Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.02.2015.
12:00 >> 13:14h
Beta, Telegraf.rs A

Milanović poziva Srbiju da povuče zakon o ratnim zločinima

Premijer Hrvatske Zoran Milanović pozvao je danas vlasti u Beogradu da povuku zakon prema kojem je Srbija proširila nadležnost za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na prostoru Hrvatske, jer "iskače iz pravih okvira Evropske unije".

Beta
Milanović: Mi to ne radimo drugima

- Da se ovo ne bi pretvorilo u nekakav politički ping-pong ili kontinuirane pristiske, zdravorazumski je odmah reći da se s takvim zakonom ne može ući u EU i da to Hrvatska neće dopustiti. Mi to ne
radimo drugima i nećemo dopustiti da drugi to nama rade, poručio je Milanović na sednici Vlade.

Hrvatska će pokušati da blokira Srbiju u EU, postavljajući ove uslove:

* Beograd da osudi oficire JNA umešane u navodne zločine u Hrvatskoj

* Srbija mora da izmeni zakone u vezi sa izručenjima i ratnim zločinima

* Mora da se ogradi od Šešelja i da mu sudi zbog govora mržnje

* Hrvati u Srbiji da dobiju prava kao i Srbi u Hrvatskoj

* Mora da se reši spor oko međudržavne granice na Dunavu

Reč je o izmenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine koje su u Srbiji stupile na snagu 1. januara 2010. godine.

Milanović je rekao da će Srbija morati da povuče taj zakon, jer EU funkcioniše po određenim pravilima u području pravosudne saradnje i evropskog naloga za hapšenje. "Zakon koji je na snazi u Srbiji iskače iz tih okvira. To je, naprosto, pravilo ponašanja", rekao je Milanović.

On je naglasio da je Hrvatska članica EU, ali da "to ne zloupotrebljava".

- Nije dopušteno, nije prihvatljivo, ni u skladu s evropskim nalogom za hapšenje, da se propisuje takva vrsta jurisdikcije u okvirima EU, poručio je hrvatski premijer.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da Hrvatska "preduzima sve mere da bi dovela Srbiju u situaciju da mora da povuče taj zakon".

- Oni su tim zakonom prekšili međunarodne obaveze i ušli u prostor Hrvatske i na određeni način se mešaju u naše unutrašnje stvari. Radi se o procesuiranju zločina počinjenih u našoj državi, nad
našim državljanima, često od strane naših državljana, objasnio je Miljenić i dodao da se ti procesui moraju voditi u Hrvatskoj.

On se osvrnuo i na slučaj hrvatskog ratnog veterana Veljka Marića koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina u Grubišnom Polju 1991.

Miljenić je rekao da Hrvatska čini sve da bi zaštitila njegova prava i da bi on bio prebačen na služenje kazne u Hrvatsku, ali da se to ne može bez dogovora sa Srbijom. Ministar je dodao da na njegov poslednji zahtev da se Marićev postupak prepusti hrvatskom pravosuđu i da se on prebaci u Hrvatsku, Srbija nije ni odgovorila.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.02.2015. 12:10
zorane srbine ne može to baš tako...hteli bi ti vaša pokatoličena nacija da 1941-1945 zakopate duboko u jamu,kao mnoge što ste pokopali..
Četvrtak 05.02.2015. 12:36
Ma povucicemo mi gospodine Milanovicu samo kada vratite proterane Srbe sa svojih vekovnih ognjista...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online