Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 04.10.2014.
06:38
Ž. Marković - Vesti A

Donski kozaci podelili Srpsku

Predizborna histerija u Republici Srpskoj jača iz dana u dan i poprima razmere šizofrenije. U tom smislu treba posmatrati i priču o, po jednima specijalcima i obaveštajcima, a po drugima, umetnicima koji su stiglu u Banjaluku i Laktaše prethodnih dana.

Začuđeni pažnjom koju su izazvali: Kozaci u Banjaluci
 

Prema informacijama koje su objavili neki federalni mediji, reč je o 148 dobro opremljenih specijalaca koji za cilj imaju da u izbornoj noći naprave probleme ako rezultati budu loši za vladajuću garnituru u Srpskoj. Objavljivanje ove informacije diglo je na noge celu zemlju, a ubrzo su se oglasile nadležne bezbednosne službe, od MUP-a Srpske do Granične policije.

Zabuna u Službi za strance

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić koji je izjavio da je dolazak Rusa sumnjiv i da se vrše opsežne provere u vezi sa njihovim boravkom u RS. Međutim, samo nekoliko časova kasnije, portparolka te institucije Sanja Škuletić-Malagić izjavila je da je evidentirano prisustvo 124 osobe ruske nacionalnosti u dva hotela i motelu u Laktašima.


- Ono što do sada znamo jeste da su oni ušli zakonito, jer nema viznog režima i imaju pravo da borave mesec dana. Oni su ulazili u BiH sukcesivno od 26. do 30. septembra. Hoteli su prijavili njihovo prisustvo Službi. Nema informacija da je bilo ko od njih u uniformi niti da je naoružan - rekla je Škuletić-Malagić.

U MUP-u su, naime, objasnili da je reč o umetnicima koji će učestvovati u performansu povodom obeležavanje stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, dok je Granična policija potvrdila da su Rusi ušli uredno u BiH i da nije bilo nikakvih tajnih ulazaka.


Posle toga, usledile su brojne reakcije i komentari. Oni koji su informaciju o specijalcima plasirali, pokušali su da dokažu da organi vlasti RS lažu, dok su oni u institucijama likovali jer je navodno "provaljena" još jedna izborna podvala opozicije.


Zanimljivo je da su se Rusi, tokom prekjučerašnjeg dana pojavili u centru Banjaluke, odeveni u tradicionalne kozačke nošnje, obišli crkvu Hrista Spasitelja, fotografisali se i ostali začuđeni velikom pažnjom novinara koju su izazvali.


- Posebno smo srećni što imamo priliku da naglasimo bratske odnose Srba i Rusa i što boravimo ovde uoči hrišćanskog praznika Pokrova Presvete Bogorodice, glavnog kozačkog praznika koji se slavi 14. oktobra. Glavni razlog naše posete jeste manifestacija na kojoj ćemo nastupiti. Nismo specijalci, ali nam prija medijska pažnja - rekao je Nikolaj Đakonov, vođa Donskih kozaka.


Predstavnici Ministarstva prosvete i kulture RS juče su, na konferenciji za novinare, najavili da će u organizaciji ovog ministarstva i ruske fondacije "Sveti Vasilije Veliki", od 5. do 12. oktobra u Banjaluci, povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, biti održan niz kulturnih događaja na kojima će nastupiti umetnici iz Srpske, Rusije i Francuske.

Pomoćnik ministra prosvete i kulture Irena Soldat-Vujanović rekla je da je u nedelju, prvog dana manifestacije, predviđen veliki performans Donskih kozaka, nastup francuskog kamernog orkestra, koncert ruske solistkinje Kristine Aglinc sa pratnjom i otvaranje izložbe posvećene Prvom svetskom ratu koja je rađena u Rusiji. Prema njenim rečima, vreme manifestacije je određeno još u februaru, kada se nije znalo da će opšti izbori biti pomereni za drugu nedelju oktobra.

POVEZANE VESTI

Subota 04.10.2014. 08:14
Izbori u BIH su sve blizi i blizi, Srbi imaju kozake, Muslimani kojekakve arape i turke, Hrvati papu i svajcarsku gardu, niko nema nista svoje da prezentuje, neki program za izlaz iz kontejnera, samo je bitno zadrzati fotelju tj. vlast i nastaviti dalje sa pljackom. A narod ko marod - glup i gladan, pada jeftine na fore.
Subota 04.10.2014. 09:32
Odrzao sam rijec kao i uvjek i nisam citao niti komentarisao 7 dana " Vesti-online" zbog licnog bojkota, posto se nije moglo komentarisati na ovom portalu cijeli dan na clancima u vezi Parade ponosa. Sto se tice ove teme mogu da rade sta hoce, Dodik ce biti pobjednik na izborima i to je dobro tako, a dusmani neka se uvijaju od muke. Zivjela Republika Srpska ! Zivjela Srbija ! Zivjela Rusija!
Subota 04.10.2014. 11:50
Pa oni su pripremani u Madjarskoj zajedno s otporašima i naučili su dobro posao i sad samo da ga obave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online