Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 13.10.2014.
01:14
Srna A

''Srbi prelaze u katoličanstvo iz straha''

Mnoge činjenice pokazuju da je opravdan strah Srba u Hrvatskoj da bi uskoro mogli sasvim da nestanu, a najveći problem predstavlja proces asimilacije, odnosno pokatoličavanje, izjavio je predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Beogradu Miodrag Linta.

Postoji i dalje dominantan stav da je su Srbi agresori: Miodrag Linta
 

"Najčešći razlozi da Srbi prelaze u katoličanstvo jeste strah da ne izgube posao, a decu upisuju na katoličku vjeronauku da ne bi imala problema u školi, jer je u javnom i svakodnevnom životu i dalje dominantan stav da su Srbi agresori i zločnci, a Hrvati oslobodioci i žrtve", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je podsetio da je upokojeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan 2006. godine uputio pismo Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve u kome je tvrdio da je u Hrvatskoj do tada prekršteno više od 30.000 Srba i da taj proces i dalje traje. Linta navodi da je i predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić 2003. godine javno rekao da je od 1991. do 2003. godine samo u Zagrebu 20.000 dece pravoslavne veroispovjesti prevedeno u katoličanstvo.

Prema njegovim rečima, pojedini pravoslavni parosi ističu da su im se masovno obraćali roditelji sa zahtevima da deci izdaju potvrde da su krštena, a da sa papirima zatim idu kod župnika i daju mu saglasnost da su njihova deca doborovoljno prešla u katoličanstvo.

"Kada je svojevremeno Srpsko narodno veće htelo da napravi istraživanje da se vidi šta se dešava sa promenom imena i prezimena i nacionalnog identiteta, nadležno ministrstvo nije htelo da dostavi tražene podatke, što pojačava sumnje da je veliki broj Srba prešao u katoličanstvo i izjašnjavaju se kao Hrvati", rekao je Linta.

Linta ističe da vlast toleriše govor mržnje koji je prisutan u medijma, na koncertima popularne muzike, na utakmicama, dok se na fasadama zgrada još uvek mogu pročitati poruke "Ubij Srbina" ili "Srbe na vrbe" i slično. Prema njegovim rečima, veliki problem predstavljaju stalna hapšenja na osnovu interpolovih poternica koji kod prognanih Srba stvaraju nesigurnost i negativno utiču na povratak.

"Najnoviji problem jesta antićirilična kampanja koja preostale Srbe u velikoj meri podseća na ratni period, jer ne mogu da koriste srpski jezik i ćirilično pismo u javnom životu", ukazao je Linta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.10.2014. 01:55
Dok u tisini poklonjenoj od strane Beograda dovrsavaju genocid nad Srbima, dizu galamu oko navodne asimilacije Bunjevaca u Srbiji. Slave genocid kao "odbranu od agresije", gubljenje najvece samostalnosti koju su imali u istoriji kao "oslobodjenje"... Ima li naroda na ovoj planeti koji zivi u vecoj lazi od Hrvata?
Ponedeljak 13.10.2014. 06:54
ТО ЈЕ ТА ЕВРОПА КОЈА ЖЕЛИ ДА ПРАВОСЛАВНИ СРБИ НЕ ПОСТОЈЕ. ЖИВЕЛО ПРАВОСЛАВЉЕ И СРБИ
Ponedeljak 13.10.2014. 02:14
Religija je kao i politicka stranka i medju njima postoje preletaci,tko je na vlasti tu se prikloniti,razumijem ako je mjesani brak i zena prihvati religiju porodice u koju je dosla,ali da mjenjaju kompletne porodice,to je zaista zbog straha od gubitka posla i izolacije.Nevidim potrebu da se u skoli forsira predmet religija,to razdvaja ucenike i od djetinjstva uci da su razliciti,sta se od toga ima ocekivati kada odrastu,crkve i dzamije su mjesto za ucenje o svojoj religiji.Osobito na nasim prostorima,pripadnost nekoj religiji znaci i nacionalna pripadnost.U Hrvatskoj je oduvjek bilo promjena religije a tu ukljucuje i nacionalnost,tako da isto prezime ima razlicitu religiju i nacionalnost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online