Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.04.2010.
13:01
Tanjug A

Uhapšen Šibenčanin pod sumnjom da je porušio spomenik

Hrvatska policija uhapsila je osobu koja je uništila spomenik srpskim civilima pobijenim nakon akcije "Oluja" 1995. godine u selu Varivode kod Knina, saopštila je policija, navodeći da je reč o 47-godišnjaku iz Šibenika.

Hrvatski policajci brzo reagovali u slučaju rušenja spomenika pobijenim Srbima
 

Policija je saopštila da je spomenik porušen u noći između čevrtka i petka, i da će protiv uhapšenog biti podneta krivična prijava zbog krivičnog dela uništenja i otuđenja tuđe stvari, koje se dovodi u vezu sa zločinom iz mržnje.

Taj vandalski čin najoštrije je osudila hrvatska premijerka Jadranka Kosor, kao i predsednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik u Saboru Milorad Pupovac, koji je juče posetio to selo.

Prilikom posete Varivodama, Pupovac je položio cveće na mesto krsta i poručio da od policije i tužilaštva očekuje da što pre pronađu i kazne počinioce tog vandalskog čina, ali i počinioce zločina u Varivodama i susednom selu Gošići mesec dana ranije.

"Ovde je, na svom kućnom pragu, ubijeno devet staraca od 60 do 85 godina, koji nikom nisu predstavljali opasnost, kao ni onih sedmoro staraca u Gošićima. Krajnje je vreme da počinioci odgovaraju za ovaj zločin", izjavio je Pupovac.

Reagujući na pisanje pojedinih medija koji su uništenje spomenika i odnošenje table s imenima žrtava pravdavali žučnim raspravama povodom preimenovanja ulica u obližnjoj varošici Kistanje, Pupovac je rekao da su takav postupak medija i takva vrsta mišljenja, takođe, skrnavljenje.

"Rasprava o nazivu ulica u mešanim sredinama je nužna, jer su tu živeli i žive i pripadnici srpske zajednice. Mnogi istaknuti Srbi ostavili su značajan trag u ovoj sredini i šire, i trebali bi da imaju svoje mesto u imenima ulica i u tome nema ništa sporno. To bi morali znati oni koji povezuju ovaj vandalski čin s provođenjem odredbi iz Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama", izjavio je Pupovac.

U sinoćnjem saopštenju, Kosorova je zatražila hitnu istragu MUP-a i drugih nadležnih organa, kako bi se što pre našao i kaznio počinilac tog vandalskog akta.

Spomenik je, u organizaciji SNV i lokalnih veća manjinske samouprave, postavljen 2004. godine. Na odnetoj tabli se nalaze imena pobijenih članova porodica Berić, Dukić i Pokrajac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online