Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.10.2014.
08:25
Ž. Marković - Vesti A

Pljušte tužbe za govor mržnje

Kampanja u Republici Srpskoj ušla je u završnu, najprljaviju fazu, u kojoj je morala da deluje i Centralna izborna komisija BiH. Odlukom ovog tela, kandidat PDP-a za narodnog poslanika iz Trebinja Slavko Vučurević, izbačen je sa izborne liste zbog vređanja protivkandidata iz SNSD-a.

Skandal na mitingu: Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja
 

On je kažnjen zbog korišćenja jezika mržnje i izrečenih uvredljivih sadržaja prema pripadnicama ženskog pola na izbornim tribinama PDP-a u Trebinju i Nevesinju.

Podsetimo, na tribini PDP-a u Trebinju skandirano je "Mile, lopove", "Željka, ku.vo", "Igore, Turčine", a uvredljiv sadržaj izgovoren je i na tribini u Nevesinju. Vučurević je "zaglavio" i novčanu kaznu od 3.000 maraka, a stranka mora da plati 6.000 maraka.

Postojao dogovor

Prema tumačenju iz CIK-a koje prenose banjalučki mediji, Vučurević je kažnjen zato što je "očigledno postojao dogovor između njega i posetilaca skupa". Osim toga, CIK je utvrdio i da je Vučurević lično vređao protivkandidate.

I dok je Željka Cvijanović, kandidat SNSD-a za Predsedništvo BiH, poručila da je ova kazna premala i da će podići privatnu tužbu protiv Vučurevića, iz njegove partije je poručeno da je uklanjanje sa liste pokušaj uticaja na izborne rezultate.


- CIK je radio po diktatu predsednika SNSD-a Milorada Dodika, jer je smenio čoveka koji je najveći simbol otpora Dodiku. To je urađeno ne zbog onoga što je Vučurević izgovorio, već zato što je neko drugi skandirao - rekao je lider PDP-a Mladen Ivanić, dodavši da se ova stranka ogradila od skandiranja.


Usledio je i odgovor iz SDS-a. Ova stranka podnela je prijavu CIK-u protiv Saveza nezavisnih socijaldemokrata zbog toga što se propagandnim materijalom koji aktivisti te stranke dele u gradovima širom RS, "širi jezik mržnje i iznose laži i neistine o kandidatima Saveza za promene".


Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan rekao je da SDS od CIK-a traži da hitno reaguje i zaustavi pokušaj da se "gnusnim i neosnovanim lažima" diskredituju kandidati opozicionog Saveza za promene. On je naveo da se u letku, s naslovom "Rušitelji RS", koji aktivisti SNSD-a dele, lideri opozicije nazivaju izdajnicima koji ruše RS. U letku se za kandidata za predsednika RS Ognjena Tadića tvrdi da je, dok je bio u vojnom logoru Lora, u Hrvatskoj "vrbovan od strane stranih obaveštajnih službi".


Inače, na lecima koji su pre tri dana osvanuli u Banjaluci, napisani su pogrdni pamfleti i protiv drugih kandidata opozicije, pre svih, protiv Mladena Ivanića i Dragana Čavića. Ako CIK i bude reagovao, to će moći da uradi samo još danas i u subotu, budući da su izbori u nedelju. Ime Slavka Vučurevića, pak, ne može se izbrisati sa liste, ali glasovi za njega neće biti brojani.

POVEZANE VESTI

Petak 10.10.2014. 13:15
KO JE ZA DODIKA NEKA STAVI PLUS,A KO JE ZA OPOZICIJU NEKA STAVI MINUS.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online