevo, mada i danas često obilazi rodni zavičaj. Sin Radivoje je odrastao, zaposlio se u Beču i živi spokojnim životom.

Svoj na svome

- Moj otac Radivoje je 85-godišnjak koji živi u rodnom Ostojićevu i raduje se svakom našem dolasku. Broja se ne zna koliko mi je puta rekao, naročito u ono ratno vreme, da sam pametno postupio što sam otišao u Austriju. Ne znam koja mi nova iskušenja život sprema, ali mi je drago što sam i u Beču svoj na svome isto kao i u mojoj Srpskoj - kaže Slaviša.

Slaviša je osnovao nekoliko kulturno-umetničkih društava u Beču, a poslednje je KUD Dukat. Kaže da ponekad ima utisak da dijaspora bolje i predanije čuva srpsku tradiciju i od same matice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online